Her har bankkort blitt kopiert

Politiet leter etter skimmingutstyr på en Esso-stasjon på Tveita.

Det er Esso Tveita Veiservice i Oslo som nå er under etterforskning for kopiering av kort.  Foto: Øivind Idsø
Det er Esso Tveita Veiservice i Oslo som nå er under etterforskning for kopiering av kort. Foto: Øivind IdsøVis mer

Flere norske bankkunder har fått sperret bankkortet sitt med beskjed om forsøk på svindel. Skimmingen har antakelig foregått på en Esso-stasjon på Tveita i Oslo.

Kortet mitt ble stengt i helga, pga. forsøk på uttak i en minibank i Canada. Heldigvis hadde de ikke pin-koden min (skjuler alltid inntastingen med den andre hånda), så kortet ble automatisk sperret pga. for mange feilede kodeforsøk. Tok meg noen timer å finne ut at skimmingen ble gjort en stund tilbake, på kortterminalen på Esso Tveita. Var flere i nabolaget som også hadde fått telefoner fra banken sin samme dag som meg, med beskjed om det samme, skriver en leser i DinSides forum.

DinSide har mottatt flere tips fra personer som nå har fått sperret kortene sine av banken av sikkerhetsgrunner.

Esso bekrefter

- Ja, vi har dessverre en mistanke om skimming på en av våre stasjoner. Vi er i dialog med politiet som driver med undersøkelser nå, sier assisterende informasjonssjef i ExxonMobil Eirik Hauge, til DinSide.

Også en ansatt ved Esso-stasjonen forteller at politiet har vært der og gjort undersøkelser, men at det er for tidlig å si akkurat hva som har skjedd.

Etter det DinSide kjenner til, har kopieringen av kortene antakelig foregått på en av betalingsterminalene inne på bensinstasjonen.

Tar ikke chip

Esso-stasjonen har foreløpig ikke betalingsterminaler som lar kundene bruke chip. Dermed må kundene dra magnetstripen, og kortet kan enklere kopieres.

Hauge sier til DinSide at Esso er i gang med arbeidet med å installere chip-terminaler, men at det foreløpig er en del stasjoner som ikke tilbyr dette.

Ikke første gang

Skimming-tilfellet på Tveita er dessverre bare et av mange. I fjor sommer ble det slått alarm etter flere større skimmingsaker i norske butikker og bensinstasjoner.

Den gang fortalte Thor Martin Bjerke i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon om en ny trend der kortsvindlere overnattet i butikkene, installerte skimmingutstyr uforstyrret på nattestid og senere kom tilbake og hentet utstyret.

Les saken: Svindlere overnatter i butikkene

DinSide vil komme tilbake med mer informasjon fra politiet.