Dette er en av de mest populære nettsidene som lar elever vurdere lærerne sine. Elevene kan både legge inn karakter og kommentarer. Foto: Ratemyteachers.com
Dette er en av de mest populære nettsidene som lar elever vurdere lærerne sine. Elevene kan både legge inn karakter og kommentarer. Foto: Ratemyteachers.comVis mer

Her gir elevene karakterer til lærerne

Nye nettsider gir elevene mulighet til å henge ut dårlige lærere. - Ikke ulovlig, sier Datatilsynet.

Nettsiden RateMyTeachers.com er en av mange stedet på nettet der elever kan gi uttrykk for hva de mener om lærerne sine.

I tillegg til å gi karakter på hvor flinke og populære lærerne er, kan elevene skrive fritt hva de mener om de forskjellige lærerne sine. Lærerne er identifisert med navn, arbeidsplass og avdeling på skolen, og lagt til i en søkbar database.

For eksempel skriver en elev følgende om sin spansklærer: «Jeg hater timene hans mer enn døden». En annen lærer fra Texas får gjennomgå en av av elevene sine: «JEG HATER HENNE. Verste læreren jeg noensinne har hatt. Jeg lærte ingenting i timene hennes, bortsatt fra at hun suger som lærer».

Kan komme til Norge

Nettsiden Ratemyteacher.com, som er en av de største i sitt slag, er foreløpig bare tilgjengelig i enkelte engelskspråklige land, som USA og Australia. Men det er ingen lov som kan stoppe et slikt konsept fra å bli introdusert i Norge.

Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynet
Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynet Vis mer


- Ytringsfriheten i Norge åpner for at du kan si din mening uten å bli sanksjonert for det. Å vurdere lærere på nettet vil nok ikke være ulovlig, sier Lars-Henrik Paarup Michelsen i Datatilsynet.

Paarup Michelsen jobber til daglig med Datatilsynets nettside Slettmeg.no, som skal hjelpe norske nettbrukere til å få kontroll over personlig informasjon som legges ut på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at yrkesutøvere som lærere rett og slett må finne seg i at det blir omtalt på nettet.

- Det som er viktig er å skille yrkesutøver fra privatperson. En yrkesutøver må tåle ganske mye, blant annet kritikk som blir lagt ut på nettet, sier han.

LES OGSÅ: Bilder av andre skal ikke publiseres direkte på nettet!

Hengt ut på Facebook

Flere lærere har kontaktet Datatilsynet, fordi de føler seg hengt ut på nettet. I de fleste tilfeller, er det lite Paarup Michelsen kan gjøre for å hjelpe.

- Vi har sett eksempler på at lærere har blitt hengt ut på Facebook. Når vi får henvendelser om dette, så svarer vi som regel at dette er noe de må leve med, for det er ikke nødvendigvis ulovlig å skrive på nett at noen misliker læreren sin, sier Paarup Michelsen til DinSide.

DinSide: - Men her kan det vel være snakk om æreskrenkelse?

- Ja. Vurderinger av lærere er ikke ulovlig, men det kan jo komme ytringer som er på kanten, ytringer som går mer på «Hansen» som privatperson enn «Hansen» som lærer, og det kan være problematisk.

LES OGSÅ: - Aner ikke hvordan jeg skal slette

Mindre attraktivt å være lærer?

En fersk medlemsundersøkelse i Utdanningsforbundet viser at bare 15 prosent av dagens lærere i grunnskolen og videregående skole sier de vil stå i jobben til de pensjoneres. Dette er et signal som Utdanningsforbundet tar veldig alvorlig.

– Signalene fra våre medlemmer er alvorlig. Vi må sette inn tiltak som bedrer arbeidsforholdene, motiverer våre lærere og øker status til læreryrkene, sier leder Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet, til Utdanningsnytt.no

Det store spørsmålet er om en slik nettside bidrar til å skape bedre lærere, eller bare gjør at arbeidssituasjonen til lærerne blir dårligere.

Ikke bare sjikane

Ifølge Ratemyteachers.com har nettsiden publisert mer enn 15 millioner vurderinger av lærere fra USA, Canada, Storbritannia, Irland, Australia og New Zealand. Nettsiden hevder også at 60 prosent av alle vurderinger er positive.

«Vi har mottatt e-poster fra lærere som sier de liker nettsiden vår, og forteller at den faktisk har hjulpet dem. Vi har også fått hatmeldinger fra folk som mener nettsiden er upassende», melder nettsiden.