<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Her er julematen gravide bør unngå

Julebordssesongen er allerede i full sving og det går mot juletider. Det betyr at gravide bør være ekstra oppmerksomme.

Publisert
Sist oppdatert
Røkt, gravet fisk og annen fisk som ikke er varmebehandlet frarådes til gravide også på grunn av faren for listeria.


Det betyr imidlertid ikke at gravide må gå på diett i høytiden. Men det er spesielt en type norsk julemat gravide bør holde seg unna, og det er rakefisk.

- Gravide bør ikke spise raket fisk, for eksempel rakørret, fordi spesielle forhold ved produksjonsmetoden gir økt risiko for listeriasmitte. Listeria kan skade fosteret, opplyser seniorrådgiver Tor Wang ved Mattilsynet, til DinSide Helse.

Les også: - Jeg ville ikke spist sushi om jeg var gravid.

Bakterie som kan skade fosteret
Listeria er en bakterie som vokser raskt i romtemperatur, men i motsetning til mange andre bakterier vokser den også i kjøleskap. Bakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing, skriver Matportalen.no.

Det er som regel nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom, men listeria kan skade fosteret uten å gi særlig kraftige symptomer hos mor.

Et eksempel på sykdomstegn hos mor kan være influensalignende symptomer. I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet.

Men det er ikke bare rakefisken gravide bør holde seg unna på julebordsbuffeten.

Her er noen gode råd til gravide

Mat med miljøgifter
I utgangspunktet er Mattilsynet opptatt av å formidle til gravide at fisk er veldig sunn og helsebringende mat, men:

- Røkt, gravet fisk og annen fisk som ikke er varmebehandlet frarådes til gravide også på grunn av faren for listeria, sier rådgiver Christine Børnes i Mattilsynet.

Hun legger til at også enkelte fiskearter kan være forurenset med miljøgifter. Kvikksølv er for eksempel et tungmetall som kan påvirke fostre. Gravide kan spise de fleste fisketyper og skalldyr, men bør holde seg unna blåkveite over tre kilo, ferskvannsfisk over én kilo (gjedde, abbor og ørret), fiskelever, krabbeinnmat fra skallet og eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk.

Men fortvil ikke dersom du er gravid og har spist et måltid eller to som besto av matvarene som frarådes.

- Hvis noen har fått i seg et måltid med gjedde eller sverdfisk, eller noen av de andre artene som er nevnt, er det ingen fare. Det er et jevnt og høyt inntak gjennom hele svangerskapet det er snakk om her, påpeker Børnes.

Kjøtt, ost og drikke
I tillegg opplyser Mattilsynet at gravide kan spise kjøtt, så lenge det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Speket og gravet kjøtt bør unngås.

Dessuten kan melk og melkeprodukter også inneholde uønskede mikrober som gravide bør passe seg for. Gravide bør derfor holde seg unna upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.

Les også: Denne melken beskytter fosteret

Og når det nærmer seg dessert- og kaffetid på julebordet eller julemiddagen er det spesielt koffeinholdig drikke gravide bør være oppmerksomme på.

Undersøkelser viser at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort. Gravide kan drikke kaffe, te og cola, men bør begrense inntaket. I tillegg bør alle gravide unngå alkohol og tobakk.

To av tre gravide får ikke vite noe om hvordan alkohol kan skade fosteret.

Ifølge Sosial- og helsedirektoratet er anbefalingene til gravide de samme hele året.

- Men som det påpekes her er det viktig å være spesielt oppmerksom på enkelte matvarer som vanligvis spises rundt juletider, sier fungerende avdelingsdirektør Camilla Riegels Hjorth. Hun forsikrer likevel at hva man spiser til ett enkelt julebord ikke har så stor betydning for helsen, når de nevnte hensyn for gravide er ivaretatt.

Riegels Hjorth legger til at for gravide, som for resten av befolkningen, er det i hverdagen viktig å få i seg mer frukt og grønnsaker, velge grove brød- og kornvarer, magre kjøttvarer og meieriprodukter og bruk myk margarin eller olje. Gravide bør også spise fisk og skalldyr med enkelte unntak som nevnes over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer