Her er lavrente-lånene

Slik bryter du med den negative rentespiralen til Norges Bank.

Publisert
Sist oppdatert
Du bør ikke bruke fysisk vold overfor din bankrådgiver. Men litt psykisk press skader ikke...Lei av at renten bare har gått én vei - nemlig oppover - de seneste 3-4 årene?

Lyst på å gjøre noe med det? Ja, det er mulig.

Rører ikke renten - denne gangen

Syv smarte tips

For ved hjelp av ulike smarte metoder, er det faktisk mulig å redusere rentekostnadene, uansett om det er boliglån, billån eller forbrukslån du trenger.

<strong>Ønsker du å banke renten? <i>Bilde:</strong> Per Ervland.</i>
Ønsker du å banke renten? Bilde: Per Ervland. Vis mer


Under har vi samlet en rekke tips, som kan hjelpe deg, dersom du gjerne vil spare litt penger:

Lån hos arbeidsgiver: Har du snill arbeidsgiver, kan det tenkes at vedkommende vil gi deg et midlertidig lån, dersom du skulle trenge det. Det kan være et mye rimeligere alternativ, enn et vanlig forbrukslån, dersom du eksempelvis skulle trenge 15.000 kroner til nye hvitvarer. De verste forbrukslånene har renter som ligger på 30-50 prosent.

Vær imidlertid oppmerksom på at et rentefritt lån hos arbeidsgiveren vil være skattepliktig. Men uansett vil det selvsagt være mye billigere enn å ta opp et usikret forbrukslån.

Viktig er det også å huske at det i skattelovforskriften er det tatt inn en bestemmelse som sier at: "For hver avtale om kredittkjøp, er fradraget begrenset til en sats på 17 prosent effektiv rente". Dermed får man altså ikke skattefradrag for renter over dette nivået.

Dette er blodrenter

Lån hos familie/venner: Et lån hos dine nærmeste kan også være et alternativ, og ofte vil folk gjerne låne penger til familie og venner som er i nød - om de vet at pengene blir betalt tilbake. Husk derfor alltid å sette opp en skriftlig kontrakt, det er en god sikkerhet for begge parter.

Billån under boliglån: Skal du kjøpe bil, og lurer på om du skal ta opp billån. Ikke gjør det, dersom du kan klare deg uten. Billånsrentene ligger nemlig ofte 3-4 prosentpoeng over rentene på boliglån. Og har du i forveien et boliglån med "ledig kapasitet", vil det være et mye mer lønnsomt alternativ.

Husk bare at et billån vanligvis betales over 5-6 år, og et boliglån mye langsommere. Derfor kan det være smart å pumpe opp nedbetalingen en periode til "bildelen" er betalt.

Her er boliglånsrentene

Ny sikkerhet i boligen: Har du glemt at du har god sikkerhet i boligen din? Kanskje du fikk lån innen 80 prosents sikkerhet da du tok opp boliglån for noen år tilbake? Om boligen har steget i verdi, og du samtidig har betalt ned på lånet, er det ikke umulig at du kommer under 60-prosentsgrensen nå. Det er ikke noe du kan regne med at banken din holder øye med - derfor: Si fra at boligen er blitt mer verdt, og at du mener at du er berettiget til bedre lånebetingelser.

Generelt ligger rentene for lån innen 60 prosent cirka ett prosentpoeng lavere enn lån innen 80 prosent, men dette varierer fra bank til bank, og kan være mer eller mindre. Uansett, penger det er verdt å ta med seg!

DinSide vet at flere banker har akseptert informasjon om boligens verdi uten ny verdivurdering, men basert på kalkulatoren Hva er boligen verdt?, kan du finne det ut.

Flexilån/under boliglån: Trenger du en midlertidig kapitalinnsprøytning, men klarer ikke å få lån via arbeidsgiver eller venner/familie? Har du en fleksibel bank (eller et flexilån), har du mulighet til å ta ut noen tusenlapper, eller eventuelt springe over en måned eller to med avdrag. Det er klart smartere enn et dyrt forbrukslån.

Benytt dine medlemskap: Er du i forveien medlem av den ene eller den andre foreningen? Et fagforbund, en interesseorganisasjon eller liknende? Husk at disse organisasjonene ofte har avtaler med eksempelvis banker, der det er mulig å få boliglån til reduserte renter. Eller i det minste: Til lavest mulige rente.

Bank banken: Nei, du bør ikke bruke fysisk vold overfor din bankrådgiver. Men likevel, litt psykisk press skader ikke. Det kan nemlig prutes om det meste her i verden, også boliglånsrenter. Fortell banken at du kan oppnå en bedre rente i andre banker (noe du selvsagt har sjekket på forhånd), og spør om du bør bytte bank, eller om de vil gi deg et bedre tilbud. Ofte vil de svare det siste.

Spar tusener av kroner

Har du andre smarte tips til hvordan man kutter renten? Tips leserne i debatten under!

Les mer om lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer