Her er folkets favoritt

Aass brygger Vinmonopolets mest populære juleøl.

<B>MEST SOLGTE JULEØL PÅ VINMONOPOLET:</B> Det originale juleølet fra Aass var det mest populære sterkølet på Vinmonopolet i fjor. Men ølet fikk bare terningkast to av DinSides garvede juleøltestere. Foto: Kim Jansson
MEST SOLGTE JULEØL PÅ VINMONOPOLET: Det originale juleølet fra Aass var det mest populære sterkølet på Vinmonopolet i fjor. Men ølet fikk bare terningkast to av DinSides garvede juleøltestere. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange nordmenn er juleøl en viktig tradisjon når desemberdagene nærmer seg 24. Juleøl har tradisjonelt vært både sterkt og mørkt, men de siste årene har utvalget av svarere og lysere juleøl eksplodert. Likevel er det mange ølkjennere som vil argumentere for at det originale og beste juleølet finnes er høy på prosent og mørk på farge.

I Norge blir all alkohol over 4,75 volumprosent solgt på Vinmonopolet, det er med andre ord der du må gå for å få tak i det mest tradisjonelle juleølet.

Mest populært

Det er liten tvil om hvilket juleøl nordmenn velger når de tar turen innom «polet». Det originale juleølet fra Aass bryggeri gikk som varmt hvetebrød i fjorårets julesalg. Nesten 54.000 liter med juleøl fra landets eldste bryggeri gikk unna i løpet av fjoråret.

På andre plass kom Ringnes egen Julebokk, som solgte unna nær 45.000 liter i løpet av fjoråret. Ringnes kom også på tredje plass med sitt vanlige, sterke juleøl.

Her ser du topp ti juleøl for 2009. Ingen av ølsortene under når opp til bestselgeren uten juleetikett. Hansa Sterk er nemlig det klart mest solgte sterkølet i Norge, og bare i fjor ble det tappet 90.162 liter av dette ølet.

Bestselgende juleøl (sterkøl) i 2009
NrVarenavnLiter
1Aass Juleøl53 788
2Ringnes Julebokk44 806
3Ringnes Juleøl37 392
4Dahls Juleøl35 580
5Mack Juleøl34 248
6Hansa Juleøl27 811
7CB Juleøl20 171
8Aass Juleøl Premium19 648
9Borg Juleøl12 055
10Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg11 410


Toppkarakter til Julebokken

Hverken Ringnes juleøl eller Aass juleøl gjorde det spesielt godt i DinSides juleøltest fra i fjor. De to flaskende fikk henholdsvis terningkast tre og to av fjorårets juleøltestere.

Julebokken fra Ringnes fikk derimot strålende kritikker fra DinSides erfarne juleøltestere. Julebokken fikk toppkarakter, og testerne konkluderte med at dette var et svært godt øl, som passer fint til mat.

DinSide må presisere at vurderingen ble gjort i fjor, og at årets utgave av det samme ølet ikke nødvendigvis byr på den samme smaksopplevelsen.

Har du noen flasker fra i fjor?

Klarte du ikke drikke opp all juleølen i fjor? Fortvil ikke. En flaske sterkøl fra Vinmonopolet er ikke billig, og det er synd om du kaster dem fordi det ikke er årets utgave.

Heldigvis kan god og sterk øl lagres over lengre tid. Faktisk kan det hende at enkelte flasker har godt av å ligge mørkt og kjølig i noen måneder før den konsumeres. Da DinSide gjorde en omfattende test av 54 av fjorårets juleøl, konkluderte testpanelet med at mange av ølsortene smakte for ferskt, og kunne ha godt av å ligge til neste jul. Det vil si til i år.

Ifølge det norske øl-leksikonet Norsk Øl kan du godt la et vanlig sterkøl på rundt 6,5 prosent ligge mellom ett til fem år. Sterk importøl kan ha enda lengre holdbarhet. Et belgisk sterkt og mørkt øl kan ligge mellom to til 12 år på det meste. De virkelige sterke ølene, som har en alkoholprosent på over 16 prosent, kan fint ligge mange år, og tåler på det meste 100 års lagringstid.

Om du har gammel juleøl liggende, og lurer på om det flaskene er verdt å lagre, bør du ta en titt på DinSides juleøltest fra i fjor, som gir en pekepinn på hvor lenge de forskjellige ølflaskene tåler å lagres.