Pris på batterier

Her fant vi de billigste batteriene

Antallet er likevel viktigere enn stedet du kjøper dem på.

BILLIGST: Hos REMA 1000 fant vi en tipakning med AA-batterier til 18 kroner. Det er 1 krone billigere enn på IKEA. Om kvaliteten er den samme, vet vi derimot ikke. (FOTO:TORE NESET)
BILLIGST: Hos REMA 1000 fant vi en tipakning med AA-batterier til 18 kroner. Det er 1 krone billigere enn på IKEA. Om kvaliteten er den samme, vet vi derimot ikke. (FOTO:TORE NESET) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Batterier er forbruksvare. Derfor er det smart å planlegge kjøpet, og ikke bare plukke dem opp på første og beste sted.

Det er heller ikke slik at dyre batterier nødvendigvis er bedre enn billige, noe både en britisk test fra i fjor og en tidligere svensk test viser.

Dinside har foretatt en stikkprøvetest av batteripriser. Vi har innhentet prisene dels på nettet, dels ved å gå rundt i butikker i Oslo for å sjekke.

Resultatene overrasket oss.

Billigere enn Meny

For eksempel trodde vi at bensinstasjoner ville være vesentlig dyrere enn for eksempel dagligvarehandlere, slik tilfellet ofte er med brus og søtsaker.

Det viste seg ikke å stemme. Hos Esso koster det 52 kroner for en 4-pakning med Panasonic AA-batterier. Hos konkurrenten Circle K (tidligere Statoil) på Vollebekk i Oslo er prisen 45 for samme antall Energizer standardbatterier.

BILLIGST: 10-pakningen hos Rema 1000 kostet en krone mindre enn ti AA-batterier hos IKEA. (FOTO: TORE NESET)
BILLIGST: 10-pakningen hos Rema 1000 kostet en krone mindre enn ti AA-batterier hos IKEA. (FOTO: TORE NESET) Vis mer

I Meny-butikken noen meter lenger bort koster sett med fire Energizer av samme type 54 kroner, altså to kroner mer enn merkevarebatteriene på den dyreste av de to bensinstasjonen, og ni kroner mer enn den billigste.

Nå er ikke Meny den billigste av matvarekjedene, verken når det gjelder batterier eller andre varer.

Hos Coop Prix på Refstad i Oslo koster en firepakning Energizer Eco Advanced (Energizers dyreste type) en femtilapp og en firepakning av billigmerket Tero 33 kroner.

Hos Rema 1000 på Bjerke like ved fant vi ingen firepakninger, men derimot en tipakning AA-batterier av typen Softstyle (et merke vi aldri har hørt om) for 18 kroner.

Med en stykkpris på 1,80 er det de billigste batteriene vi fant - uansett antall i pakka.

Antallet avgjør

Våre stikkprøver avslørte at antallet i pakka er like avgjørende for hvor billig du får batteriene dine enn stedet du kjøper dem.

Batterier i 4-pakninger er desidert dyrest, men går du opp til 10 får du dem vesentlig billigere. Men mange har også tilbud på pakker med 12, 20, 24 eller 30 i hver.

Hos IKEA koster en tipakning 19 kroner, altså én krone mer enn Rema 1000-pakken med samme antall.

KOMBIPAKKE: Biltema selger pakker på 24 batterier for en femtilapp - 12 av hver type (AA og AAA). (FOTO: TORE NESET)
KOMBIPAKKE: Biltema selger pakker på 24 batterier for en femtilapp - 12 av hver type (AA og AAA). (FOTO: TORE NESET) Vis mer

Biltema selger på sin side en kombipakke med 12 AA og 12 AAA-batterier til 50 kroner. Det blir altså 2,08 kroner pr. batteri, mot IKEAs 1,90 og Rema 1000s pris på 1,80 pr. batteri.

Clas Ohlson-kjeden er kjent for å selge billige storpakker med batterier. De selger en 24-pakning med Varta-batterier for 129 kroner (5,30 kroner pr. batteri) og en pakke med 18 «no name» AA-batterier for 49.90 (2,70 pr. batteri).

Forutsatt at kvaliteten er sammenlignbar, må altså Clas Ohlson se seg slått av IKEA og Biltema på kvantumsrabatt.

Billig er like bra

En stor britisk test av vanlige, ikke-oppladbare batterier i fjor sommer viste at dyre batterier er «best» i objektiv forstand (kapasitet, varighet). Likevel er det ikke mest lønnsomt å velge disse. Du får med andre ord mer energi for pengene dersom du kan leve med å skifte oftere.

Til samme konklusjon kom svenske Råd & Rön i en test gjengitt av Forbrukerrådet i 2014.

Duracell, Energizer, Varta og andre velrenommerte merkevareprodusenter har likevel et poeng: Du slipper å skifte batteri så ofte, og batterier av bedre kvalitet gir mindre miljøfiendtlig avfall.

PALLESALG: Hos IKEA på Furuset ligger det 10-pakninger med AA og AAA-batterier i store stabler. Prisen er 19 kroner pr. pakke.
PALLESALG: Hos IKEA på Furuset ligger det 10-pakninger med AA og AAA-batterier i store stabler. Prisen er 19 kroner pr. pakke. Vis mer

Det er umulig å få oversikt over hele markedet, og vi tar forbehold om at vi har kommet over tilbud som bare gjelder i enkelte butikker i et begrenset tidsrom og at prisene på nett kan være feil oppgitt.

Stikkprøver hos kjedene
Prisen er stort sett den samme på standard AA-batterier og de mindre AAA, men der det er forskjell oppgir vi dette.

Derimot er det stor prisforskjell på ulike utgaver av merkevarebatteriene. Vi gjør derfor oppmerksom på hvilken type det dreier seg om.

Vi har bare med alkaliske, ikke-oppladbare batterier i denne prisoveriskten.

Her er prisene i noen av kjedebutikkene:

IKEA:
Selger bare 10-pakninger med AA og AAA. Disse koster 19 kroner stykket (stykkpris 1,90).

Clas Ohlson:
Selger en lang rekke batterityper og merker i ulike antallspakker. Billigst er en 18-pakke med eget merke til 49,90. Det gir en stykkpris på 2,77.
Tilbud på merkevare: Duracell Ultra Power 4-pakning: Kr. 49,90 . 12-pakning med samme batterier koster 99,90. Du sparer altså 50 kroner på å kjøpe 12 i stedet for 4, men fortsatt er stykkprisen på voksne 8,30.

Expert:
Selger flere merker i ulike prisklasser og antall. Beste tilbud: 30-pakning med Power-batterier (AA) til 119 kroner. Det gir en stykkpris på 3,90, altså godt over både Rema 1000 og IKEA.

Kjell & Company
Selger 4-pakninger (eget merke) til 24,90, altså halvparten av «markedspris» . Ellers selger de tipakninger til 39,90 og 20-pakninger til 59,90 (stykkpris på henholdsvis 3,99 og 2,99).

Lefdal:
Selger 4-pakninger med AA og AAA av merke Matsui til 19 kroner. En 12-pakning med Energizer Max koster 79 kroner for AAA og 89 for AA.

Elkjøp:
Selger 48-pakninger med Matsui-batterier til 99 kroner. Det gir en stykkpris på 2,06, men altså fortsatt godt over 10-pakningstilbudet til Rema 100 og IKEA. Ellers selges Energizer Max i 12-pakninger (både AA og AAA) for 79 kroner (stykkpris på 6,58). En firepakning med Energizers topp-batterier HiTech koster for øvrig 44 kroner.

Coop OBS:
Selger Energizer (standard) AAA og AA i 16-pakninger for 99 (stykkpris på 6,18) og 24-pakninger til 129 (stykkpris 5,37). Billigmerket Tero Premium selges i 4-pakninger til 32,90 (stykkpris 8,20).

Mer om batterier:
Her er de beste batteriene
Hva er smartest - oppladbare eller vanlige?
Slik sjekker du om batteriet er tomt