Vi har store verdier i klesskapet. Foto: iStockphoto.com
Vi har store verdier i klesskapet. Foto: iStockphoto.comVis mer

Her gjemmer de formuen

Kvinner har en halv årslønn i klesskapet.

Har du satt deg ned og reflektert over verdiene du har i skuffer og skap? Beregninger viser at du kan ha verdier for hundretusener i klesskapet. En gjennomsnittlig norsk kvinne sitter på en halv årslønn bare i klær.

- Våre beregninger viser at 150.000 kroner er en vanlig sum for det som finnes i et gjennomsnittlig norsk dameklesskap. Det er overraskende mye for mange, sier Lars Reiten, skadesjef i Codan Forsikring.

Tror vi har mindre

Ifølge Statistisk sentralbyrå er forbruket vårt tredoblet de siste 50 årene. På topp i forbruksstatistikken ligger husholdningene i Oslo og Akershus.

Opplevelsen av hvor mye garderoben er verdt varierer imidlertid mye. Et uformelt utvalg oslobeboere anslo at innkjøpsprisen på en damegarderobe lå på alt fra 40.000 til 500.000 kroner.

En kjapp gjennomgang av et helt vanlig dameklesskap avdekker større antall klær enn de fleste kanskje forestiller seg: Et lett utvalg vår- og sommerjakker, vinterjakker, bukser, skjørt, kjoler til hverdags og fest, kanskje en bunad, en eller flere kåper, hverdagssko, pensko, joggesko, støvletter, bluser og skjorter, gensere, cardigans, t-skjorter og singlets, sokker, strømpebukser, undertøy, nattøy, tøfler, treningstøy, skisko, skidress, sportsjakke, regntøy, luer, hansker, vinterskjerf, pynteskjerf, smykker og bijouteri, accessoirer, vesker og belter.

Feriefella som kan koste deg dyrt

Verdier opp i røyk

- Brenner huset, skal alt erstattes, og det kan bli en belastning for familieøkonomien, sier Reiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplever du brann eller vannskader hjemme, så kan verdier for titusener av kroner forsvinne, men har du innboforsikring, vil forsikringsselskapet dekket tapene.

Slik velger du beste forsikring for deg

Trenger du alle klærne?

Det du bruker på klesinnkjøp og impulsshopping kan utgjøre større beløp enn du kanskje tror.

- Oh my god! Hvor kommer alle disse pengene fra? Det er mye penger. Jeg burde kutte ned på shoppingen, sa Emelie Hansen til DinSide tidligere i år.

Med DinSides sløsekalkulator fant hun ut at hun brukte rundt 52.000 kroner i året på impulsshopping, fortrinnsvis på klær og sko.

Prøv kalkulatoren selv, om du lurer på hvor mye du småhandler for gjennom året.