<strong>TRENDY:</strong> Det er blitt mer populært å studere i utlandet. Foto: COLOURBOX
TRENDY: Det er blitt mer populært å studere i utlandet. Foto: COLOURBOX Vis mer

Her lønner det seg å studere

Velg studiested med lave levekostnader.

Publisert
Sist oppdatert

Det er igjen populært å studere i utlandet. Statistikk fra Lånekassen viser nemlig at det for første gang på flere år var en oppgang i antall studenter som tok utdanning i utlandet i 2009/2010, og trenden fortsetter i år.

Vurderer du å studere i utlandet, men er usikker på hva du eventuelt kan få i studiestøtte? DinSide har sett nærmere på hvor mye du faktisk får, og hvor du bør studere hvis du vil få mest ut av pengene.

Snart går søknadsfristen ut

Dette får du i støtte

Som student uansett studieland, har du krav på like mye i lån og stipend som hvis du blir hjemme i Norge. Alle får tildelt samme basisstøtte, som for tiden er 89.000 kroner per studieår ved høyere utdanning. 35.600 kroner kan bli gjort om til stipend ved bestått eksamen og så fremt du ikke har tjent mer enn Lånekassens fribeløp.

Dette betyr at du må velge studieland med omhu, hvis du ønsker å ha mest mulig å rutte med i løpet av skoleåret.

Studielånet med i regnestykket ved boliglån

Her lever du billigst

Norske studenter i utlandet

 • 20 165 norske studenter tok hele eller deler av utdanningen i utlandet i 2009/2010.
 • Storbrittania var det mest populære landet med 3 542 norske studenter forrige studieår.
 • Andre populære studieland blant norske studenter var Danmark, Australia, USA og Polen.
 • Er du usikker på hva det faktisk koster å leve på forskjellige steder rundt omkring i verden, fins det måter å sjekke det ut på - før du velger universitet. Det internasjonale selskapet USB sammenligner blant annet lønns- og prisnivå i forskjellige land, mens Mercer ser på levekostnadene i 214 av verdens storbyer. Ved å ta en titt på disse tallene, kan man få et pekepinn om hvor studiestøtten vil strekke seg lengst.


  Eksempelvis er USA et populært land for norske studenter, og i fjor var dette førstevalget blant norske studenter som tok deler av utdanningen i utlandet. Her er det flere byer å velge i som slett ikke tar knekken på studiestøtten. Blant annet kommer byene Portland, Pittsburgh og Detroit helt nede på henholdsvis 178., 177. og 173. plass på Mercers sammenligning over storbyer, der Oslo rangeres på en 11. plass. Og alle de tre byene er universitetsbyer.

  En annen mulighet er å sjekke ut bøker som"The World’s Cheapest Destinations: 21 Countries Where Your Money Are Worth a Fortune", eller ta en titt på forfatter Tim Leffels reiseblogg, som også gir tips om billige steder i utlandet.

  Fastrenta gikk opp 1. mars

  Skole- og reisepenger


  I tillegg til den vanlige studiestøtten få du som utenlandsstudent dekt to reiser til og fra studiestedet per studieår, men det er ikke krav om at du faktisk reiser hjem to ganger hvert studieår.

  Studenter inne Norden får maks 7 110 kroner i reisestøtte per studieår som stipend, avhengig av land. Utenfor Norden avhenger reisestøtten av verdensdel, og 70 prosent av reisestøtten gis som stipend, mens resten regnes som lån. Vær obs på at du derfor får et større studielån totalt ved å reise til steder langt borte med dyre flybilletter, som Oseania og Sør-Amerika.

  I forhold til skolepenger dekker lånekassen maks 54.590 kroner per år for studenter i Norden, og opptil 111.710 kroner hvert studieår ellers i verden. Ved valg av studiested med høyere skolepenger enn dette, kan Lånekassen gi et tilleggsstipend til enkelte læresteder i Storbrittania, USA, Australia og Canada.

  De som tar en bachelorgrad mottar halvparten av skolepengene som lån, og halvparten som stipend. Tar du derimot en master i utlandet, vil bare 30 prosent av skolepengene regnes som lån.

  Vær også obs på at Lånekassen kan si nei til å gi støtte til studier ved enkelte studiesteder i utlandet. Derfor lønner det seg å på forhånd sjekke om ditt studiested er å finne i Lånekassens oversikt over studiesteder. Det går også an å be Lånekassen om en forhåndsvurdering av studiestedet, for å være sikker på at du har krav på støtte.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer