Her kan det lett gå galt

Ikke alle vet hva de skal gjøre når blodspruten står. Sjekk at du kan det du må - før uhellet med kniven er ute.

Huden har en fantastisk evne til å lege seg selv. Steller du sår på riktig måte, vil det bidra til rask tilheling, samtidig som du forebygger infeksjoner. Foto: Colourbox.com
Huden har en fantastisk evne til å lege seg selv. Steller du sår på riktig måte, vil det bidra til rask tilheling, samtidig som du forebygger infeksjoner. Foto: Colourbox.comVis mer

Du kutter noen grønnsaker, og i et uvørent øyeblikk bestemmer kniven seg for å ta en tur borti fingeren din. Av ren refleks stapper du fingeren i munnen. Det samme gjør du hvis du får et papirkutt, eller kutter deg på andre måter.

Ifølge ekspertene er det faktisk bra å putte fingeren i munnen, for et stoff i spyttet gjør at sår gror raskere, ifølge Schrödingers Katt, Nrk.no.

Men hva gjør du videre? Det er viktig å lære seg riktig stell av sår. Spesielt når man utsetter seg for skader når man er på ferie, og er langt fra lege og apotek.

Les også: Derfor bør du strø sukker i såret

Riktig stell av sår

Huden har en fantastisk evne til å lege seg selv. Steller du sår på riktig måte, vil det bidra til rask tilheling, samtidig som du forebygger infeksjoner.

Les også: Noen hjemmebehandlinger bør du imidlertid styre unna!

Her er tips til stell av ulike sår og skader.

Mindre kuttskader

 1. Vask hendene.
 2. Fjern eventuelle fremmedlegemer med en pinsett. La det blø litt før du stopper blødningen med en kompress, som trykkes ned mot såret.
 3. Kuttsår er i seg selv ganske rene i og med at blødningen virker rensende. Mistenker du forurensning kan du vaske såret med sårvaskservietter, Klorhexidin, Bacimycin (som inneholder antibiotikum, men selges uten resept) eller Pyrisept. Alternativt kan du bruke rent vann fra springen.
 4. Press sårkantene inntil hverandre og lukk såret med for eksempel Leukostrip sårlukkingstape. Den kan sitte på i en ukes tid, så lenge det ikke oppstår tegn til infeksjon. Alternativt kan såret beskyttes med kompress eller vanlig plaster.
Les også: Sju førstehjelpstabber!

Skrubbsår og mindre sår

 1. Vask hendene.
 2. Rens såret for skitt og partikler med sårvaskservietter, Klorhexidin eller Pyrisept. Hvis du ikke har dette kan du bruke rent vann fra springen. Unngå såpe direkte i såret. For å fjerne eventuelle partikler, kan du bruke en pinsett.
 3. Sårsalve kan legges på såret. Såret vil ikke gro raskere av dette, men du forebygger infeksjon.
 4. Dekk til såret med plaster, som har to funksjoner: Det gir såret ro ril å gro, og det holder det rent. Velg et stort nok plaster som dekker hele området, som ikke fester seg i såret.
 5. Bytt plaster hvis blod eller væske har trukket gjennom, eller plasteret har blit skittent eller har løsnet.
Test deg selv: Kan du redde barnet ditt?

Gnagsår

 1. Forebygg gnagsår ved å smøre huden med anti-gnagsårstift, eller ved å legge på gnagsårplaster eller silketape. Bruk gjerne tynne strømper innerst mot huden.
 2. Hvis huden er blitt rød uten at det er noen blemme, kan du legge på gangsårplaster for å hindre at det oppstår sår.
 3. Har det kommet en blemme, kan det lett bli infeksjon i såret hvis den ikke punkteres. Legg på gnagsårplaster og vent med å ta hull på blemmen til det er dannet ny hud under.
 4. Dersom det går hull på blemmen, bør du rense med sårvask og ta på gnagsårplaster. Det kan sitte på til det faller av, så lenge det ikke er tegn til infeksjon.
Slik unngår du vonde gnagsår

Oppsøk lege hvis…

Noen gang er kan det være behov for å oppsøke lege.

Les også: Førstehjelp ved brannskader