Flaskepant

Her kan du pante flasker og bokser

Visste du at du slett ikke trenger å dra til nærmeste dagligvarebutikk for å pante flasker?

PANT I BILEN? Du får pante på nærmeste bensinstasjon - eller kanskje på en Elkjøp om du skal handle der. Foto: Berit B. Njarga
PANT I BILEN? Du får pante på nærmeste bensinstasjon - eller kanskje på en Elkjøp om du skal handle der. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Selv om panteandelen er stor i Norge er bokser og flasker noe av det vi nordmenn kaster mest fra oss i naturen, viser informasjon fra Hold Norge Rent:

Pantbare flasker og bokser utgjør 7,4 prosent av søppelet de har funnet på sine ryddeaksjoner i 2019, totalt 73792 flasker og bokser - og havner dermed på fjerdeplass over søppelet de finner mest av.

Kanskje noe overraskende - ettersom man slett ikke trenger å oppsøke en panteautomat i dagligvarebutikken, men kan pante flasker og bokser «overalt».

NY BETALINGSLØSNING: Hos Coop Obs kan du nå scanne mens du handler. Reporter: Elisabeth Dalseg. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Må ta imot pant

Infinitum, som drifter den norske panteordningen, sier til Dinside at alle som selger drikkevarer i Norge er pliktige til å ta imot pant.

- I Norge er det lovfestet gjennom avfallsforskriftens kapittel 6 at alle som selger drikkevarer er pliktig til å ta imot pant, forteller Randi Haavik Varberg i Infinitum til Dinside.

Nærmere bestemt står det følgende i lovteksten som omhandler dette: Utsalgssteder av drikkevarer i emballasje som inngår i panteordning, har plikt til å ta i retur rimelige mengder av tomemballasje som de selv forhandler. Ved levering til utsalgsstedene kan pantebeløpet kreves utbetalt kontant.

Dermed kan du fint pante tomflasker når du stopper på en bensinstasjon på bilferie, eller stikker innom nærmeste kiosk.

Det samme gjelder andre typer butikker - som også selger drikkevarer.

Pant på alle slags butikker

I 2020 er det slett ikke bare brus og energidrikk å få kjøpt i kiosk og på bensinstasjon. Også butikker som Europris, Jula og Elkjøp har gjerne brusskap i nærheten av kassa - men må disse butikkene og pante flasker du kommer drassende med?

- Ja, det må de, lyder svaret fra Infinitum.

På Elkjøp selger de drikkevarer - og tar imot pant:

- Vi tar i mot pant i alle våre varehus som selger brus, forteller Fredrik Meilegård Arnesen, kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!