Her selger de iPad allerede

Her selger de iPad allerede

Nettbutikken Bidit.eu auksjonerer bort Norges første iPad til en oppsiktsvekkende lav pris.

Publisert
Sist oppdatert

I går lettet Apple endelig på sløret, og presenterte produktet så mange har ventet på: iPad.

Straks etter at Apple-gründeren Steve Jobs hadde vist fram den lekre fjøla, satt nettauksjonen Bidit.eu i gang en auksjon, der de lover at personen som trekker det lengste strået, vil være den første i landet til å motta Apples nye dings.

Bidit påstår også at den veiledende norske prisen på iPad er 4.699 kroner, på tross av at norske priser ikke er klare. I skrivende stund ligger siste bud på iPad på litt mer enn 50 kroner, noe som er oppsiktsvekkende lavt.

Les mer om iPad her

Lotteri eller auksjon?

DinSide har siden mai i fjor omtalt Bidit og tilsvarende auksjoner. Det som skiller disse nettsidene fra ordinære auksjoner, er at du bare kan øke budet med et visst antall øre av gangen. I Bidit er det for eksempel bare mulig å øke budet med ti øre av gangen. Et bud koster normalt fem kroner på Bidit. I tillegg krever Bidit at du i enkelte budrunder gir tre bud hver gang du byr, som for eksempel i iPad-auksjonen.

En budrunde er som regel bare avgrenset til ett eller to minutter, men hver gang det legges inn et nytt bud, trekkes tidtelleren tilbake til start, og nye minutter legges til. På den måten vet du aldri når en budrunde vil bli avsluttet.

Modellen har vært omdiskutert, ikke minst blant DinSides lesere, der flere personer har hevdet at slike nettauksjoner ikke kan kalles auksjoner, men lotteri. I fjor konkluderte Kulturdepartementet at konseptet ikke omfattes av lotterilovens definisjon av lotteri.

Les også: Ikke for godt til å være sant

For lav pris

Siden hvert bud er såpass dyrt i forhold til hva det er verdt, kan Bidit.com og andre slike auksjoner ta inn ganske store summer, selv når de selger produkter til lav pris.

Hvor Bidit har fått den veiledende prisen på iPad fra, er vanskelig å si, men vi kan gjette: Normalt opererer slike øresauksjoner i flere land, og selv om det ser ut som om du bare er med i en auksjonsrunde i Norge, konkurrerer du mot andre i alle land auksjonen har nettsteder i.

Normalt presenterer slike nettsteder tilsvarende priser i samtlige land. Det vil si at hvis et produkt blir fremstilt å ha veiledende pris på for eksempel 4.999 kroner i Norge, har produktet en pris på 499 pund i Storbritannia. DinSide kjenner til at flere øresauksjoner operer på denne måten, for å samkjøre auksjonene i forskjellige land. Vi kan imidlertid ikke dokumentere at dette er tilfelle hos Bidit.

Vanskelig å vinne

Selv om du sikler etter en iPad, og spesielt til en så lav pris som Bidit lokker med, så vær klar over at det er vanskelig å vinne en budrunde. Kanskje spesielt på et så populært produkt, som mange vil ha kloa i.

Vi har tidligere snakket med sjefen for en av de store nettauksjonene i Europa, direktør Pasi Marjanen i Mr123.com. Han har innrømmet at det kan bli både dyrt å vanskelig å få tak i noen av de mest populære produktene.

- Selvfølgelig kan det bli dyrt, om du byr på de mest populære produktene, men enkelte av våre brukere har vært ekstremt suksessrike. Det er et spørsmål om å velge dine slag med omhu, har Marjanen uttalt til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer