Herreklipp billigere enn dameklipp

Men ikke alltid.

<b>BILLIGERE MED HERREKLIPP:</b> Frisørsalongene som tar mer betalt for dameklipp enn for herreklipp  forklarer prisforskjellen med at det tar lengre tid å klippe damene. Andre salonger tar lik pris, og sier: En klipp er en klipp. Foto: Colourbox.com
BILLIGERE MED HERREKLIPP: Frisørsalongene som tar mer betalt for dameklipp enn for herreklipp forklarer prisforskjellen med at det tar lengre tid å klippe damene. Andre salonger tar lik pris, og sier: En klipp er en klipp. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange frisørsalonger har differensiert pris for hårklipp av menn og kvinner. Vi har foretatt en liten prissjekk på hva en hårklipp koster, og som du kan se av tabellen lenger ned på siden, skiller det gjerne en hundrelapp mellom en dame- og herreklipp, i herrenes favør.

LES OGSÅ:

Dette er likevel en langt lavere prisforskjell enn det Forbrukerrådet avslørte da de gjorde en omfattende prissjekk på frisører i hele landet, i 2005. Der opplevde de blant annet tilfeller der dameklippen kostet dobbelt så mye som herreklippen, selv om dette riktignok var i et fåtall av tilfellene.

- En klipp er en klipp

Det er imidlertid ikke alle som har ulik pris på dameklipp og herreklipp. Frisørkjeden Adam og Eva er et eksempel på dette, der betaler du etter utdannelsen på frisøren. Prisene varierer fra 295 for klipp utført av lærling, til 995 kroner for klipp av en med høyeste utdannelse innen Adam og Eva-skolen (priser fra Oslo).

«En klipp er en klipp, det er ikke forskjell om det er damer eller herrer»

Vi har spurt Cato Stenerud, vise-administrerende direktør i Adam og Eva Gruppen, hvorfor ikke de har differensierte priser på menn og kvinner.

- Det har vi egentlig ikke hatt siden midten av 90-tallet, hvor vi begynte å unne gutta den samme behandlingen som damene får, sier Cato Stenerud til DinSide.

Stenerud forteller at en herreklipp i dag er av en helt annen kvalitet enn for en herreklipp på 1980-tallet.

- Gutter vil også bli tatt vare på, og få en klipp som varer over tid, sier Stenerud.

Han tror at deres mannlige kunder nok krever mer enn mannlige kunder andre steder.

- Gutta hos oss krever at de får samme kvalitet som det damene får, og det er også en fashionstatement. En klipp er en klipp, det er ikke forskjell om det er damer eller herrer, sier Stenerud til DinSide.

- Vi har vært ganske uredde i å prøve å teste markedet for kvalitet. Mange herrefrisørsalonger vil bruke kortere tid på herreklippene sine, og få dem ut av salongen, sier Cato Stenerud.

H2 Frisører har litt det samme prissystemet som Adam og Eva, med ulik prissetting i forhold til utdanningen til frisørene - men i tillegg får vi opplyst at de legger på 100 kroner for en dameklipp, i forhold til en herreklipp.

Dette koster klippen
SalongStedDameklippHerreklippMerknad
Nikita ByportenOslo660550Både dame- og herreklipp er inkl. vask
Nikita MercursentretTrondheim605485Både dame- og herreklipp er inkl. vask
Auster StoroOslo680520Både dame- og herreklipp er inkl. vask og føn
H2 Frisør ByhavenTrondheim690590Både dame- og herreklipp er inkl. vask og føn
Prisene er innhentet 11. oktober 2011. Vi tar forbehold om feil og endringer.

"Forventet medgått tid"

Nikita frisører er en av de virkelig store frisørkjedene i Norge, og her har de ulik pris på dame- og herreklipp. Vi har bedt Nikita og RaiseGruppen, som Nikita er en del av, om en kommentar til hvorfor de har differensierte priser for dame- og herreklipp. Til svar får vi kopi av et brev til Likestillingsombudet fra Direktør Olav Eikemo i Norsk Frisør- og velværebedrifter, datert 21. oktober 2005.

- Den frisørfaglige forklaringen på prisforskjellen som gis her er fortsatt aktuell, og er gjeldende praksis for de aller fleste i norsk frisørbransje, skriver Oddhild Eikrem, HR Direktør i RaiseGruppen AS til DinSide.

I brevet beskrives det at størstedelen av prisforskjellene er knyttet til kalkulasjon av medgått tid for ulike arbeidsoppgaver: