STADIG FLERE HAR HELSEFORSIKRING: Men mange vet ikke hvordan de kan bruke den og hva den dekker. Det er også store prisforskjeller, ifølge en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STADIG FLERE HAR HELSEFORSIKRING: Men mange vet ikke hvordan de kan bruke den og hva den dekker. Det er også store prisforskjeller, ifølge en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Sjekk pris og vilkår på privat helseforsikring

Her ser du hva helseforsikringen dekker

Store forskjeller i pris og dekning på privat helseforsikring: En 40-åring kan betale 2.246 kroner hos billigste selskap eller 6.492 kroner hos dyreste!

Det har blitt mye enklere å administrere og se egen helseinformasjon med tjenestene kjernejournal på «Min Helse» og e-resepter - og nå kan også mange bestille time på nett og slipper altså å stå i telefonkø for å bestille time.

Men selv om helsemyndighetene sier at du egentlig ikke skal vente mer enn maks fem dager på time til fastlegen, er det fremdeles slik at mange må vente lenger - og ikke bare må de vente lenge på å få time:

Mange opplever å måtte vente uforholdsmessig lenge på venterommet hos legen.

Stadig flere med helseforsikring

Ifølge Finans Norge, som er forsikringsbransjens hovedorganisasjon, er det stadig flere som har en helseforsikring.

En helseforsikring kan hjelpe deg til en raskere time og behandling hos spesialisthelsetjenester.

Men undersøkelser gjort av Forbrukerrådet, viser at veldig mange som har en helseforsikring ikke vet hvordan de skal bruke den.

Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen/Forbrukerrådet
Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen/Forbrukerrådet Vis mer

- Vi ser at det er stadig flere som tegner helseforsikringer, men at det er altfor få som vet hvordan de skal bruke den - og det ønsker vi å sette fokus på, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet.

Vanskelig å sette seg inn i vilkårene

Vie sier til Dinside at de alltid sier det er viktig å sette seg inn i vilkårene når det gjelder forsikringer - men at de ser at det kan være lettere sagt enn gjort, kanskje spesielt med tanke på helseforsikringene.

- Derfor har vi laget en sammenstilling som skal gjøre det lettere å orientere seg, og se forskjellene fra de ulike selskapene , sier Vie.

Du kan se ulikhetene i dekningsforhold hos de ulike forsikringsselskapene i tabellen nedenfor.

Vie påpeker overfor Dinside at alle bør vurdere hva sitt eget behov er, og sjekke dette opp mot de ulike forsikringene.

- Noen har psykologhjelp som en del av dekningen, mens andre har fysioterapi. Der å man vurdere hva som er viktig for seg selv, uttaler Vie til Dinside.

Her er ulikhetene i dekning. Klikk på pilen i høyre hjørne for å se en større tabell:

Hva lover de egentlig?

Før du bestemmer deg for om en helse/behandlingsforsikring er noe for deg, anbefaler Vie at du også tar en kikk på hva forsikringsselskapene lover med tanke på ventetid før behandling.

- Ventetid noe mange er veldig opptatt av, og dette er også en en bit man bør vurdere. Man bør se på hvor lang ventetiden er før garantert behandling - og hvorvidt selskapet gir kompensasjon dersom de ikke klarer å gi deg behandling innenfor avtalt tid, sier Vie.

- Man må også huske at dersom du blir du akutt syk i Norge så trenger du ikke forsikring for å få behandling, understreker fagdirektøren.

Store prisforskjeller!

Forbrukerrådet har også sett på hva helseforsikringene koster for ulike grupper av befolkningen.

- Vår undersøkelse viser at det er store prisforskjeller: Det er store forskjeller i ulike aldersgrupper, uttaler Vie til Dinside.

Som du kan se av tabellen nedenfor: En 40-åring kan eksempelvis betale 2.246 kroner hos billigste forsikringsselskap - eller 6.492 kroner hos dyreste!

Vie oppfordrer til å sjekke vilkårene der det er veldig store forskjeller i pris.

- Og så bør man vurdere prisen mot tilbudet – slik at man ikke betaler for en dekning man ikke trenger, sier hun.

Og fremfor alt oppfordrer hun til å sjekke hvordan vilkårene for bruk av forsikringen er - både du som har en forsikring og du som vurderer å skaffe deg en.

- Dersom det er tungvindt med mye papirarbeide og henvisninger, ender det fort opp med en sovende forsikring som gjør at du ikke vil benytte deg av den selv om det er relevant for deg å bruke den, sier Vie til Dinside.

Her er prisene. Klikk på pilen i venstre hjørne for å gjøre tabellen større: (prisene gjelder 1 år for en som ikke røyker)

PRIS: Det er store forskjeller på pris på helseforsikringene. Her er prisene sortert etter alder på forsikringstaker fra venstre. De billigste or hver aldersgruppe er markert med grønt i tabellen. Du kan se en større tabell ved å klikke på pil-tegnet øverst til høyre. Kilde: Smartepenger.no/Forbrukerrådet
PRIS: Det er store forskjeller på pris på helseforsikringene. Her er prisene sortert etter alder på forsikringstaker fra venstre. De billigste or hver aldersgruppe er markert med grønt i tabellen. Du kan se en større tabell ved å klikke på pil-tegnet øverst til høyre. Kilde: Smartepenger.no/Forbrukerrådet Vis mer

500.000 med helseforsikring

Ifølge Finans Norge, hadde 503.000 nordmenn tegnet privat behandlingsforsikring ved utgangen av 2016, og 381.00 hadde forsikring ved kritisk sykdom.

Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.
Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge. Vis mer

Dette er en økning på 5 prosent på helseforsikring og 8 prosent på kritisk sykdom det siste året.

– Vi ser at det er en stor økning gjennom de siste 10 årene i hvor mange som har behandlingsforsikring. Mange bedrifter og virksomheter tegner behandlingsforsikring for sine ansatte for at de skal kunne komme raskere til behandling og dermed korte ned sykefraværet, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.

Ifølge tall fra Finans Norge, har 458.000 arbeidstakere behandlingsforsikring betalt av arbeidsgiver, mens 45.000 har privat behandlingsforsikring.

- Som med alle forsikringer er det viktig at du ikke bare ser på pris, men også ser på vilkår og hva forsikringen dekker. Det kan variere fra selskap til selskap. Og hva som passer best for den enkelte kan jo variere, uttaler Fåne i Finans Norge til Dinside.

- Undersøk derfor tilbud fra flere selskaper, og sett deg grundig inn i forsikringen før du velger, oppfordrer han.

Dette dekker helseforsikringen ikke:

· Akutt eller øyeblikkelig hjelp

· Behandling av overvekt eller fedme

· Kosmetiske operasjoner

· Behandlinger som anses som unødvendige

· Behandling knyttet til fertilitet og graviditet

· Vaksinasjoner og helsjekk

· Diett og kostholdsveiledning

Les også:

Se så lett det er: Så enkelt får du penger igjen for transport til legen
Pristest på apotekvarer: Kjøp på nett! Se hvor det er billigst