Vil øke den lave merverdiavgiften:

Her må du betale mer moms

Hvis regjeringen får det som de vil, går den såkalte lave merverdiavgift opp fra ti til tolv prosent i 2018.

10 TIL 12 PROSENT: Dersom regjeringens forslag går gjennom, blir det høyere merverdiavgift blant annet på kinobilletten. Foto: NTB Scanpix
10 TIL 12 PROSENT: Dersom regjeringens forslag går gjennom, blir det høyere merverdiavgift blant annet på kinobilletten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget til statsbudsjett for 2018, foreslår regjeringen å øke den lave merverdiavgiftssatsen fra ti prosent til tolv prosent.

Det er persontransport, overnatting, kringkastingsavgiften, adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og store idrettsarrangement som har den lave merverdiavgiften, og som dermed kan bli dyrere til neste år.

Vil ha mer skatt på forbruk

I sitt forslag forklarer regjeringen at økningen blir satt i sammenheng med Skatteutvalgets forslag, som blant annet gikk ut på å redusere selskapsskatten. De anbefalte og å skyve skattebyrden fra skatt på sparing og skatt på arbeid til blant annet skatt på forbruk.

Regjeringen begrunner økningen fra ti til tolv prosent, med at de mener det er viktig å fortsette å skyve skattebyrden i retning av skatt på forbruk.

Den lave merverdiavgiften ble også satt opp av regjeringen for to år siden, da fra åtte til ti prosent.

Dersom forslaget får flertall i Stortinget, blir merverdisatsen satt opp fra og med 1. januar 2018.

Høyere kollektivpriser?

Ifølge regjeringen vil forslaget likevel ikke nødvendigvis gi økte kollektivpriser.

«Innenfor kollektivtrafikken legges det opp til kompensasjoner i henhold til inngåtte avtaler om offentlig kjøp av persontransporttjenester slik at prisøkninger i stor grad unngås».

Da en tilsvarende økning ble gjort i 2016, kom det samtidig frem at det er noen virksomheter som ikke vil kompenseres i form av tilskudd, deriblant kommersiell virksomhet som for eksempel Flytoget, drosjer og ekspressbusser.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!