<b>DYRE BUD:</b>Et bud på Bidit.eu koster mellom to og fem kroner, men er ikke verdt mer enn en tiøring.  Foto: Per Ervland
DYRE BUD:Et bud på Bidit.eu koster mellom to og fem kroner, men er ikke verdt mer enn en tiøring. Foto: Per ErvlandVis mer

Her kan du by på penger

Nå kan du by på 10.000 kroner i kontanter.

Forrige uke skrev vi om auksjonssiden Bidit.eu, som auksjonerte bort den nyannonserte Apple-nyvinningen iPad for en latterlig lav pris.

I dag serverer den omdiskuterte nettauksjonen en ny budrunde, som setter de fleste andre auksjoner i skyggen: Nå kan du nemlig by på penger. Rettere sagt 10.000 kroner i kontanter, som i skrivende stund selges for drøyt en femtilapp.

DINSIDE FØLGER SAKEN:


Hvordan er det mulig?

Hvordan er det mulig for Bidit å gå i overskudd, når de auksjoner bort 10.000 kroner for småpenger? Svaret er ganske enkelt, genialt - og ganske sleipt, ifølge mange av våre lesere:

Et bud på Bidit koster mellom to og fem kroner, alt avhengig av hvor store budpakker du kjøper. Hvert bud har en verdi på bare ti øre. Forutsetter vi en pris på fem kroner per bud betyr det at Bidit.eu går i null allerede når brukerne har lag inn bud til en verdi av 200 kroner.

Men sannsynligvis stopper ikke budrunden der. Apples iPad, som vi skrev om i forrige uke, har nå en gjeldende budpris på cirka 650 kroner. Forutsetter vi at samtlige bud er blitt solgt for fem kroner per stykk, betyr det at Bidit har allerede tjent inn 32.500 kroner på produktet (minus produktets verdi på mellom 3.000-5.000 kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

På andre produkter snakker vi betydelig høyere fortjeneste. Et Nikon-kamera, som ifølge Bidit har en veiledende pris på 3.290 kroner, har nå fått inn bud som har gitt en pris på cirka 2.030 kroner. Trekker vi fra prisen på produktet, sitter Bidit potensielt igjen med en fortjeneste på nesten 100.000 kroner.

Ikke ulovlig

DinSide begynte å skrive om såkalte øresauksjoner allerede for nesten et år siden. Bidit er bare en av mange aktører på markedet, som driver etter samme forretningsidé.

LOVLIG: Frode Elton Haug i Forbrukerombudet sier øresauksjoner ikke er ulovlige. Foto: Forbrukerombudet
LOVLIG: Frode Elton Haug i Forbrukerombudet sier øresauksjoner ikke er ulovlige. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Selv om mange av våre lesere er svært skeptiske til denne typen auksjoner, er det enn så lenge ingen forbrukermyndigheter som vil stoppe dem.

- Forbrukeren vet hvor mye en skal betale for budene, den informasjonen står der, det er klart og tydelig, har seksjonssjef i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, tidligere uttalt til DinSide.

Haug sier at hvor vanskelig det er å vinne budrunden, eller hvor stor fortjeneste selskapet sitter igjen med, ikke er spesielt relevant.

- Hvor stor fortjeneste de har av auksjonen er ingenting vi kan gripe inn mot. Det er informasjonen om hvor mye man skal betale som er sentral for forbrukeren, sier Haug til DinSide.

Her selger de iPad allerede