Listen over useriøse selskaper og liksom-selskaper vokser stadig. Her finner du den.
Listen over useriøse selskaper og liksom-selskaper vokser stadig. Her finner du den.Vis mer

Her er svindellisten

Bare en halv promille svarer, men svindlerne tjener 70 millioner dollar i året.

De aller, aller fleste skjønner at det er tøys. Derfor sender svindlerne ut en flodbølge av e-postmeldinger i håp om å treffe de få naive.

- Det er antatt at det går ut 40.000 meldinger fra et spesielt miljø i Spania hver dag, sier rågiver Anne Dybo i Økonkrim. - Av disse er det 20 som bli besvart. Når du først tar kontakt, er de flinke i person-til-person psykologi. Noen betaler, og når de først har betalt én gang, tør de ikke å slutte av frykt for at de in den andre enden skal bryte kontakten.

LES OGSÅ: Nigeriabrev i postkassen

Hvorfor tas de ikke?

Hvorfor klarer ikke politiet å ta svindlerne? Det står jo kontaktadresse i alle meldingene, og ofrene kommer jo lett i kontakt med dem?

- Det viser seg ikke å være så lett. Pengene sendes gjerne med Western Union. Du kan heve dem ved et annet Western Union-kontor noen minutter etter, ved å komme med et transaksjonsnummer og legitimasjon. Legitimasjonen er ofte falsk. Telefonnummerne tilhører uregistrerte telefoner, eller telefoner registrert på falske navn, forklarer Dybo.

- Noen av svindlerne er også illegale innvandrere som ikke finnes i folkeregisterne.

- Politiet i Nederland, England og Spania, hvor svindlerne ofte holder til, har heller ikke kapasitet til å rykke ut mot enkeltsaker. Dette er organisert kriminalitet, med et antatt utbytte på rundt 70 millioner dollar i året, og når man slår til, skjer det gjerne mot hele miljøet som en del av større saker.

LES OGSÅ: Ti nettsteder som vil lure deg

Hamburg har listen!

Forbrukerforeningen i Hamburg har bedt folk rapportere inn avsenderne av meldinger om at du har vunnet. Til nå utgjør listen 500 selskaper, eller avsendere som gir seg ut for å være selskaper.

Du kan jo se om firmaet som mener du har vunnet er på denne listen. Om det ikke er på listen, er det nokså sikkert svindel likevel. Det er veldig vanskelig å vinne stort i et lotteri. Det er enda vanskeligere når du faktisk ikke har deltatt i lotteriet.

Nigeriabrev

Det begynte før internett, i form av såkalte Nigeriabrev. Svindlere med base i Nigeria sendte ut tusenvis av brev der det sto at de hadde kontroll over en stor pengesum, gjerne etterlatt av en korrupt, avdød politiker. Du kunne få en betraktelig andel av pengene uten å gjøre annet enn å stille kontoen din til disposisjon for at summen kunne "mellomlande" der.

Svindlene er nå flyttet over til e-post, men fremdeles mottar noen vanlige brev. I det siste har også noen mottatt brev på - riktignok ubehjelpelig - norsk.

Du har vunnet millioner!

Etterhvert er reportoiret over gode nyheter utvidet til også å omfatte gevinster i lotterier du ikke har deltatt i.

- IP-adressen din er trukket ut i det store Microsoft-lotteriet, forteller noen deg.
- Du er trukket ut i telefonkatalogen, sier andre.
- Flybilletten din har har blitt trukket ut, heter det. Du er blitt rik.

- Bare noen få omkostninger

I første omgang er det vanskelig å gjennomskue hva svindelen består i. Hvordan kan det innebære en risiko å motta penger til kontoen din? Svaret er at det naturligvis ikke finnes noen penger. Når du svarer på brevene, vil svindlerne be deg betale noen små omkostninger, offentlige avgifter, gebyrer, kanskje bestikkelser til tjenstemenn, så kommer pengene straks. Siden det ofte er snakk om millioner, og noen ganger hundrevis av millioner som skal inn på kontoen, har du ingen betenkeligheter med å legge ut noen hundre tusen kroner i slike omkostninger.

LES OGSÅ: Ikke skattefradrag for svindler

Reisesvindelen

En siste type svindel er den der du har vunnet en reise eller et hotellopphold. Dette markedsføres ofte pr. telefon, og samtalen innledes med overstrømmende gratulasjoner. Men du må betale ekstra for enkeltrom. Det er også en del andre ekstrakostnader, blant annet må du betale for å komme til Florida (hvor hotelloppholdet ofte skal finne sted).

Denne typen svindel skiller seg litt fra de andre. Gevinsten finnes vanligvis faktisk, men har har liten reell verdi. Du betaler til syvende og sist mye mer enn verdien av gevinsten.

Ifølge Anne Dybo kan forbrukermyndighetene i Florida i visse tilfeller være behjelpelige med å gjenvinne tapene for dem som er lurt av folk fra denne delstaten.