Herbalife saksøkes av sine egne

Herbalifes egne selgere krever nå nærmere 250 millioner kroner i erstatning, skriver nettstedet E24.no.

På vegne av mellom 8.000 og 10.000 mulige klagere har to personer stevnet det børsnoterte Herbalife-konsernet samt noen individuelle distributører i systemet.

Og klagerne bruker temmelig harde ord for hva de har blitt utsatt for. Noen selgere har tapt flere hundre tusen kroner, mens andre ligger på et par titall tusen.

Det dreier seg om to interne distribusjons-systemer i Herbalife, som går under navnene "The Freedom Group" (FG) og "Vertical Skip Marketing" (VSM).

Svindlet og lurt?

Multi-Level-Marketing. Illustrasjon: Anne Angelshaug
Multi-Level-Marketing. Illustrasjon: Anne Angelshaug Vis mer


"Medlemmene i både FG- og VSM-gruppene er så mange at det er upraktisk at alle deltar her. Det er antatt at hver av gruppene består av minst 5.000 medlemmer. (...) Det gjenstående samlede tapet i begge klassene er beregnet til å overstige 50 millioner dollar".

Det skriver saksøkernes advokater i søksmålsdokumentet som er levert inn til Superior Court of the State of California. Saken ligger i rettsapparatet i Los Angeles.

Her går det frem at selgeren Dawn Minton mener hun har tapt 372.000 kroner, mens Rebecca Adams mener hun "bare" har tapt 28.000 kroner.

Minton og Adams mener de er blitt svindlet og lurt, ført bak lyset, og at det skal ha blitt brukt urettferdige og villedende forretningsmetoder. De vil ha dekket tapene sine. Vinner de frem, får det virkning også for alle de andre som har tapt på samme måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kommenterer ikke pågående rettstvister, er alt visepresident Niel Spiers i Northern Region i Herbalife vil si.

Vanskelig bonussystem

Et problem som blir påstått i søksmålet er at distributørene tjener langt mer på å skaffe nye distributører enn de tjener på å selge produkter.

Det er mer å tjene på å ha en stor organisasjon under seg, som kjøper varer og gir bonuser, enn å sørge for at varer selges til kunder utenfor Herbalife.

Herbalife mener at dette ikke er tilfelle. Det er nemlig ikke lov å drive på den måten. Herbalife har innført regler for å hindre dette, men saksøkerne mener de ikke klarer å kontrollere dette.

For folk nedover i systemet er det lett å tro at man kommer godt ut av det ved å kjøpe mer varer enn man klarer å selge. Det er blant annet dette Minton og Adams mener de har blitt lurt av systemet til å gjøre.

Alt henger sammen med en rangordning, hvor de nederst betaler mer for produktene de skal selge enn de på toppen gjør, skriver E24/Aftenposten.

Lovlige former

For ikke lenge siden, skrev vi om at dagens norske Lotterilov langt tillater pyramideliknende selskaper hvor de først ankomne med lovens beskyttelse får store inntekter fra både éngangsavgifter og provisjon fra de sist ankomne i MLM-prosjekter. Les mer her om lovlige norske pyramider.

Enkelte selskaper skaper sterke insentiver til høyt eget forbruk av varer, noe som selvfølgelilg reduserer fortjenesten for den enkelte deltaker. Les mer her

Kilde: E24.no