<B>DRØMMEJOBBER:</b> Både pilot og fotograf er med på svenskenes toppliste over drømmejobber. Foto: Colourbox
DRØMMEJOBBER: Både pilot og fotograf er med på svenskenes toppliste over drømmejobber. Foto: ColourboxVis mer

Her er topp ti drømmejobber

Svenskene drømmer aller mest om å jobbe som ingeniør. Hva med oss nordmenn?

En undersøkelse utført av Manpower Sverige avslører hvilke jobber svenskene drømmer om.

Aller helst vil våre naboer jobbe som ingeniører, entreprenører eller forfattere, viser undersøkelsen som er utført av Kairos Future på vegne av Manpower. Rundt 6.400 yrkesaktive, studerende og arbeidssøkende svensker ble spurt.

Her er ti på topp drømmejobber for svenskene:
1. Ingeniør
2. Entreprenør
3. Forfatter
4. Personalsjef
5. Økonom
6. Musiker
7. Bedriftskonsulent
8. Pilot
9. Eventyrer
10. Fotograf

- Drømmejobben skal fremfor alt være spennende og personlig utviklende, deretter prioriteres muligheten for stor personlig frihet, fulgt av muligheten til å hjelpe andre, konkluderer Manpower Sverige.

SYV TIPS: Gjør et godt inntrykk på jobbintervjuet

Samme i Norge?

Det er kanskje ikke så mye som skiller svensker og nordmenn, men vi skal ikke trekke en konklusjon om at nordmenn drømmer om de samme tingene som våre gode naboer - foreløpig.

For Manpower Norge har nå satt igang en undersøkelse tilsvarende den svenske, som skal kartlegge hvilke jobber den norske befolkningen helst vil ha.

Informasjonsansvarlig Gry May Ljøterud i Manpower sier undersøkelsen ble satt i gang denne uken, og resultatet vil foreligge rett etter påske.

TI MYTER AVSLØRT: Bør du ha bilde av deg selv på cv-en?

Lønn er ikke viktig

Den svenske undersøkelsen viser også hva som er viktigst for folk når de skal få seg en drømmejobb. Trodde du at god lønn stod høyt oppe på listen, må du tro om igjen. På spørsmål om hva som lokker deg mest til drømmejobben, der respondentene kunne svare flere alternativer, sier bare 18 prosent mulighet til høy lønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Status og hvorvidt arbeidsplassen er sikker og trygg får nesten ingen stemmer. At jobben er spennende og personlig utviklende er derimot mye mer viktig, nær 70 prosent har krysset av på dette alternativet.

Mulighet til stor personlig frihet er viktig for 36 prosent av de som svarte, mens mulighet til å hjelpe andre blir nevnt av 27 prosent av de som svarte.

Derfor får de ikke drømmejobben

Drømmen samsvarer ikke alltid med virkeligheten, ei heller i arbeidslivet. Mange vil nok oppleve at jobben eller karrieren en drømte om aldri blir realitet.

I den svenske undersøkelsen svarer to av tre at de tror de aldri kommer til å få drømmejobben. Grunne som oppgis for dette er forskjellige.

Det mest vanlige hinderet som blir oppgitt er at man opplever det som for sent å starte på nytt (19 prosent). Nesten like mange svarer også at de mener de har feil utdanning (18 prosent), mens ganske mange svarer at de ikke tror de har rette kontakter for å få drømmejobben (14 prosent).