<strong>OPP:</strong> Trøbbel i Euro-land, nå kuttes styringsrenten. Foto: Colourbox.com
OPP: Trøbbel i Euro-land, nå kuttes styringsrenten. Foto: Colourbox.comVis mer

Her kutter de renten

Den europeiske sentralbanken overrasker med rentekutt.

Den europeiske sentralbanken, ECB, overrasker med rentekutt torsdag. De fleste forventet kutt, men ikke før i desember. Nå senker ECB renten med 0,25 prosentpoeng, fra 1,5 til 1,25 prosent.

Danske Nordea forventer at sentralbanken i Danmark følger opp med rentekutt også der, og sier at rentekuttet er godt nytt for landets boligeiere.

I juni i år satte ECB opp renten fra 1,25 til 1,5 prosent, på grunn av høy inflasjon. Denne beslutningen fikk de kritikk for.

Dagens rentekutt er det første på to år. Det er situasjonen i Euro-landene som ligger bak kuttet. Mangel på vekst er et problem, ikke inflasjonen, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange i Sparebank 1 SMN til E24.

Man håper at lavere rente både skal få fart på veksten, og gjøre det lettere for gjeldstyngede euro-land å betale gjelden sin.

Opp i Norge

På rentemøte 19. oktober valgte Norges Bank å holde styringsrenten i Norge uendret på 2,25 prosent. Til tross for dette har flere banker hevet sine lånerenter overfor kundene. Blant annet omtalte DinSide Skandiabankens renteøkning, der banken begrunner beslutningen med økte innlånskostnader. Det er med andre ord økte pengemarkedsrenter som får skylden.

Neste rentemøte i Norges Bank er planlagt til 14. desember.