Her er svindlernes nye triks

Prøver stadig mer kreative metoder for å lure godtroende nordmenn.

En person som har flyttet fra Norge til Kamerun sier han vil gi bort en flott lysekrone og et par utstoppede gauper. Dette er selvfølgelig et forsøk på svindel, og dessverre hender det at nordmenn biter på. Foto: Svindleren
En person som har flyttet fra Norge til Kamerun sier han vil gi bort en flott lysekrone og et par utstoppede gauper. Dette er selvfølgelig et forsøk på svindel, og dessverre hender det at nordmenn biter på. Foto: Svindleren Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dessverre ikke få ganger at Norges største markedsplass har blitt rammet av angrep fra svindlere.

Flere ganger har markedsplassen innført tiltak som de håper skal redusere problemet, men frekke og ikke minst kreative svindlere finner stadig nye veier til å lure godtroende nordmenn trill rundt.

LES OGSÅ: - Dette er reinspikka svindel!

Krever rådyr «porto»

Den siste tiden har en rekke utenlandske svindlere lagt ut bilder av verdifulle gjenstander på gratistorget til Finn.

Om du viser interesse, får du vite at gjenstanden nå befinner seg ute av landet, gjerne i et land i Afrika, og at du skal få produktet gratis mot at du betaler «porto».

Denne såkalte «portoen» er gjerne på flere tusen kroner, og må forskuddsbetales for at du skal få produktet.

Her er et eksempel: For noen dager siden ble en flott lysekrone annonsert som gratis på Finn Torget. Da en DinSide-leser kontaktet giveren, viste det seg at han hadde tatt med seg lysekronen til Kamerun, og at han skulle sende den til Norge. Med på kjøpet skulle leseren få to utstoppede gauper (faktisk!).

"Den lysekrone er i veldig god stand og alle pærer fungerer perfekt. Det er i veldig god stand, men dessverre jeg må finne en ny eier for den. Jeg har også to utstoppede gauper som jeg ønsker å finne en ny eier for dem. de er veldig vakre og jeg virkelig synes det er vanskelig å finne en ny eier for dem.", skriver mannen som signerer e-posten med navnet Miyanwi.

Som vedlegg til e-posten følger en rekke bilder av både lysekronen og de utstoppede gaupene. Etter et rask søk finner vi flere av av bildene igjen i andre annonser på Finn.no.

Koster 2.900 kroner

Svindleren har tatt seg tid til å komme med en forklaring på hvorfor han ikke kan beholde varene selv.

«Jeg flyttet ut av Norge for noen dager siden etter en ny jobb her i Kamerun. Jeg tok lysekrone og utstoppa gaupe med meg til dette landet. Dessverre, når jeg kom, oppdaget jeg at den elektriske spenningen her ikke var i samsvar med spenningen i Norge, så jeg ikke kan bruke lysekrone her. Også tollen på flyplassen her nektet at stappet gaupa fikk ikke lov å gå inn i landet fordi loven ikke tillater import av skandinavisk kultur her. De sa jeg må sende to gaupe tilbake til Norge så snart som mulig».

Miyanwi forklarer videre at han har kontakt med et transportselskap, så det vil ikke være noe problem å få transportert varene til Norge. Men det er selvfølgelig ikke gratis.

«De sa det vil koste 2900kr å transportere lysekrone og gaupa tilbake til Norge. Hvis du ikke kan holde gaupa, kan du selge dem tilbake i Norge. De er veldig dyre trofeer, og du kan selge dem veldig enkelt i Norge.»

Nordmenn biter på

I underkant av 3.000 kroner for en lysekrone og to utstoppede gauper høres for godt ut til å være sant. Det er det også. Likevel er det faktisk nordmenn som biter på de dummeste svindelforsøkene.

<strong>Lars Vinden er jurist og ansvarlig for forbrukertrygghet hos Foto:</strong> Finn.no
Lars Vinden er jurist og ansvarlig for forbrukertrygghet hos Foto: Finn.no Vis mer


- Som regel skjønner folk at her er det noe som ikke stemmer, men fra tid til annen er det enkelte som lar seg lure, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no.

Han bekrefter at svindlerne nå har gått nye veier for å prøve å unngå Finn.nos sikkerhetstiltak.

- Det som er nytt er at svindlerne nå beveger seg utenfor de tradisjonelle produktene. Tidligere har det vært noen svindelforsøk i elektronikk-kategorien, og det er der vi har satt inn de strengeste sikkerhetsrutinene.

- Når de nå flytter seg til andre områder må vi vurdere å stramme inn der også, sier Vinden til DinSide.

Må ha telefonregistrering

I et forsøk på å begrense misbruk av tjenesten, har Finn innført mobilregistrering også på gratisannonsene. Det betyr at brukere som legger inn annonser på gratistorget, må verifisere seg gjennom en tekstmelding sendt til en norsk mobiltelefon.

Vinden sier også at en rekke personer i utlandet derfor har lurt nordmenn til å legge inn annonser for dem, mot belønning i form av for eksempel en ny telefon.

Dermed klarer altså utenlandske svindlere å ta seg gjennom sikkerhetsrutinene til Finn. Ifølge Vinden er riktignok ikke problemet veldig stort.

- Det er mindre falske annonser nå enn tidligere, sier han.

Hold deg til Skandinavia

Finn.no oppfordrer alle kjøpere til å være skeptiske dersom giveren eller selgeren befinner seg langt utenfor landegrensene.

- Vi vil vel gå så langt som å si at hvis det er snakk om handel med folk som ikke befinner seg i Skandinavia, er det veldig mye som tyder på at det kan være snakk om et svindelforsøk, sier Vinden.

Han ber folk være oppmerksomme på følgende punkter, som kan være tegn på at en annonse er falsk.

  • Hvis tilbudet synes å være for godt til å være sant, er det som oftest det
  • Merkelig språk i e-posten (svindlerne har i større grad begynt å bruke Google Translate eller liknende program for å lure nordmenn).
  • Kreves forskuddsbetaling? Bruk heller Finns betalingsgaranti, som holder pengene som depositum til varen er levert.

DinSide kontaktet svindleren «Mr Bruce ». Se hva han svarte


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer