Her får du mest i kjøpeutbytte

Litt ditt ... men noen få får mye mer enn andre.

Undheim Handelslag, med denne butikken i Undheim i Rogaland, gir Coops høyeste kjøpeutbytte med opptil 7 prosent. Foto: Undheim Handelslag
Undheim Handelslag, med denne butikken i Undheim i Rogaland, gir Coops høyeste kjøpeutbytte med opptil 7 prosent. Foto: Undheim HandelslagVis mer

Noen Coop-medlemmer får 1 prosent i kjøpeutbytte, mens andre får 7 prosent ...

Dersom familien din handler dagligvarer hos Coop for cirka 7.000 kroner i måneden, som er omtrent det Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) budsjetterer med at en familie på fire bruker per måned, betyr dette følgende:

1 prosent kjøpeutbytte: 840 kroner
7 prosent kjøpeutbytte: 5.880 kroner

Du får altså 5.040 kroner mer i kjøpeutbytte hvert år om du er så heldig å sogne til et samvirkelag med 7 prosent kjøpeutbytte, fremfor et samvirkelag med kun 1 prosent kjøpeutbytte.

Har du husket å ta ut kjøpeutbyttet?

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Her får du mest

Undheim Handelslag er det samvirkelaget i Coop-gruppen som utbetaler høyest kjøpeutbytte til sine medlemmer. Her får du fra 3 til 7 prosent, avhengig av hvor mye du handler for hver måned.

Kjøpeutbyttet er progressivt, slik at du får 3 prosent om du handler for inntil 1.499 kroner per måned, og deretter økes prosentsatsen i trinn opp til 7 prosent dersom du handler for over 6.000 kroner per måned.

- Vi har drevet her ganske lenge. Vi er i det 96. driftsåret nå, og har lagt penger til side som gir ganske mye renteinntekter - som er hovedgrunnen til at vi kan utbetale så mye, forteller Tor Sørskog, daglig leder ved Undheim Handelslag.

Undheim Handelslag har cirka 500 medlemmer, som altså kan nyte godt av Norges høyeste kjøpeutbytte for Coop-medlemmer.

Også medlemmene av Coop Vikeså, Coop Svalbard og Coop Kotsøy får god uttelling i form av kjøpeutbytte: Vikeså gir 6 prosent kjøpeutbytte og Svalbard og Kotsøy gir fem prosent kjøpeutbytte.

Medlemskortene som gir reiserabatter

... og her får du minst

Coop-kjedens største samvirkelag i antall medlemmer, er imidlertid det s-laget som gir medlemmene sine minst kjøpeutbytte.

Coop Øst, som omfatter 73 butikker fra Halden i sør via Follo og Oslo og til Gjerdrum i nord, utbetaler kun 1 prosent kjøpeutbytte til sine 180.400 medlemmer.

- Et hvert samvirkelag er en selvstendig økonomisk enhet, og kjøpeutbyttet avhenger av resultatet i det enkelte samvirkelaget. Vi har hatt det veldig tøft en periode, og har brukt penger på å oppgradere butikkene - og dette går selvsagt ut over resultatene, sier Grete Paul, organisasjonsdirektør i Coop Øst, til DinSide. Vi må sette inn innsatsen på bra butikker, det har vi gjort, og vi føler at vi har lykkes med det, fortsetter Paul.

Din mening

Hva synes du om at det er så store forskjeller på kjøpeutbytte hos Coops samvirkelag? (Avsluttet)
Det er urettferdig og må avskaffes snarest(75%)
Det er helt som det bør være(20%)
Ingen mening(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hva synes du om at det er så stor forskjell på kjøpeutbytte som gis til Coop-medlemmer? Si din mening i debattforumet nedenfor, eller avgi din stemme i avstemmingsobjektet til høyre.

Derfor er det forskjell

- Hvert enkelt av samvirkelagene setter neste års kjøpeutbytte på årsmøte, forteller Bjørn V. Kløvstad, informasjonsdirektør i Coop Norge. Kjøpeutbytte er en overskuddsfordeling som må tilpasses samvirkelagets resultater, fortsetter Kløvstad.

Det er 134 samvirkelag under Coop-paraplyen i Norge, og hvert enkelt av disse er selvstendige juridiske enheter som blant annet fastsetter kjøpeutbytte selv.

Du får det kjøpeutbyttet som er fastsatt i ditt samvirkelag ved handel i butikker som sogner til ditt samvirkelag - og for øvrig får du 1 prosent kjøpeutbytte dersom du handler i et annet samvirkelag enn du er medlem i. For medlemmene i Undheim Handelslags del, betyr dette at de får (opptil) 7 prosent kjøpeutbytte på varer de handler i sin lokale butikk, men kun 1 prosent om de handler i andre Coop-butikker.

Pristest dagligvarer: Her kan du spare 13.700 kroner

Trumf er en annen stor kjede som gir kjøpeutbytte til sine medlemmer. Som Trumf-medlem får du imidlertid flatt 1 prosent kjøpeutbytte ved handel i enhver dagligvarebutikk i NorgesGruppen: blant annet Kiwi, Meny, Spar, Joker, Eurospar, Centra, Ultra og Jacob's. Med Trumf Visa får du 3 prosent kjøpeutbytte.

Slik kan du (ikke) påvirke

Det er flere Facebook-grupper som mener noe om Coop og kjøpeutbytte - som for eksempel gruppen "Få flere kunder - øk kjøpeutbyttet til 3 %". 436 medlemmer ønsker at Coop Orkla Møre skal sette opp kjøpeutbyttet 3 prosent.

- I hvor stor grad kan Facebook-grupper presse opp kjøpeutbyttet?

- Jeg tror man må være spesifikk mot samvirkelag. Det blir litt mye hagle og lite salonggevær - man må stille inn salonggeværet, sier informasjonssjef Kløvstad i Coop Norge.

- Det eneste en kan gjøre for å påvirke, er egentlig å bli med i styre og stell. I dag er det i overkant av 4000 medlemmer som sitter i styrer og kretsutvalg rundt om i landet, forteller Kløvstad.