Likningstallene for 2008 er nå søkbare. Foto: Per Ervland
Likningstallene for 2008 er nå søkbare. Foto: Per ErvlandVis mer

Her er skattesøket

Likningstallene for 2008 er klare.

Enten du liker det eller ikke - myndighetene har bestemt at skattelistene er offentlig informasjon. Nå kan du søke opp sjefen, kompisen, eksen eller svigermor og finne deres skattbare inntekt for 2008.

Søk i skattelistene nå >>>

Skroll ned og se mulighetene søket gir.

Selv om skattelistene viser navn, fylke, kommune, postnummer og alderen til skattesubjektene, er det tallene de fleste er interessert i. Men hva sier egentlig tallene deg?

Nettoinntekt - bare et anslag

Nettoinntekt er alle inntekter, lønnsinntekt, kapitalinntekter og naturalytelser minus de fleste fradrag, og selv om den er svært unøyaktig, er det dette tallet det knyttes størst interesse til.

Alle hadde i 2008 minstefradrag på 36% - maksimalt 63.800 kroner, så virkelig inntekt er minimum 63.800 kroner mer enn skattbar inntekt, som er den som står i skattelistene.

Den andre store fradragsposten er kaptialutgifter. Har du for eksempel et lån på 1,5 millioner kroner, hadde du omtrent 100.000 kroner i renteutgifter i 2008. Disse er det fradrag for, og de må legges til skattbar inntekt for å få den virkelige inntekten.

I noen tilfeller kan man føre ikke-reelle tap til fradrag i inntekten, fordi man kan foreta regnskapsmessige avskrivninger på maskiner, skip og bygninger selv om disse ikke har falt i verdi.

Eksempel:
Brutto lønnsinntekt: 600.000
+ finansinntekter: 20.000
- personfradrag: 38.850*
- minstefradrag: 67.000
- rentefradrag: 120.000
- andre fradrag: 10.000*'

Artikkelen fortsetter under annonsen

= Nettoinntekt: 384.150

(*Skatteklasse 1, **Fagforeningskontigent, gaver til veldedige organisasjoner osv.)

Nettoinntekten i ligningen kan derfor være svært mye lavere enn virkelig inntekt. På samme måte kan den også vise feilaktig høy inntekt hvis man tenker på inntekt kun som det man får fra arbeidsgiver. Solgte du for eksempel en eiendom med gevinst i 2008 og skattet av dette, regnes også dette som skattbar inntekt.

DinSide har en egen kalkulator der du kan beregne mer nøyaktig inntekt for deg eller andre.

ALT du lurer på om skatten >>>

Slik bruker du våre lister:

1. Skriv inn personens navn og velg "søk". Aller personer med dette navnet vil dukke opp i søket. Navnene er sortert på inntekt.

Her er skattesøket


2. Du velger en person ved å klikke på vedkommendes navn. Da får du opp flere opplysninger.

Her er skattesøket


3. Som nevnt over viser tallene som regel for lav inntekt sammenlignet med hva vedkommende faktisk tjener. Ønsker du en mer nøyaktig utregning, kan du fylle inn flere opplysninger og regne ut.

Her er skattesøket


Her går du til skattesøket >>>