Kims SALT Potetgull og Nidar Bergene Melk er mindre i pakningene enn konkurrentenes alternativer. Foto: Per Ervland
Kims SALT Potetgull og Nidar Bergene Melk er mindre i pakningene enn konkurrentenes alternativer. Foto: Per ErvlandVis mer

Her får du mindre for pengene

Jo da, størrelsen teller.

En pose potetgull fra Maarud og Kims ser ut til å være like store. Prisen per pose er nesten den samme, så om du ikke har en spesiell preferanse for et av merkene, spiller det ingen rolle hvilken pose du velger?

Jo - det gjør, for på tross av at posene tilsynelatende er like store, er den ene posen faktisk mindre enn den andre.

Maaruds salte potetgull veier 350 gram, mens den tilsvarende versjonen fra Kims veier 50 gram mindre. Størrelseskorrigerer vi prisene på de to potetgullposene finner vi at potetgullet fra Kims koster over 17 prosent mer enn Maaaruds potetgull. Med andre ord blir det mer kos for pengene med Maarud enn med Kims.

Ny vinner i DinSides matpristest

300 gram dekker forbrukernes behov

- Det er helt opp til hver leverandør hvor stor pakningen skal være. I gamle dager var alle posene 250 gram, men etter hvert gikk Kims over til 300 grams-poser, forklarer innkjøpsdirektør Per Fallang i Chips Group/Orkla, som Kims-merkenavnet er en del av.

Han forklarer at pakkene er ment for å dekke behovet til forbrukerne, og i Kims verden defineres dette som alt mellom 250- 500 gram. Fallang kan ikke forklare hvorfor kiloprisen på 300-gramsposene til Kims er høyere enn kiloprisen til Maaruds 350-gramsposer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Verken Kims eller Maarud bestemmer prisen ut til forbruker, det er det butikkene som gjør, sier Fallang til DinSide.

Her får du mindre for pengene


Dyr sjokoladeplate

Tilsvarende størrelsesforskjeller finner vi også på andre produkter.

Freia Melkesjokolade fra Kraft Foods er kanskje ikke så overraskende landets mestselgende melkesjokolade. Denne høsten har den riktignok fått konkurranse av den gjenopplivede sjokoladeplaten Bergene Melk fra Nidar.

Nidar kan vise til tall som forteller at Bergene Melk nå er landets nest mest populære melkesjokoladeplate, derfor er det naturlig å måle de to markedslederne opp mot hverandre. Vi skal ikke gå inn på noe så subjektivt som smak, men vi skal derimot se nærmere på vekt og pris.

DinSides pristest viser at i snitt koster en plate med Bergene Melk 7 prosent mer enn Freias sjokoladeplate. Men Bergene Melk veier bare 180 gram, mens Freias alternativ gir deg 200 gram sjokolade. Når vi størrelseskorrigerer prisen finner vi at Bergene Melk er nær 21 prosent dyrere enn folkets favoritt.

Her får du mindre for pengene


Samme pakning som Stratos

Informasjonsjef i Nidar, Ellen T. Behrens, sier det er praktiske grunner til at en plate med Bergene Melk har den fasongen og vekten den har.

- Bergene Melk produseres ved samme produksjonslinje som Stratos og Crispo og har samme ytre mål som disse platene. Formatet er med andre ord tilpasset produksjonsutstyret. Vekten er et resultat av det valgte formatet, sier Behrens til DinSide.

Hun ønsker ikke å kommentere konkret hvorfor Bergene Melk, ifølge DinSides pristest koster mer enn Freia Melkesjokolade.

- Prisen på både Bergene Melk og Nidars øvrige produkter reflekterer hva det koster å produsere kvalitetsprodukter i Norge, sier Behrens.

Her får du mindre for pengene


Billigere enn Rema 1000

Denne uken har DinSide rettet søkelyset mot matvarepriser. Tirsdag kunne vi fortelle at produktene til Q-meieriene er noen øre billigere enn Tines tilsvarende produkter. Det er med andre ord ikke mye å spare på å velge Q-meieriene, men det er fortsatt interessant at de jevnt over ligger litt under i pris enn hovedkonkurrenten. Les hele pristesten her.

Onsdag publiserte vi høstens store pristest av matvarer - og kunne by på et ganske overraskende resultat. For første gang på over et år er Rema 1000 dyttet ned fra førsteplassen, til fordel for gigantbutikken Coop obs! Her kan du se hvordan det gikk med de andre butikkene.