Hestekastanje mot hovne ben

Flere studier viser at ekstrakt av hestekastanjefrø både forebygger og lindrer plager som følge av utilstrekkelig blodsirkulasjon i bena.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hestekastanje mot hovne ben

Flere studier viser at ekstrakt av hestekastanjefrø både forebygger og lindrer plager som følge av utilstrekkelig blodsirkulasjon i bena.

"" />

Av Silje Stavik

Ekstrakt av hestekastanje (Aesculus hippocastanum ) har vært brukt i folkemedisinen mot hovne, trøtte, slitne og urolige ben siden lang tid tilbake. Ekstraktet styrker veneveggene slik at blodsirkulasjonen bedres. Åreklaffene og muskelpumpen i venene fungerer da bedre, og blodet i beina blir ført raskere tilbake til hjertet. Ekstraktet forhindrer stagnasjon av blodsirkulasjonen i venene i bena..

For ett år siden ble det første naturlegemiddelet av hestekastanjefrø godkjent av Statens legemiddelverk i Norge. Naturmiddelet er kapsler som selges under navnet Venastat. De inneholder en standardisert mengde av virkestoffet escin. Det samme produktet har vært på det tyske markedet siden 1939. Naturlegemiddelet er Ikke reseptpliktig.

Flere studier viser at ekstrakt av hestekastanjefrø både forebygger og lindrer plager som følge av utilstrekkelig blodsirkulasjon i bena. En av studiene er publisert i det britiske legetidsskriftet The Lancet. Denne viser at ekstrakt fra hestekastanjefrø virker like bra som kompresjonsstrømper. I denne studien målte forskerne graden av hevelse nederst i leggene.

Hestekastanje bør ikke benyttes av personer med svekket nyre- eller leverfunksjon. Lege bør kontaktes hvis symptomene varer over lengre tid eller forverres etter at behandlingen er påbegynt.

Gravide og ammende bør ikke bruke preparatet da det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på bruk til gravide eller ammende.

Les mer om hestekastanje her:

mozon.no 03.05.02