Her er feriepengene dine!

Sommeren er rundt hjørnet, og med den årets forvirring rundt feriepenger.

<b>Hurra, snart ferie!</b> Vi går inn i feriesesongen, og om én måned har de fleste feriepengene på konto.
Hurra, snart ferie! Vi går inn i feriesesongen, og om én måned har de fleste feriepengene på konto. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først den gode nyheten: DinSides feriepengekalkulator viser hva du får utbetalt i feriepenger i år. Alt du behøver å oppgi, er hva du tjente ifjor og hvorvidt du har fire eller fem ukers ferie.

Feriepengekalkulatoren

Og her er svaret på de spørsmålene som oftest stilles om feriepenger:

1. — Hjelp, jeg har ingenting å leve av!

Dette kommer som en overraskelse for tusenvis av arbeidstakere hvert år, og særlig for ungdom: De gleder seg til sommerferien, men etterhvert går det opp for dem at de ikke kommer til å få hverken lønn eller feriepenger. Den verste sommeren ever.

Vi har ikke lønn i ferien i Norge. I stedet får vi feriepenger, som er opptjent året før. Om vi ikke tjente noe ifjor, får vi heller ikke feriepenger.

Mange nyansatte går i denne fellen. Det er en svært mager trøst at arbeidsgiveren ikke kan tvinge deg til å ta ferie om du ikke har noe å leve for. Dette fremgår av Ferielovens §5. Så mens de andre surfer på Hawaii får du i det minste lov til å jobbe.

2. — Jeg får feriepenger i stedet for lønn i juli, men også junilønnen er lavere enn vanlig?

<strong><b>Halvparten tilbake:</strong> </b> Vanligvis trekkes kanskje halve lønnen i skatt. I juli beholder du alt.
Halvparten tilbake: Vanligvis trekkes kanskje halve lønnen i skatt. I juli beholder du alt. Vis mer


Dette gjelder dem som har fem ukers ferie. De færreste tar ferien i ett strekk, men arbeidsgiverne pleier likevel å ordne det lønnsmessig som om alle gjør det. Det vil si at du mister lønnen i hele juli og tre-fire arbeidsdager i juni. I denne perioden skal du leve av feriepenger.

Hvorfor "tre-fire" arbeidsdager? Jo, i Ferieloven er det stadig seksdagersuke. Fem ukers ferie blir derfor 30 dager. En arbeidsmåned regnes likeledes som 26 arbeidsdager, slik at ferien utgjør én måned pluss 4/26 måned. Du mister én og 4/26 månedslønn.

Mange arbeidsgivere betaler likevel ut full lønn i juni. Da har du fått for mye lønn, og det overskytende trekker de av feriepengene dine. Feriepengealkulatoren viser hvordan dette beregnes.

I kalkulatoren forklares også beregningene også for dem som har fire ukers ferie.

DinSides valutakalkulator

3. — Er det skatt av feriepenger?

<strong><b>Country for old men:</strong> </b>Er du nyansatt, får du ikke feriepenger. Foto: Colourbox
Country for old men: Er du nyansatt, får du ikke feriepenger. Foto: Colourbox Vis mer


Ja, som for vanlig lønn. Feriepengene ble opptjent ifjor, og da avsatt i bedriftens regnskap som gjeld til de ansatte. Men den ansatte skatter for dem det året hun mottar dem. Det er en del forvirring rundt dette, for vanligvis trekkes det ikke skatt i juli, når de fleste har ferie.

Men dette er bare en utporsjonering av skattetrekket. Ligningskontoret beregner årets skattetrekk slik at det i størst mulig grad skal tilsvare den endelige skatteberegningen. Dette trekket deles på 10,5 porsjoner. Det vil si at én og en halv måned er trekkfri — for de fleste juli og halve desember. Men trekkfri er altså nøkkelordet. Juli er trekkfri, ikke skattefri.

Gresk øyferie til 700 kroner

4. — Er det feriepenger av fjorårets feriepenger?

Nei. Det er feriepenger av alt arbeidsgiver utbetaler, untatt rene utgiftsgodtgjørelser (det er derfor ikke feriepenger av f.eks. kjøregodtgjørelse). Det er heller ikke feriepenger av fjorårets feriepenger.

Også denne bestemmelsen skaper forvirring. Den lønnen vi får utbetalt — når feriepengene ikke regnes inn — er jo vesentlig lavere enn avtalt lønn.

Et eksempel:

Jeg har avtalt med arbeidsgiver at jeg skal ha en årslønn på 360.000 kroner. Men jeg får utbetalt bare ti og 22/26 månedslønner. Det er 325.385 kroner. Resten skal dekkes av feriepengene, om jeg har opptjent noen.

Så jeg får faktisk ikke feriepenger av hele den avtalte årslønnen? Nei, men dette kompenseres ved størrelsen på de avsatte feriepengene:

Én arbeidsmåned regnes i feriesammenheng (som fiorklart over) som 26 dager, slik at ett år blir 312 dager. 30 dagers ferie utgjør 30/312 = 9,6% av året.

Om trekket ble foretatt av hele din avtalte, "offisielle", årslønn, ville du altså opprettholdt inntekten om du fikk feriepenger som tilsvarte 9,6%.

Men siden det foretas av lønn utenom feriepenger, en mindre sum, må trekket være større. Det trekkes derfor 12%. Denne satsen tar også høyde for forventet lønnsstigning fra ifjor til iår.


5. — Så hva tjener jeg egentlig?

<b>Klar, ferdig gå.. </b>Det viktigste reisetilbehøret er på plass. Så drar vi!
Klar, ferdig gå.. Det viktigste reisetilbehøret er på plass. Så drar vi! Vis mer


Dette er et godt spørsmål. Om du og arbeidsgiver har avtalt at du skal ha en lønn på 360.000 kroner, vil du aldri få denne lønnen. Du vil det første året få 325.385 kroner (se over) før skatt, adskillig mindre enn avtalt.

De neste årene vil du få det samme, pluss 12% feriepenger av de 325.385 kronene, til sammen 364.431 kroner.

Generelt kan vi altså si at du tjener 101,23% av avtalt lønn.

Så enkelt er det likevel ikke. Du har jo en lønnsutvikling fra år til år. Om du har hatt en lønnsøkning på 1,23% fra ifjor, får du altså utbetalt nøyaktig det samme som om månedslønnen bare hadde løpt hele året, uten alt dette feriepengetullet.

KALKULATOR: Se prisene for mobilsurfing i utlandet

6. — Hjelp, jeg får bare fire ukers ferie!

Loven sier fire uker. De fleste har nå fem uker, men det er resultatet av forhandlinger mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i de store tarfiffområdene. Du kan gjerne forsøke å forhandle frem dette selv, men vanligvis er det enklere gjennom en fagforening.

Har du ikke avtalt noe annet, og er bedriften uorganisert, har du fire ukers ferie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer