Her er gavene du kan tjene på

>> Tilbake til hovedsaken

Publisert
Sist oppdatert

1. Kunst (billedkunst)

Glad i kunst? Gi et bilde eller annen kunst i julegave. Er du i tillegg smart, kan du gjøre et kupp, slik at gjenstanden vil øke i verdi over tid.

Vurderer du å kjøpe kunst, bør du imidlertid sjekke følgende råd før du løper ut og kjøper noe "tilfeldig":

Gi kunst i gave - som kan øke i verdi. <i>Illustrasjon: Per Ervland.</i>
Gi kunst i gave - som kan øke i verdi. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


  • Kjøp bare kunst du liker - det skal også være på veggen. Kunst er ikke minst en mental investering.
  • Kjøp gjennom etablerte kanaler. Vær forsiktig med privatmarkedet.
  • Gå på kunstutstillinger der nye talenter vises frem - for eksempel avgangsutstillingen til lovende kunststudenter.
  • Kjøp gjerne grafikk av Munch - det kan fås fra 10.-20.000 kroner.
  • Vurder kunst fra tidsperioden 1920-70 - den kan være underpriset.
  • Vær langsiktig. En kunstinvestering er nok den mest langsiktige investeringen man gjør.
  • Husk de tre B'er som er viktig for at en kunstner oppnår høyere priser: Berømmelse, berømmelse og berømmelse.
  • Finn kunst som har en mismatch mellom berømmelse og inngangpris. Hvem er "berømte", men har ennå en lav inngangspris?
  • Bruk tid - og eksperter - før du bestemmer deg for hva du skal kjøpe. Men husk å være kritisk dersom ekspertene også kan ha egeninteresser i det du kjøper.
For mer informasjon, se: Kunsten å gjøre kunstkupp

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

2. Smykker

Ekte diamanter - kan være investeringsobjekter også.
Ekte diamanter - kan være investeringsobjekter også. Vis mer


Smykker - laget av edle metaller, diamanter og steiner - kan også være lukrative investeringsobjekter. Det er imidlertid viktig å vite at man kjøper de ekte varene, og ikke kjøper uedelt metall og glassteiner - det vil ikke gi noen gevinst.

- Smykker er mer enn en pengeplassering. De kan selges dersom situasjonen tilsier at en trenger penger. Også råvareverdien er viktig. Vi har sett en økning i prisen på gull, platina og diamanter, sa juvelér Conrad Langaard til DinSide for cirka ett år siden.

Les og lær mer om smykkeinvesteringer her:

Golddiggere er smartere enn sitt rykte

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Gull har økt mye i verdi de siste årene. <i>Foto: Danmarks Nationalbank.</i>
Gull har økt mye i verdi de siste årene. Foto: Danmarks Nationalbank. Vis mer3. Gull

Gull (enten i form av smykker, gullmynter, og til og med gullbarrer) har vist seg å være en svært lukrativ investering de seneste årene. Faktisk har gullprisen økt fra 475 dollar per troy ounce i 2005 til over 806 dollar per troy ounce i skrivende stund (29/11-07).

I 2.000 $?

Nå er historisk avkastning selvsagt ikke noen garanti for fremtidig avkastning, og i nesten 20 år stod prisen faktisk stille. Men flere analytikere tror likevel at gullprisen fremdeles kan øke. Faktisk tror en av dem at gullprisen på lang sikt kan tredoble seg.

- Den kan nå 2.000 dollar per unse, men det skjer ikke de første årene, sa Gunnar Holen til DN.no for to måneder siden.

Etterspørselen etter gull er skal være sterkt økende, noe som kommer fra den voksende middelklassen i Kina og India

Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Gull i 2000 $.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

4. Aksjefond/aksjer

Gi et aksjefond (eller en aksje) i gave. Om du velger smart, gir du også mottakeren en fin fortjeneste i tillegg.

<strong>Smiler børsen også til deg? <i>Illustrasjon:</strong> Per Ervland.</i>
Smiler børsen også til deg? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Ifølge Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening (VFF), er et forsiktig anslag på årlig avkastning i fond cirka åtte prosent. Til sammenlikning kan man forvente om lag fem prosent per år, om man setter pengene i banken.

63 prosent i avkastning

Statistikken viser at det selvsagt er enorme forskjeller på avkastningen til de ulike fondstypene. DinSide har nettopp foretatt en gjennomgang av de beste og verste fondene. Det siste året har de som har økt mest (kinesiske fond) gått opp over 60 prosent. Men hadde man i stedet valgt det verste fondet, ville avkastningen vært sørgelige minus 26 prosent. Generelt har blant annet de japanske fondene gått dårlig det siste året.

Men husk: Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Men lang historikk viser likevel at aksjefond i gjennomsnitt har en mye høyere avkastning enn banksparing. Vil man sikre seg mest mulig, er det lurt å satse på globale eller regionale fond, altså fond som foretar brede investeringer.

Hva med barna? Les også: Nå kommer minimeglerne

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Syveren til Arne Jacobsen er et klassisk og populært møbel. <i>Foto: Fritz Hansen</i>
Syveren til Arne Jacobsen er et klassisk og populært møbel. Foto: Fritz Hansen Vis mer5. Designmøbler

Klassiske designmøbler er noe mange gjerne vil ha i stuene sine. Men kunne en designgave i tillegg være en god investering? Ja, om du velger med omhu, er meldingen fra designekspertene.

- Vi ser at det er en økende interesse etter de originale møblene, og gjerne de som er signerte, sier salgskonsulent i møbelhuset Expo Nova, Erik Hewitt, til DinSide.

Klassikerne

Ifølge Hewitt er det klassikerne som øker mest. Han har følgende forslag til møbler han tror vil fortsette å være populære.

- Syverstolen til Arne Jacobsen, Cab fra 70-tallet laget av Cassina, møblene i LC-serien (Le Corbusier) og Zanotta-møblene som er tegnet på 30-tallet er veldig attraktive, sier han.

- For ti år siden var det mange som kjøpte kopier, men vi ser en tendens til at flere heller vil spare opp til en original nå, avslutter Erik Hewitt.

Moropause: Ser du forskjell på fake og fakta?

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

6. Mynter

- Mynter har historisk sett økt i verdi, men du kan ikke regne med å kjøpe i mars, og så ta ut en fortjeneste over sommeren. Du må ha noen års perspektiv, sier myntekspert i Oslo Mynthandel, Gunnar Thesen.

Gamle mynter kan være interessante investeringsobjekter.
Gamle mynter kan være interessante investeringsobjekter. Vis mer


Hva bør du satse på, om du gjerne vil kjøpe mynter som skal øke i verdi i fremtiden?

- Jeg har mest tro på sjeldne, gamle samlermynter, og myntene fra perioden 1500-1900 er de som har gått mest opp i verdi, sier Thesen.

Keiser Augustus

Er det spesielle geografiske områder som er bedre enn andre?

- Vi har jo størst tilgang på norske mynter, men danske, engelske og finske myter er også populære, sier han, og legger til:

- Mynter fra Tyskland, Sveits og Østerike har imidlertid stått stille ganske lenge. Man kunne jo gamble på at det snart ville skje noe her også.

Thesen viser også til at mynter fra Russland og Kina har steget mye i verdi de seneste årene.

- Gamle greske og romerske mynter kan også være gode investeringsobjekter. Eksempelvis er det nettopp solgt en mynt fra Keiser Augustus tid, til en pris på 1,6 millioner kroner. Tilsvarende mynt solgte jeg for ti år siden til 250.000 kroner, avslutter han.

En grei avkastning, må man si...

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

7. Frimerker

Gamle frimerker kan være mye verdt. Men samlerne er dessverre en utdøende rase.
Gamle frimerker kan være mye verdt. Men samlerne er dessverre en utdøende rase. Vis mer


Selv om frimerker kan utgjøre en potensiell god investeringsmulighet, er nok ikke markedet for frimerker ikke like populært som andre investeringsmarkeder.

- Stort sett er det seniorer som samler frimerker, og det er liten tilgang av nye samlere. Vi er ved å være en utdøende rase, sier daglig leder i Samlersenteret, Oddvar Wikstrøm til DinSide.

