Her ferierer du farlig

Beinbrudd, hjerteinfarkt og diaré. Ferie kan være en risikosport, og enkelte land er verre enn andre.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi tar større sjanser enn vi gjør hjemme, vi spiser annen mat enn vi er vant til og blir overrasket av kvelende hete. I fjor ble 70.000 nordmenn så syke i utlandet at det endte opp som en forsikringssak i norske forsikringsselskap.

- Bulgaria er et kjempesatsingsområde for reiselivsbransjen, men for oss er det et stort bekymringsområde. Bare på ett år har vi sett nesten en fordobling i antall saker derfra, forteller lege og medisinsk ansvarlig i Europeiske reiseforsikring Sverre Kjølstad.

Skal du reise med fly, bør du være på vakt. Les mer her:

- Elendige sykehus
Han understreker at økningen i sykdom og skade i Bulgaria er mer eller mindre proporsjonal med økningen i antall nordmenn som reiser dit.

- Men utfordringen er at sykehusene der er elendige. Vi regner med å måtte sende mange ambulansefly dit i sommer for å få hjem folk slik at de kan få den hjelpen de trenger, sier Kjølstad.

Ifølge Folkehelseinstituttet er Bulgaria det tredje største landet når det gjelder tilfeller av meldingspliktige mage- og tarmsykdommer som salmonella og campylobacter. Kjølstad fraråder rett og slett enkelte grupper å reise til landet.

- Personer med kroniske sykdommer som kols og hjertesykdom, og tarmsykdommer som Krohns og Ulcerøs kolitt bør ikke velge Bulgaria. Jeg vil også anbefale barn under to år å holde seg unna.

Er du gravid? Slik får du en trygg og behagelig reise:

Mange unge menn
Gouda Reiseforsikring har merket en klar økning i skadestatistikken første halvdel av 2007 sammenlignet med samme periode i fjor. Bulgaria er imidlertid ikke noe utpreget problemland for dem.

- De landene vi får inn mest krav fra, er USA, Spania inkludert Kanariøyene, Thailand og Australia. Og de aller fleste rammes av den klassiske turistmagen, infeksjoner samt hjerte- og åndedrettsproblemer, forteller salgs- og markedssjef Torgeir Lie.

- Vi ser helt klart at unge menn mellom 18 og 25 år og eldre menn med hjerte- og karsykdommer er overrepresentert, legger han til.

Slik velger du reiseforsikring:

Alvorlig i Thailand
Thailand kommer også høyt opp på Europeiskes statistikk i forhold til hvor mange som reiser dit. Nesten sju av ti saker dreier seg om menn, og skadene er ofte alvorlige, som hjerteinfarkt og brudd i bein.

Spania er det desidert største ferielandet for nordmenn og står for rundt 30 prosent av alle utenlandsreiser. Det er prosentvis like stor andel som skade- og sykdomstallene. Hellas kommer enda heldigere ut.

- Rundt 250.000 nordmenn reiser dit hvert år, og landet ligger relativt sett lavt på statistikken. Noe av årsaken kan nok være at mange av dem som reiser dit, er unge og i utgangspunktet friske, sier Kjølstad.

Hvis du følger Folkehelseinstituttets råd om mat, er du i alle fall litt tryggere: