Her er triklosan tillatt

Men Mattilsynet ønsker et totalforbud mot bruken av stoffet i kosmetikk.

<b>SJEKK INNHOLDET:</b> Fortsatt er triklosan tillatt brukt i en rekke hygieneprodukter. Vil du unngå produkter med triklosan, bør du dobbeltsjekke innholdsfortegnelsen. Foto: ALL OVER PRESS
SJEKK INNHOLDET: Fortsatt er triklosan tillatt brukt i en rekke hygieneprodukter. Vil du unngå produkter med triklosan, bør du dobbeltsjekke innholdsfortegnelsen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken kunne Dinside fortelle om innhold av triklosan i deodoranter som selges i Norge. Triklosan er et antibakterielt stoff med miljøskadelige egenskaper, som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.

Mattilsynet har jobbet for et forbud mot bruk av stoffet i kosmetikk siden 2000. Det problematiske stoffet er nemlig tillatt brukt i en rekke forskjellige kosmetiske produkter, slett ikke bare i deodoranter.

Tillatt brukt i disse produktene

Bruken av triklosan er ifølge seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet blitt betydelig strengere regulert de siste årene. Likevel er stoffet fortsatt tillatt brukt i en del kosmetiske produkter. EUs kosmetikkforordning, som trådte i kraft 30. april, regulerer bruken av triklosan i kosmetikk.

- Dette blir også norsk lov innen kort tid som følge av EØS-avtalen, sier Talberg.

TRIKLOSAN: Triklosan ble funnet i tre av 28 undersøkte deodoranter, i en fersk undersøkelse fra Framtiden i våre hender. Foto: FRAMTIDEN I VÅRE HENDER/ILLUSTRASJON
TRIKLOSAN: Triklosan ble funnet i tre av 28 undersøkte deodoranter, i en fersk undersøkelse fra Framtiden i våre hender. Foto: FRAMTIDEN I VÅRE HENDER/ILLUSTRASJON Vis mer


Det er i følgende produktgrupper bruken av det problematiske stoffet er tillatt:

 • Tannkrem
 • Håndsåpe
 • Dusjsåpe
 • Deodorant
 • Pudder
 • Concealer
 • Negleprodukter (for rensing av neglene før festing av kunstige negler)
 • Munnskyllevann
 • Maks innhold av triklosan i disse produktene er 0,3 prosent, bortsett fra for munnskyllevann, hvor maksgrensen er 0,2 prosent.

  Et folkehelseproblem

  På lik linje med den regjeringsutnevnte ekspertgruppa, som mandag anbefalte at triklosan ikke bør være tillatt brukt i kosmetikk i sin rapport om antibiotikaresistens, ønsker også Mattilsynet et totalforbud mot bruk av triklosan i kosmetikk.

  Ifølge Talberg er det i laboratorieforsøk påvist at bakterier kan utvikle resistens mot triklosan:

  - Det fryktes derfor at unødvendig bruk av triklosan, som for eksempel i kosmetikk, kan medvirke til å øke det allerede eksisterende antibiotika-resistens problemet mange steder i verden.

  - På grunnlag av risikovurderinger fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet, har Mattilsynet lenge arbeidet for at stoffet forbys helt. Det finnes gode erstatningsstoffer som er i bruk, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet til Dinside.

  EU er også i gang med å undersøjke om triklosan også er et hormonforstyrrende stoff.

  Med denne appen kan du sjekke om kosmetikken inneholder hormonforstyrrende stoffer.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!