Ferie i 2019

Her får du mest for pengene denne våren og sommeren

Du kan få rimelig overnatting, mat og opplevelser i flere europeiske land.

BILLIG OG BRA FERIE: Litauen, her representert med hovedstaden Vilnius, er et rimelig reisemål i vår og sommer. Østeuropeiske land har et generelt lavt prisnivå, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Shutterstick/NTB Scanpix.
BILLIG OG BRA FERIE: Litauen, her representert med hovedstaden Vilnius, er et rimelig reisemål i vår og sommer. Østeuropeiske land har et generelt lavt prisnivå, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Shutterstick/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mai måned og begynnelsen av juni har flere helligdager som gir muligheter for langhelger, og før vi vet ordet av det, er det sommerferie også.

Dersom du ikke allerede har planlagt og bestilt ferie, men kunne tenke deg å ta en spontan utenlandstur, kan du være heldig å finne billige restplasser i tiden framover.

Vi har spurt et par eksperter om hvor du bør reise denne våren og sommeren for å få mest valuta for pengene, samt fått noen andre gode reiseråd i tillegg.

Økonomisk i Østen

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, påpeker at Norge har et av de høyeste prisnivåene i Europa. Derfor er det ofte slik at det du bruker penger på i utlandet er billigere enn innenfor norske landegrenser.

- Det er særlig i land i Øst-Europa at prisnivået er lavest, for eksempler i Bulgaria, Romania, Polen, Ungarn, Litauen, Kroatia, Tsjekkia og Slovakia, sier Sandmæl til Dinside.no.

Dyrere lenger unna

Når det gjelder mer tradisjonelle reisemål i Europa, Sørøst-Asia og Sør-Amerika, har valutakursen gjort det noe dyrere å reise sammenlignet med sommeren i fjor, ifølge forbrukerøkonomen.

I skrivende stund betaler du:

  • 0,3042 norske kroner for 1 thailandsk baht
  • 1 norsk krone for 0,4 brasilianske real
  • 10,4052 norske kroner for 1 euro

Seks storbyer som gir valuta for pengene

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea viser til Forex Bank, som sammenligner gjennomsnittsprisene i 83 byer rundt om i verden. Ifølge dem får du mest for pengene i følgende storbyer i og utenfor Europa:

Gdansk i Polen

- Både hotell, shopping, mat og drikke er billig her. Du får rett og slett masse for pengene, sier Incedursun til Dinside.no, som selv har vært på ferie her.

Du kan fly med blant annet Norwegian og SAS, og flybillettene kan være ganske rimelige. Taxi fra flyplassen til sentrum koste rundt 150 til 250 norske kroner. Dobbeltrom på hotell koster cirka 300 kroner per person natten.

I høysesongen, fra juli til august, er utelivet i Gdansk sprudlende. En halvliter fatøl koster om lag 20 kroner. Du kan for øvrig se gotiske kirker, samt handle på store shoppingsentre eller i småbutikker og på marked i borsteinbelagte gater.

KINDEREGG: Gdansk kan by på billig fly, overnatting og mat, altså tre ting på én gang, og mye mer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KINDEREGG: Gdansk kan by på billig fly, overnatting og mat, altså tre ting på én gang, og mye mer. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Vilnius i Litauen

Prisene her er lave, og i denne hovedstaden finner du Baltikums største shoppingsenter. Er du tidlig ute, kan du bestille rimelige flybilletter tur/retur med Norwegian, men Air Baltic flyr også til Vilnius til en lav pris.

Taxi fra flyplassen inn til byen koster fra 120 til 150 kroner. Vanlig rutebuss, derimot, koster kun fire kroner.

Hotellprisene er rimelige sammenlignet med det norske prisnivået: Du kan bo sentralt og betale rundt 300 kroner per person per natt. På en god restaurant kan du få en hovedrett til mellom 50 og 100 kroner.

Riga i Latvia

En annen baltisk hovedstad med gode priser, er Riga. Flere selskap tilbyr billige flyreiser hit, og taxi og buss fra flyplassen inn til byen er også rimelig, sistnevnte koster rundt ti kroner.

- Spa til under 200-lappen, kafeer, barer og restauranter til halvparten av prisene i Norge og hotellpris fra 300 kroner per person per natt på dobbeltrom, oppsummerer Incedursun.

BILLIGE BALTIKUM: Riga er en annen billig by blant de tre baltiske landene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BILLIGE BALTIKUM: Riga er en annen billig by blant de tre baltiske landene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

New Dehli i India

Beveger vi oss utenfor Europa, trekker Incedursun fram den indiske hovedstaden. Flere europeiske flyselskap flyr hit, og billettprisene starter på cirka 5500 kroner tur/retur. Taxi fra flyplassen til sentrum koster mellom 20 og 60 kroner.

For å komme deg rundt er du avhengig av transport og kan leie en taxi med sjåfør for én dag til mellom 100 og 120 kroner, informerer Incedursun.

- India er generelt et land hvor du kan bo, spise og drikke billig. Shopping er også rimelig, men importerte varer er ikke spesielt billigere enn i Norge, sier forbrukerøkonomen.

Kuala Lumpur i Malaysia

Her er det generelt billig overnatting, og byen kan by på noen av verdens billigste femstjerners hotell. Du finner også svære shoppingsentre med gode shoppingmuligheter til en billig penge. God mat og drikke kan være veldig billig i tillegg.

EKSKLUSIV, MEN RIMELIG OVERNATTING: Kuala Lumpur kan by på noen av verdens billigste femstjerners hotell. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
EKSKLUSIV, MEN RIMELIG OVERNATTING: Kuala Lumpur kan by på noen av verdens billigste femstjerners hotell. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Mexico City i Mexico

I Mellom-Amerika byr den meksikanske hovedstaden på flere kulturtilbud, flotte katedraler og grønne parker.

- Hotell er billig: Dobbeltrom på et sentralt firestjerners hotell koster gjerne 200 kroner per person natten. Her er også mat og drikke svært billig, sier Incedursun i Nordea.

Flere europeiske flyselskaper flyr hit, og prisene tur/retur starter på rundt 5500 kroner.

MEXICO CITY: Den meksikanske hovedstaden tilbyr billige hotell, men reisen er lenger enn til andre land. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MEXICO CITY: Den meksikanske hovedstaden tilbyr billige hotell, men reisen er lenger enn til andre land. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!