Dette er telefaksen som Tønnesen Rustfritt mottok. Her står det noe annet enn det Trond Even Tønnessen mener han ble forespeilet.
Dette er telefaksen som Tønnesen Rustfritt mottok. Her står det noe annet enn det Trond Even Tønnessen mener han ble forespeilet.Vis mer

Her ser du faxen

Flere småbedrifter opplever at selgere forsøker å lure dem.

«Han påstod at vi hadde annonsert hos dem en stund, og at dette bare var for å få den riktige e-postadressen.Trond Even Tønnessen, Tønnesen Rustfritt AS»


Om det er finanskrisen som gjør selgerne desperate, vites ikke, men i det siste har DinSide mottatt mange tips fra lesere som mener de har blitt forsøkt lurt av annonseselgere. Da DinSide skrev om NordicExpo.com i forrige uke, fikk vi inn mange nye tips om firmaer som driver på samme måte.

En av personene som kontaktet oss, var Trond Even Tønnesen, daglig leder i Tønnesen Rustfritt AS. Han forteller at han har blitt kontaktet av et firma som skal ha han til å videreføre en kontrakt han aldri har skrevet under på.

- En meget hyggelig svensk mann fra firmaet Allt om affärer ringte og pratet om vær og vind, før han takket for annonseringen vi hadde hos dem. Han sa at det nå var klart for en ny periode, og at han ville sende over en telefaks, hvor vi bare skulle fylle inn riktig e-postadresse, siden denne manglet i annonsen vår, forteller Tønnesen.

Her er det noe som ikke stemmer

Ute etter underskriften din

Mannen som presenterte seg som John, skal også ha sagt at annonseperioden som Tønnesen Rustfritt tidligere hadde inngått, gikk ut 31/8-09, og hvis firmaet ønsket en videre annonsering etter denne datoen, måtte vi ta kontakt med dem.

- Heldigvis er det kun meg her i firmaet som inngår slike avtaler, og jeg sa til denne John at jeg ikke hadde hatt annonsering hos dem tidligere. Han påstod igjen at vi hadde annonsert hos dem en stund, og at dette kun var for å få den riktige e-postadressen. Jeg sa da at han kunne sende over faksen, så skulle jeg se på den, sier Tønnesen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da faksen kom, oppdaget Tønnesen at det fort kan bli ganske dyrt for de som ikke leser alt som står der, men som bare fyller ut e-postadressen, signerer og returnerer. Faksen var egentlig en ny kontrakt, du signerer på 8 perioder á 9.879 kroner.

- Den hyggelige svensken ringte tilbake for å høre om jeg hadde fått faksen og om den var returnert. Han fikk seg en skyllebøtte av en ellers sindig sørlending, og ingenting ble returnert fra oss, sier Tønnesen.

Hør hvordan telefonselgeren lurer deg

Samme fremgangsmåte

Småbedrifter blir forsøkt lurt, og fremgangsmåten virker å være nokså lik.

- Helt siden 2003 har vi blitt forsøkt svindlet minst 17 ganger, sier Brita Hermansen i Horten Aluminium Conductore AS.

Hun forteller at det har vært mange ulike firmanavn, men at frengangsmåten er nøyaktig den samme hver gang.

- Vi har meldt fra til Svensk Handels Säkerhetsavdeling og NHO, forteller hun.

Utnytter småbedrifter

Fenomenet er ikke ukjent for Arne Røed Simonsen, konstituert daglig leder i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

«Mange næringsdrivende er ikke klar over at de ikke har angrerett på samme måte som en privatperson.Arne Røed Simonsen, NSR»

- Dette høres ut som en måte å prøve å lure bedrifter på og det finnes ulike varianter over dette. Både vi og andre organisasjoner har gitt mange advarsler til våre medlemmer.


Røed Simonsen tror en del selgere spekulerer i at 85 prosent av norsk næringsliv har fem eller færre ansatte. Mange næringsdrivende har derfor privatpersonkompetanse.

- Overraskende nok er mange næringsdrivende ikke klar over at de ikke har angrerett på samme måter som en privatperson. Det stille større krav til en næringsdrivende når det gjelder å faktisk lese gjennom betingelsene før man signerer på noe, forklarer han.

Annonseselgerne ønsker å sikre seg signaturen din - per fax. Foto: Colourbox.com
Annonseselgerne ønsker å sikre seg signaturen din - per fax. Foto: Colourbox.com Vis mer

Det finnes ingen 30 dagers returrett. Den eneste måten en næringsdrivende kan løse opp en kontrakt på, er hvis det er drevet villedende markedsføring eller direkte kontrakts- eller avtalebrudd.


"Truer" med lydopptak

NSR understreker at et muntlig samtykke er like gyldig som et skriftlig. Men også dette vet noen selgere å utnytte.

- Vi opplever at noen selgere sier de har lydbåndopptak av samtalen der vedkommende skal ha takket ja til noe. Det er viktig å være klar over at det finnes strenge regler for telefonsalg, sier Røed Simonsen og viser til Datatilsynet.

Hvis et lydbåndopptak skal kunne gjelde som dokumentasjon, må det foreligge en avtale om dette i forkant. Det vil si at vedkommende som blir kontaktet, må få beskjed om at samtalen vil bli tatt opp på bånd.

- Det nytter ikke at selger sier at jo, vi har et lydbåndopptak, som vedkommende attpåtil ikke får høre, sier Røed Simonsen.

Her ser du tyvenes skrekkside

Finnes varslingslister

NSR går ikke ut med advarsler mot enkeltbedrifter, men de viser til tjenesten Varslingslisten.no.

Varslingslisten er et selvhjelpsverktøy for norske virksomheter, slik at de lettere kan gå klar av upresis markedsføring og andre uryddige salgsfremstøt som lett blir misoppfattet. Listen skal gjøre det lettere for virksomhetene å viderebringe erfaringer med slike forhold. Utgangspunktet for etableringen av listen har særlig vært problemer knyttet til katalog-/annonsevirksomhet, men listen er ment å omfatte alle former produkter og tjenester.

Også svenskene har en varslingsliste av denne typen, og på denne listen finner vi blant andre nettopp NordicExpo.