Her velger 1 av 4 fastrente

Gode priser og god informasjon er svaret, tror forbrukerøkonomen.

Det er svært billig å binde lånerenten i dagens marked. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Det er svært billig å binde lånerenten i dagens marked. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske låntakere er ikke glad i å binde boligrenten, men i en bank er trenden i ferd med å snu.

– Hos oss binder så mange som én av fire kunder renten nå, forteller Monica Haftorn Iversen.

Hun understreker at det kan være både nye og eksisterende kunder i denne porteføljen, men at det er snakk om nye lån som blir inngått nå.

25 prosent er oppsiktsvekkende langt over snittet i Norge. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det åtte prosent av norske boliglån som er inngått med fastrenteavtale. Det er også høyt til å være Fokus bank, hvor fastrentekundene utgjør omtrent 14 prosent.

Best i markedet

Fokus Bank har hatt de laveste fastrentene i Norge over en lengre periode, men nå er den mye billigere enn da vi tok en pristest i juli. Da tronet Fokus øverst med en rente på 4,66 prosent for fem års binding.

I dag kan du binde renten for fem år til 3,9 prosent effektiv rente.

Hvorfor så lav fastrente?

– Det er viktig for oss å være ute med konkurransedyktige betingelser, sier Haftorn Iversen.

Monica Haftorn Iversen er forbrukerøkonom i Fokus Bank. Foto: Fokus Bank
Monica Haftorn Iversen er forbrukerøkonom i Fokus Bank. Foto: Fokus Bank Vis mer


Velger fem år

– De aller fleste som binder renten hos oss, velger fem år, sier Haftorn Iversen, som råder kunder til å velge fem eller ti års binding dersom du først vurderer fastrentelån.

En del av kundene velger også å binde deler av lånet.

– Dette kan være en god løsning for mange fordi det gir en viss fleksibilitet på det flytende lånet ditt. Det er viktig å være klar over at du må holde deg til betalingsplanen når du går inn på et fastrentelån, men med en del av lånet på flytende rente er det fortsatt mulig å betale ned litt mer eller endre på terminbeløpet når det er ønskelig, forklarer forbrukerøkonomen.

Boliglån er et hett tema om dagen, spesielt etter Finanstilsynets forslag om at det skal bli vanskeligere å få lån.Gunstig å binde nå

I NRK-programmet Debatten i går kveld minnet sjeføkonom i First Harald Magnus Andreassen om at det er når de lange rentene er høyere enn de korte at det er smart å binde. Dette har vi også gjentatt her på DinSide:

Når fastrenten ligger over den flytende renten, kan det være gunstig å binde. Når fastrenten ligger under den flytende renten, kan du la det være.

De lange rentene (fastrentene) sier noe om markedets forventning til fremtiden. Du skal derfor ikke binde renten når den flytende renten er høy i forhold til fastrenten. Under normale forhold er det da like før den flytende renten vil falle mye, og de lange rentene vil delvis bli dratt med ned.

Hvordan er det nå? Jo, fastrentene ligger over de flytende rentene, men de ligger historisk sett veldig lavt. Derfor anbefaler mange å binde renten nå.

Kan lønne seg

Selv om fastrente først og fremst er en forsikring mot rentetoppene, så er myten om at fastrentelån aldri lønner seg, ikke sann. Se et eksempel dersom du er i tvil!

Fastrentelån gir en forutsigbarhet du ikke får med flytende rente. Går du inn i markedet på rett tidspunkt, kan du i tillegg spare penger på beslutningen.