Fremtidens yrker

Her er kompetansen bedriftene trenger

Noen yrker har bedriftene et stort behov for. Samtidig satser stadig flere bedrifter på å digitalisere eller å automatisere flere av arbeidsoppgavene.

BEHOV FOR HÅNDVERKERE: Svært mange av NHOs bedrifter oppgir at de trenger håndverkere. Foto: NTB Scanpix
BEHOV FOR HÅNDVERKERE: Svært mange av NHOs bedrifter oppgir at de trenger håndverkere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeidslivet er i endring, og mye er spådd å kunne skje de nærmeste tiårene. I prinsippet vil personer i veldig mange yrker kunne erstattes av roboter.

Om det faktisk vil skje, gjenstår å se. Samtidig er det en del kompetanse bedriftene påpeker at de trenger i tiden fremover.

Har behov for håndverkere

Mandag la NHO fram sitt kompetansebarometer for 2017, hvor over 5.500 av NHOs egne bedrifter sier noe om hva slags kompetansebehov de har. I rapporten påpekes det at barometeret skal være et verktøy for å ta pulsen på NHO-bedriftenes kompetansebehov, og ikke alene er egnet for å avgjøre hvilke yrker det er behov for i tiden fremover.

Likevel vil nok barometeret kunne gi en indikasjon på hva slags yrker det er behov for i tiden fremover.

Fagområdene som kommer ut som mest etterspurt er håndverksfag og ingeniør og tekniske fag. Litt i overkant av halvparten av bedriftene oppgir behov for håndverksfag, mens noen færre (46 prosent) har behov for ingeniør og tekniske fag.

Også samfunnsfag, juridiske fag, økonomiske og administrative fag etterspørres av rundt en tredjedel av bedriftene, mens matematikk og naturvitenskap etterspørres av 15 prosent av bedriftene.

Her kan du se hvilke yrker som er mest etterspurt av bedriftene de neste 5 årene (artikkelen fortsetter under grafen):

BEHOV: I grafen ser du hvilke fagområder som bedriftene antar de vil ha behov for de neste fem årene. Foto: NHO
BEHOV: I grafen ser du hvilke fagområder som bedriftene antar de vil ha behov for de neste fem årene. Foto: NHO Vis mer

Mer digitalisering og automatisering av arbeidsoppgaver

Bedriftene i undersøkelsen har også blitt spurt om i hvor stor grad de har implementert en form for digitalisering eller automatisering av prosesser eller arbeidsoppgaver. Her sier en tredjedel av bedriftene at de har gjort dette i en eller annen form, mens litt færre (31 prosent) oppga å ha planer om å gjennomføre en eller flere former for digitalisering eller automatisering av prosesser eller arbeidsoppgaver.

I 2013 gjorde forskerne Frey og Osborne en analyse for å se på hvordan forventede teknologiske endringer i form av digitalisering vil påvirke yrkesstrukturen.

Når forskerne Forskerne Pajarinen og Rouvinen ved The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA) sammen med Anders Ekeland i SSB anvendte resultatene av analysen på norske data, kom de fram til at 33 prosent av jobbene i Norge kunne forsvinne som følge av tekniske nyvinninger.

Torstein Bye og Helge Nesheim i SSB påpeker derimot i en artikkel i Økonomisk analyse fra 2016, at analysen ikke er egnet til å gi et samlet bilde av hva den framtidige yrkesstrukturen blir, blant annet fordi de utelukker flere viktige faktorer som påvirker utviklingen men ensidig fokuserer på effekten som følge av tekniske nyvinninger.

De nevner eksempelvis at det ikke blir trukket inn i analysen hvordan antall ansatte i yrkene direkte eller indirekte vil bli påvirket av endret etterspørsel etter varer og tjenester, som følge av for eksempel demografiske endringer, inntektsutvikling, prisendringer, eller politiske vedtak og prioriteringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer