Her gjelder ikke norsk reklamasjonsrett

Følg disse rådene når du handler på nett fra utlandet, eller shopper under ferieturen.

ETT ÅRS GARANTI: Kjøper du iPhone i utlandet, gjelder ikke Forbrukerkjøpslovens reklamasjonsrett. Men ifølge Apple Norge har du ett års internasjonal garanti. Foto: Colourbox.com
ETT ÅRS GARANTI: Kjøper du iPhone i utlandet, gjelder ikke Forbrukerkjøpslovens reklamasjonsrett. Men ifølge Apple Norge har du ett års internasjonal garanti. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handler du elektronikk fra utenlandske nettbutikker, eller shopper nye Nike-sko under ferieturen til USA?

I slike tilfeller gir den norske forbrukerkjøpsloven deg ingen rettigheter, og det kan oppstå problemer hvis du må reklamere på varen.

Kjøp kjente merkevarer

- Det er i utgangspunktet loven i det aktuelle landet du kjøper fra som regulerer kjøpet, sier Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

Dette gjelder både om du som norsk forbruker handler i en utenlandsk nettbutikk, eller i en vanlig butikk under et utenlandsopphold.

Wiik anbefaler derfor om å være føre var allerede før man kjøper varen, og ta enkelte forholdsregler. Deriblant å holde seg unna små butikker med lokale produkter.

- Oppsøk store kjeder med kjente, internasjonale merkevarer. Da er det mer sannsynlig at du får hjelp til å rette opp eventuelle mangler når du er tilbake i Norge. Det kan også være lurt å spørre om de vet om den samme varen føres i Norge, sier Wiik.

Les også: Stor sett trygt å handle på nettet


Internasjonale garantier?

Ragnar Wiik forteller videre at man i mange tilfeller blir gitt en internasjonal kjøpsgaranti ved kjøp av kjente merkevarer. En garanti gir deg ekstra rettigheter utover det du har krav på i loven.

- Spør om det følger med en slik internasjonal garanti når du kjøper varen. Da har du krav på å få hjelp hvis du får problemer med produktet i ettertid, sier Wiik.

Et annet tips er ifølge Forbrukerrådet å kjøpe varen med kredittkort.

Viser det seg at varen du kjøpte har en mangel, og kravet mot selgeren ikke fører frem, kan du kreve å få pengene tilbake av kredittyteren.

Kan være hjelp å få

En av produsentene som tilbyr en slik garanti, er Apple, som selger sine populære produkter i mange land.

Når vi kontakter Apple Norge angående denne problemstillingen, får vi til svar at all Apple-maskinvare leveres med ett års begrenset garanti og opp til 90 dager innledende teknisk telefonsupport.

Dette betyr at man skal få reparert de utenlandskjøpte Apple-produktene i Norge, hvis de er dekket av en slik garantireperasjon.

Det er likevel verdt å merke seg at Apple tar en rekke forbehold i forhold til sin garanti i slike tilfeller. Derfor lønner det seg å sette seg inn i disse vilkårene grundig før et eventuelt kjøp.

Det er ingeng hemmelighet at flere slitt med å få hjelp av Apple når det oppstår problemer med Apple-produktet.

Mange forbruker shopper joggesko i utlandet, blant annet Nike-sko under opphold i USA, der prisene gjerne er langt lavere enn i Norge.

Butikksjef for Anton Sport i Bogstadveien i Oslo, Heidi Kurland, påpeker at det vil være en vurderingssak om det er en mangel på produktet i hvert tilfelle. Ved faktiske mangler forsøker de å være behjelpelige med å rette opp feilen, så fremt forbrukeren har med kvittering.

- I noen tilfeller kan det likevel være vanskelig å erstatte produktet, fordi det ofte er forskjellige modeller som selges i de forskjellige landene, sier Kurland, og legger til at også hvilken leverandør det er snakk om, kan spille inn.

Les også: Derfor bør du være kjapp med å klage

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!