- Men det går an å gjøre gode kjøp likevel. For eksempel kan postfriske frimerker, der limet er intakt, og fra perioden før år 1900 være et godt kjøp. Også dersom disse frimerkene kommer med pene stempler. Det samme gjelder for sjeldne brev med sjeldne og gode kvalitetsstempler, avslutter Wikstrøm.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Båter holder ofte verdien - men kan også øke i verdi. <i>Foto: Arjan Yspeert.</i> Foto: Arjan Yspeert
Båter holder ofte verdien - men kan også øke i verdi. Foto: Arjan Yspeert. Foto: Arjan Yspeert Vis mer8. Båt

En båt i julegave? Kanskje i drøyeste laget med tanke på prisnivået. Men er du en Røkke eller Stordalen, kan det jo tenkes at det uansett er det prisleiet du har tenkt å ligge i.

For båt er faktisk et av de transportmidlene som holder seg ganske godt i verdi (i motsetning til for eksempel bil) - og kan i beste fall øke i verdi.

Det kan du lese mer om i denne artikkelen:

Båt - en god investering?

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

9. Sølvtøy

Noen sølvprodukter, spesielt de som er produsert før år 1800, kan være gode investeringsobjekter, ifølge eksperten. <i>Bilde: Per Ervland.</i>
Noen sølvprodukter, spesielt de som er produsert før år 1800, kan være gode investeringsobjekter, ifølge eksperten. Bilde: Per Ervland. Vis mer


Ifølge Trond Schøning, antikvitetsekspert hos Blomqvist Kunsthandel, har det som vi vanligvis betrakter som "brukssølv", nyere sølvbestikk, stått ganske stille rent prismessig. Det samme gjelder "nyere" sølvtøy (også andre produkter enn bestikk) som ikke er signert av en bestemt designer, eller kopierer eldre stiler.

- Men det som har økt mye, og som vi tror vil fortsette å øke, er eldre ting i sølv som er produsert før år 1800. Det er bedre å kjøpe en liten ting i sølv som er i toppkvalitet, fremfor en større ting av dårligere kvalitet. Det skal være så urørt som mulig, sier Schøning til DinSide.

Kjente navn

Videre peker han på norsk sølv som er produsert etter 1920-1930.

- Det går mye på signaturen (hvem som har designet sølvtøyet, red. anm.), men også på selve formgivningen, sier antikvitetseksperten.

Han fremhever spesielt navn som Grete Prytz Kittelsen, Arne Korsmo, Oscar Sørensen, Jacob T. Prytz, Thorbjørn Lie-Jørgensen, Harry Sørby og Guttorm Gagnes.

Er det spesielle ting disse personene har produsert, som er mest verdt, og som du også tror vil øke fremover?

- Egentlig er alt disse navnene har produsert interessant, sier han.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

10. Antikviteter

Antikviteter kan også være lukative investeringer. Men du må sette deg inn i saken først.
Antikviteter kan også være lukative investeringer. Men du må sette deg inn i saken først. Vis mer


Ifølge Trond Schøning, antikvitetsekspert hos Blomqvist Kunsthandel, kan antikviteter være alt fra møbler, malerier, bøker, sølv, glass, porselen og våpen.

Selektiv

- Kjøper du antikviteter, og ønsker du at produktet skal øke i verdi, er det veldig viktig at du kjøper kvalitet. Det er bedre å kjøpe en liten ting i toppkvalitet, fremfor en større ting som holder dårligere kvalitet, sier han og legger til:

- Det er tingene som har toppkvalitet, som drar fra resten. Det er en merkbar utvikling mot at folk blir mer og mer selektive.

Men hvordan skal privatpersoner som ønsker å kjøpe antikviteter vite at kvaliteten er god nok?

- Det er veldig viktig at man bruker tid på å sette seg inn i disse emnene før man kjøper. Man bør lese bøker og auksjonskataloger, og gjerne være med i et samlermiljø. Men vi svarer jo også på spørsmål om antikviteters kvalitet, avslutter Schøning.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer