<strong>ENDRER IKKE:</strong> Siv Jensen og Erna Solberg vil foreløpig at du fortsatt må holde deg innen 200 kroner når du handler på nett fra utlandet.  Foto: ALL OVER PRESS
ENDRER IKKE: Siv Jensen og Erna Solberg vil foreløpig at du fortsatt må holde deg innen 200 kroner når du handler på nett fra utlandet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Hever ikke 200-kronersgrensen

FrP lovet DinSides lesere å heve grensen for tollfri import. Men ingenting skjer.

Publisert
Sist oppdatert

– Kan dere nå love at det faktisk blir en økning av dagens 200-kronersgrense?

– Jada, det lover vi, sa daværende finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i FrP til DinSide for én måned siden.

Siden den gang har Solvik-Olsen blitt samferdselsminister, og nå har partiet sammen med Høyre lagt frem sine forslag til endringer i de rødgrønnes forslag til statsbudsjett for 2014.

Det var nettopp her du kunne forvente å finne en økning av grensen for det som ofte kalles tollfri import – mer korrekt fortollingsfri, avgiftsfri eller momsfri – som i dag ligger på 200 kroner. Solvik-Olsen håpet nemlig å få inn en ny grense allerede i dette budsjettet, da det skulle "vise deres handlekraft".

Men du finner ikke ett eneste ord om dette i FrP og Høyre sitt forslag. Grensen blir nemlig stående, noe Høyre bekrefter på Twitter:


"Ikke hatt tid"

Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter har tatt over etter Solvik-Olsen som FrPs finanspolitiske talsmann.

– Jeg skjønner at netthandlere er utålmodige. Men de rødgrønne satt i åtte år uten å gjøre noe, og vi har bare hatt noen uker på oss, sier Hagesæter til DinSide.

Han mener de har hatt for kort tid på seg for å gjøre en grundig vurdering av en ny tollgrense, og hva slags konsekvenser denne eventuelt kan få for norsk næringsliv. Om det var Høyre som satt ned foten vil han ikke uttale seg om.

– Lover dere fortsatt at grensen vil heves?

– Ja, det er det vi har sagt, og det som står i regjeringsplattformen, svarer Hagesæter.

– Jeg har snakket med finansminister Siv Jensen om at dette er en av tingene det er viktig å ha en gjennomgang av. For å analysere konsekvenser, finne ut hvordan vi skal gjøre det og se hvor høy grensen skal bli.

<strong>GLAD:</strong> Direktør for samsunnspolitikk Harald Jachwitz Andersen i Virke er en av dem som applauderer at de blåblå ikke hever 200-kronersgrensen.  Foto: VIRKE
GLAD: Direktør for samsunnspolitikk Harald Jachwitz Andersen i Virke er en av dem som applauderer at de blåblå ikke hever 200-kronersgrensen. Foto: VIRKE Vis mer

Butikkene jubler

"Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg markerer en ny retning i skatte- og avgiftspolitikken. Mens Stoltenberg II-regjeringen økte skatte- og avgiftsnivået, reduserer denne regjeringen samlede skatter og avgifter" skriver den nye regjeringen i pressemeldingen om forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2014.

Men 200-kronersgrensen blir altså ikke en del av denne "nye retningen". Og mens noen raser, jubler hovedorganisasjonen Virke, som blant annet representerer norske butikker.

– Det er helt nødvendig at grensen ikke økes. Tollfri import inntil 200 kroner er en ekstrem subsidiering av utenlandske nettbutikker, sier direktør for samsunnspolitikk Harald Jachwitz Andersen i Virke til DinSide, som aller helst vil senke grensen fra 200 kroner til 0.

– Regjeringen har forstått hvordan en heving vil ramme norsk varehandel. Det vil true tusen- eller titusenvis av arbeidsplasser, og ramme statskassen i milliardklassen.

Burde 200-kronersgrensen heves?

(Avsluttet)
Ja, mye(69%) 2709
Ja, litt(24%) 953
Nei(6%) 254
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Står i regjeringsplattformen

Også Solvik-Olsen var åpen for at endringer i grensen kunne få konsekvenser, da vi snakket med han. FrP har lenge ønsket seg en grense på hele 1.000 kroner, mens Høyre tidligere har foreslått en mer forsiktig grense på 400 kroner.

– Føler du at en grense på 1.000 kroner er lav nok til å sikre norske butikker gode nok vilkår?

– Ja, gitt at også andre ting blir gjort for reduksjon av kostandene i det norske næringslivet. Men dette er én av grunnene til at vi er forsiktige med å tallfeste den nye grensen ennå. Vi må se på helheten, sa han.

Her finner du alle nyheter om tilleggsproposisjonen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer