- Tenk penger, skriver en av leserne. Ved å stumpe røyken fikk hun råd til en flytur til Oslo og opphold på et dyrt hotell.  Foto: Colourbox
- Tenk penger, skriver en av leserne. Ved å stumpe røyken fikk hun råd til en flytur til Oslo og opphold på et dyrt hotell. Foto: ColourboxVis mer

Her får røykesluttere «lønn»

I denne byen får innbyggerne penger for å stumpe røyken.

Skotske røykere i sosialt belastete bydeler i Dundee tilbys nå penger for å stumpe røyken, melder British Medical Journal.

I et forsøksprosjekt lokker myndighetene med ei «ukelønn» på 120 kroner hvis de klarer å slutte.

Pengene vil imidlertid ikke bli utbetalt kontakt, men via et elektronisk kredittkort som kan brukes på det lokale supermarkedet.

Nikotinfrie sigaretter på vei

Får betalt i 12 uker

Formålet med forsøksprosjektet «Quit4u», som skal vare i en periode på to år, er å teste ut om økonomiske oppmuntringer kan hjelpe røykere å slutte.

Personer som deltar i forsøket kan få utbetalt i opptil 12 uker om de får godkjent ukentlige prøver. De er nødt til å ta pustetester for karbonmonoksid («kullos») på sitt lokale apotek for å bevise at de har holdt seg unna tobakk.

8 av 10 angrer på røyken

Tror 50 prosent vil slutte

National Health Service, som står for prosjektet i samarbeid med den skotske regjeringen, forventer at rundt 1800 røykere deltar og spår at omtrent halvparten av disse vil lykkes med å stumpe røyken.

Det to år lange forsøket har en prislapp på 540 000 britiske pund, som tilsvarer om lag 5.2 millioner norske kroner.

15 gode grunner til å stumpe røyken

Innovativt prosjekt

Ifølge Skottlands helseminister, Shona Robison, er dette vel brukte penger som kan forbedre folks helse og redusere helsekostnadene ved tobakksrelaterte sykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viktigste du kan gjøre for å forbedre helsa er å stumpe røyken. Dette er et innovativt prosjekt, og jeg vil følge resultatene med stor interesse for å se hva resten av Skottland kan lære av dette, sier hun.

Røykestopp uten kilohopp