<B>KJEMPETILBUD:</B> Du kan gjøre et skikkelig kupp nå som en rekke utenlandske nettbutikker har januarsalg. Foto: Montasje med faksimiler fra Play.com og Platekompaniet.no
KJEMPETILBUD: Du kan gjøre et skikkelig kupp nå som en rekke utenlandske nettbutikker har januarsalg. Foto: Montasje med faksimiler fra Play.com og Platekompaniet.noVis mer

Her gjør du de virkelig gode kuppene

Norske kjeder frister med salg, skrik og skrål. Men enkelte varer finner du mye billigere på nettet.

Januarsalg er selvsagt ikke bare forbeholdt norske butikker. Men når de utenlandske butikkene kjører salg, slår de ofte sine norske konkurrenter ned i støvlene på pris.

For eksempel skryter Elkjøp i sin nyeste kundeavis av at de selger det svært populære PlayStation 3-spillet Grand Theft Auto IV til 299 kroner. Tre hundrelapper for et fantastisk spill er kanskje ikke så mye, men kjøper du spillet i den utenlandske nettbutikken Play.com får du nøyaktig det samme spillet for under halve prisen, inkludert frakt.

Regn ut hvor mye du må betale i toll og moms

Rabatt på 70 prosent

Band of Brothers; en kritikerrost og fantastisk tv-underholdning som mange ønsker å oppleve i høy oppløsning. Men blu-ray-versjonen koster skjorta i norske nettbutikker. Billigst fant vi den på Platekompaniet for drøyt 529 kroner inkludert frakt. Men et raskt søk på nettbutikken Play.com, og vips, så kan du få boksen for intet mindre enn 158 kroner inkludert frakt. Du betaler under en tredel av den norske prisen og sparer hele 371 kroner. Et lite minus er at Play.coms utgave bare har engelske undertekster.

Lefdal.com kjører i disse dager en kampanje på blu-ray-samleboksen med hele Bourne-trilogien, The Ultimate Bourne Collection, til 299 kroner. Høres ut som en kjempegod pris, men du får den samme boksen på Play.com for cirka 165 kroner. Her er til og med undertekstene på norsk og en rekke andre språk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de mest populære spillene som Play.com har på tilbud for tiden er Xbox 360-spillet Batman: Arkham Asylum, som sto til terningkast fem i DinSides søstermagasin, ITavisen. På Play.com slipper du unna med drøyt 165 kroner for "verdens beste superheltspill", mens i Norge må du betale 429 kroner (billigste pris vi fant på Xbox 360-versjonen). Altså: 160 prosent dyrere i Norge.

Hvorfor så billig?

MYE FOR PENGENE: Norske kroner står sterkt mot amerikanske dollar og britiske pund. Det betyr at netthandelen kan bli svært, svært gunsig. Foto: Colourbox.com
MYE FOR PENGENE: Norske kroner står sterkt mot amerikanske dollar og britiske pund. Det betyr at netthandelen kan bli svært, svært gunsig. Foto: Colourbox.com Vis mer


At utenlandske nettbutikker kjører store tilbudskampanjer nå i januar er bare en del av svaret på hvorfor det kan lønne seg å handle på nett fra utlandet. En må også ta i betraktning at hvert enkelt lands merverdiavgifter varierer, og derfor gjøre produktet billigere.

Men en avgjørende årsak til at det lønner seg å handle fra utlandet, er at den norske kronen står historisk sett sterkt sammenliknet med valutaene til mange av våre viktigste handelspartnere.

Britiske pund og amerikanske dollar er betydelig billigere i dag enn det som har vært gjennomsnittet de siste ti årene. Svenske kroner ligger også på et lavt nivå for tiden. Danske kroner er fortsatt mer verdt enn norske, men kursen i dag er omtrent hva den har ligget på de siste årene. Euroen ser også ut til å stabiliseres.

Under ser du en oversikt over dagens kurser, sammenliknet med de gjennomsnittlige kursene de siste årene. Og som du kan s, er det ikke rart at det stort sett kan være lønnsomt å legge igjen noen norske kroner i utlandet.

ValutaSnitt 2000-talletKurs i dagDifferanse
Svenske kroner0,870,800,07
Danske kroner1,091,10-0,01
Britiske pund11,759,122,63
Euro8,118,21-0,10
Amerikanske dollar7,025,691,33


Fem punkter du bør tenke gjennom

Om alt er så mye billigere i utenlandske nettbutikker, hvorfor ikke handle alle varer derfra? Vel, det er noen punkter du bør tenke gjennom før du bestiller:

1. Er du avhengig av norske undertekster, kan det være problematisk å bestille fra utenlandske nettbutikker. For eksempel kommer blu-ray-versjonen av Band of Brothers bare med engelske undertekster når du bestiller den fra Play.com. Denne nettbutikken er riktignok svært flinke til å spesifisere på nettsidene deres samtlige spesifikasjoner for disken, slik at du kan se hvilke undertekster du får. Det finnes mange produkter med norske undertekster også her, så ikke utelukk butikken, om du er avhengig av norsk oversettelse.

OVER DOBBEL PRIS I NORGE: Denne samleboksen får du for 299 kroner på Lefdal.com, noe som egentlig ikke er så verst. Helt til du sammenlikner prisen med utenlandske nettbutikker, som gir deg den samme boksen (med norske undertekster) for under halve prisen.
OVER DOBBEL PRIS I NORGE: Denne samleboksen får du for 299 kroner på Lefdal.com, noe som egentlig ikke er så verst. Helt til du sammenlikner prisen med utenlandske nettbutikker, som gir deg den samme boksen (med norske undertekster) for under halve prisen. Vis mer


2. Du får ikke filmen i morgen. Det tar ofte ganske lang tid før produktet ankommer norske postkasser, så smør deg med tålmodighet. Klarer du ikke vente så lenge, må du ty til norske nettbutikker eller varehus.

3. Norske forbrukerrettigheter gjelder ikke ved kjøp i utenlandske nettbutikker. Kjøper du fra norske nettbutikker, har du for eksempel 14 dagers angrefrist. Denne retten gjelder ikke dersom du handler på Play.com. HMV.com, eller i andre utenlandske nettbutikker.

4. Med mindre du kjøper bøker, slipper du ikke unna 200-kronersgrensen. Dersom du handler varer som koster mer enn 200 kroner ved innførsel til Norge, må du betale norsk moms for hele verdien av varen. I tillegg kommer som regel Postens fortollingsgebyrer. Toll vil også komme i tillegg på enkelte varer, for eksempel på klær bestilt fra USA som har en verdi på mer enn 200 kroner. Dersom du er usikker på reglene, bruk DinSides importkalkulator, som forteller deg hva du må belage deg på å betale for netthandelen.

5. Ikke alle nettbutikker sender til Norge. Eksempelvis er det en rekke amerikanske nettbutikker som velger å ikke sende til Norge, men heldigvis finnes det måter å omgå problemet. Med tjenester som for eksempel JetCarrier.com kan du opprette en fiktiv adresse i USA der noen tar hånd om pakken og sender den videre til deg.

Oversikt over noen av de utenlandske nettbutikkene som sender til Norge:
Britiske nettbutikker som sender til Norge
Amerikanske nettbutikker som sender til Norge