<strong>ETT ÅRS GARANTI:</strong> Kjøper du iPhone i utlandet, gjelder ikke Forbrukerkjøpslovens reklamasjonsrett. Men ifølge Apple Norge har du ett års internasjonal garanti. Foto: Colourbox.com
ETT ÅRS GARANTI: Kjøper du iPhone i utlandet, gjelder ikke Forbrukerkjøpslovens reklamasjonsrett. Men ifølge Apple Norge har du ett års internasjonal garanti. Foto: Colourbox.com Vis mer

Her gjelder ikke norsk reklamasjonsrett

Følg disse rådene når du handler på nett fra utlandet, eller shopper under ferieturen.

Publisert
Sist oppdatert

Handler du elektronikk fra utenlandske nettbutikker, eller shopper nye Nike-sko under ferieturen til USA?

I slike tilfeller gir den norske forbrukerkjøpsloven deg ingen rettigheter, og det kan oppstå problemer hvis du må reklamere på varen.

Kjøp kjente merkevarer

- Det er i utgangspunktet loven i det aktuelle landet du kjøper fra som regulerer kjøpet, sier Ragnar Wiik, leder i Forbruker Europa.

Dette gjelder både om du som norsk forbruker handler i en utenlandsk nettbutikk, eller i en vanlig butikk under et utenlandsopphold.

Wiik anbefaler derfor om å være føre var allerede før man kjøper varen, og ta enkelte forholdsregler. Deriblant å holde seg unna små butikker med lokale produkter.

- Oppsøk store kjeder med kjente, internasjonale merkevarer. Da er det mer sannsynlig at du får hjelp til å rette opp eventuelle mangler når du er tilbake i Norge. Det kan også være lurt å spørre om de vet om den samme varen føres i Norge, sier Wiik.

Les også: Stor sett trygt å handle på nettet

Om kjøp av varer i EU

 • Roma-konvensjonen fra 2009 bestemmer at det i EU er forbrukerens stats regler som gjelder når forbruker inngår avtale med en næringsdrivende i et annet EU land. Dette skjer ikke alltid i praksis. Dessuten har EU-statene fått innarbeidet et minimumsnivå i forbrukerkjøp med blant annet 2 års reklamasjonsrett.
 • Ved netthandel fra en utenlandsk nettside vil loven til det landet nettstedet rettes mot, gjelde.


 • Kilde: Forbruker Europa


  Internasjonale garantier?

  Ragnar Wiik forteller videre at man i mange tilfeller blir gitt en internasjonal kjøpsgaranti ved kjøp av kjente merkevarer. En garanti gir deg ekstra rettigheter utover det du har krav på i loven.

  - Spør om det følger med en slik internasjonal garanti når du kjøper varen. Da har du krav på å få hjelp hvis du får problemer med produktet i ettertid, sier Wiik.

  Et annet tips er ifølge Forbrukerrådet å kjøpe varen med kredittkort.

  Viser det seg at varen du kjøpte har en mangel, og kravet mot selgeren ikke fører frem, kan du kreve å få pengene tilbake av kredittyteren.

  Kan være hjelp å få

  En av produsentene som tilbyr en slik garanti, er Apple, som selger sine populære produkter i mange land.

  Når vi kontakter Apple Norge angående denne problemstillingen, får vi til svar at all Apple-maskinvare leveres med ett års begrenset garanti og opp til 90 dager innledende teknisk telefonsupport.

  Dette betyr at man skal få reparert de utenlandskjøpte Apple-produktene i Norge, hvis de er dekket av en slik garantireperasjon.

  Det er likevel verdt å merke seg at Apple tar en rekke forbehold i forhold til sin garanti i slike tilfeller. Derfor lønner det seg å sette seg inn i disse vilkårene grundig før et eventuelt kjøp.

  Det er ingeng hemmelighet at flere slitt med å få hjelp av Apple når det oppstår problemer med Apple-produktet.

  Mange forbruker shopper joggesko i utlandet, blant annet Nike-sko under opphold i USA, der prisene gjerne er langt lavere enn i Norge.

  Butikksjef for Anton Sport i Bogstadveien i Oslo, Heidi Kurland, påpeker at det vil være en vurderingssak om det er en mangel på produktet i hvert tilfelle. Ved faktiske mangler forsøker de å være behjelpelige med å rette opp feilen, så fremt forbrukeren har med kvittering.

  - I noen tilfeller kan det likevel være vanskelig å erstatte produktet, fordi det ofte er forskjellige modeller som selges i de forskjellige landene, sier Kurland, og legger til at også hvilken leverandør det er snakk om, kan spille inn.

  Les også: Derfor bør du være kjapp med å klage

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer