Her øker hjertefaren

Det er fem situasjoner du bør være ekstra påpasselig med hvis du vil passe på hjertehelsen.

<strong>ROLIG NÅ:</strong> Er det en dag i uken du virkelig bør bruke god tid på å komme deg ut av sengen, er det mandag morgen. Det en 22 prosent flere tilfeller med hjerteinfarkt på denne dagen.
ROLIG NÅ: Er det en dag i uken du virkelig bør bruke god tid på å komme deg ut av sengen, er det mandag morgen. Det en 22 prosent flere tilfeller med hjerteinfarkt på denne dagen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang kardiologen Arthur Agatston får en ny pasient, spør han: ”Hvordan var trafikken ute?”. Det er ikke fordi han har god tid til «smalltalk» men fordi trafikkaos kan få blodtrykket til å stige og øke risikoen for hjerteinfarkt.

Hvis pasienten har bannet og svertet mye i trafikken, og hisset seg mye opp på vei til legen, velger Agatston å sjekke blodtrykket mot slutten av legetimen, når det har normalisert seg igjen.

Køen som er helsefarlig

Dette er bare en av flere uventede situasjoner som kan øke risikoen for hjerteinfarkt. Her er flere situasjoner:

Les om hjerteinfarkt på Lommelegen

Hjerteinfarkt
 
 • Et hjerteinfarkt oppstår når en av blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod går tett, vanligvis skyldes dette en blodpropp.
 • Beregninger tyder på at mellom 12 000 og 15 000 personer får akutt hjerteinfarkt i Norge hvert år.

 • Tidlig om morgenen

  En tidlig start på dagen føles sjelden godt for kroppen, og ikke er det bra for hjertet heller. Risikoen for å få hjerteinfarkt øker med 40 prosent om morgenen, ifølge eksperter ved Harvard.

  Grunnen er at når du er i ferd med å våkne skiller kroppen ut adrenalin og andre stresshormoner, noe som øker blodtrykket og behovet for oksygen. Blodet er dessuten tjukkere fordi du er delvis dehydrert. Da blir det også vanskeligere å få blodet pumpet gjennom. Alt dette er tøft for hjertet.

  Slik kan du beskytte deg: Gi deg selv tid til å våkne rolig opp, og bruk gjerne snoozeknappen. Er du blant dem som trener på morgenkvisten, sørg for en god oppvarming.

  Våkn opp uten vekkerklokke og føl seg fin og uthvilt

  Mandager er aller verst

  Er det en dag i uken du virkelig bør bruke god tid på å komme deg ut av sengen, er det mandag morgen. Det en 22 prosent flere tilfeller med hjerteinfarkt på denne dagen. Kanskje fordi folk er ekstra stresset denne morgenen?

  Slik kan du beskytte deg: Slapp av på søndag, og ikke sov for lenge på lørdag og søndag. Da blir kroppen ekstra tung og sliten mandag morgen siden døgnrytmen er snudd på hodet, og det øker blodtrykket.

  Hva kan du om hjertet ditt? Test deg selv her!

  Etter et stort måltid

  Ja, det er godt å skeie ut noen ganger med en skikkelig fem-retters, men selv om det er godt for gangen kan det være et helvete for hjertet. Et stort måltid kan ha en direkte påvirkning på hjertet ditt. Det verste er måltider med mye fett og mye karbohydrater, som kan føre til at blodkarene trekker seg sammen, som øker risikoen for blodpropp.

  Spis med hjertet ditt

  Slik kan du beskytte deg: Hvis du må spise et stort måltid, pass i alle fall på at porsjonene har en grei størrelse. Du må jo ikke spise opp alt?

  Les også: Og det er et måltid hjertet ditt virkelig hater!

  Ekstremt fysisk stress

  Å få et hjerteinfarkt mens man måker tung snø er et klassisk eksempel på dette. Dette skjer fordi personen ikke er vant til slike plutselige kraftanstrengelser og stresshormonene skyter i været. Det øker både pulsen og blodtrykket.

  Slik måker du riktig

  – På denne tiden av året får vi inn en del menn med infarkt som har måket snø like i forveien. Men også resten av året utløses hjerteinfarkt av kombinasjonen plutselige fysiske anstrengelser og personer i risikogruppen for slik sykdom, uttalte avdelingsdirektør og professor Jan Erik Nordrehaug ved Hjerteavdelingen på Haukeland sykehus til NRK.no for noen uker siden. Videre nevner han indikatorer som gjør at man kan befinne seg i risikogruppen for infarkt, som overvekt, røyking og lite mosjon.

  Genetiske eller arvelige faktorer har også en betydning. Og høy kolesterol anses som den viktigste risikofaktoren for hjerteinfarkt.

  Regelmessig trening er bra for hjertet, men man bør øke intensiteten gradvis.

  På talerstolen

  Mange framstår som rene naturtalenter når det kommer til å snakke i offentlige sammenhenger, men for andre er det litt tøffere. For disse personene kan det å snakke i store forsamlinger være like belastende for hjertet som snømåkingen er for andre. Når man er veldig nervøs øker blodtrykket, pulsen og adrenalinnivåene.

  Les også: Dette frykter vi mest

  Slik beskytter du deg: Ikke gi uroen mer makt enn nødvendig og prøv å motvirke nervøsitet med å puste med magen. Hvis det likevel ikke gir seg går det an å få medikamentell behandling i form av betablokkere, som er en type medisiner som hindrer overføring av enkelte typer signaler i overgangen mellom nervetråder og muskler.

  Kilde: Yahoo.com

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer