Her får du mye for pengene

Gunstige valutakurser gjør en rekke reisemål attraktive for nordmenn i sommer.

Pundet er billig for nordmenn, noe som gjør ferien i Storbritannia ekstra gunstig. Og landet er langt mer enn bare shopping. Foto: All Over Press
Pundet er billig for nordmenn, noe som gjør ferien i Storbritannia ekstra gunstig. Og landet er langt mer enn bare shopping. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommer og fellesferie er rett rundt hjørnet, men ikke alle har ferieplanene klare riktig ennå. Er du usikker på hvor du skal reise i sommer, kan det lønne seg å ta en kikk på valutakursene før du velger feriemål.

En sterk kronekurs gjør nemlig en rekke land ekstra attraktive for oss nordmenn i sommer. Dette gjelder ikke minst vårt alltid like deilige Danmark.

>> Prøv DinSides valutakalkulator

Deilige danske kroner

Etter mange år som valutastorebror har den danske krona ligget på nivå med den norske de siste årene, og der har den holdt seg.

Dagens kurs er på 101,96 norske kroner for 100, en kurs som gjør populære Danmark til et langt rimeligere ferieland nå enn for bare noen år tilbake.

Dessuten er det sannsynlig at kursen skal holde seg på dette nivået lenge, skal vi tro DNB Markets valutaprognoser. De spår en tilsvarende kurs på danske kroner helt fram til mai neste år.

Foretrekker du å besøke vår nabo i øst, vil også Sverige-ferien kunne være et greit valg for lommeboka. Dagens kurs er på 88,58 norske kroner per 100 svenske.

Les også: Pass på hvilken minibank du bruker til å ta ut valuta

Spar i Storbritannia

De siste par årene har kursen for det britiske pundet gjort reiser til Storbritannia langt mer overkommelige enn da kursen lå på rundt 12 kroner, slik normalen var for noe år tilbake.

Med dagens kurs på 8,9 kroner per pund får du en del ferie for pengene. Og ikke glem at Storbritannia er langt mer enn shopping i London.

Er det strandferie du ønsker, kan du for eksempel teste ut den 11 kilometer lange stranden i Bournemouth, eller en av Tripadvisors favoritter for 2013, Rhossili Bay i Swansea.

EU-ferie i euroland?

La oss ikke heller glemme at kursen på euro slett ikke er verst med sine 7,6010 norske kroner per euro. Dermed er besøk til typiske ferieland som Spania, Frankrike, Italia og Portugal absolutt overkommelig.

Vi skal nemlig ikke lenger tilbake enn til 2010 for å finne en euro som lå på godt over åtte kroner.

Slik tar du ferie i Europa på lavbudsjett

Samtidig er det verdt å merke seg at flere av eurolandene regnes som svært billige feriemål, ifølge en undersøkelse fra ifjor. Her kom nemlig Portugal på en tredjeplass, tett fulgt av Spania på fjerdeplass.

De aller billigste europeiske reisemålene er derimot ikke euroland, men land kjent for strender og sol, og ikke minst lave priser, nemlig Bulgaria og Tyrkia.

Les også: Derfor bør du ikke ta ut penger i minibanken med kredittkortet

Ferie i fjerne strøk?

Er feriedrømmen å reise til land lenger borte, er det flere alternativer som kan lønne seg.

USA er et populært reisemål for en rekke nordmenn, og også her har dollaren vært på vår side de siste årene. Per i dag er kursen så lav som 5,8065 kroner per dollar, mens denne lå på rundt ni kroner på begynnelsen av 2000-tallet.

Er ikke USA eksotisk nok for deg, kan kanskje Mexico eller Brasil være alternativer. For vel ti år siden lå en meksikansk peso og en norsk krone helt jevnt, men slik er det ikke lenger. Siden da har pesoen svekket seg betraktelig, og i dag får du 100 peso for bare 45 kroner.

Også kursen på Brasils real har hatt en jevn nedgang de siste par årene. I dag er kursen rundt 2,7 norske kroner per real, mens denne lå på godt over tre kroner i store deler av 2012.

Kilder: Norges Bank, DNB
Sjekke valutakursene? Her er DinSides valutakalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer