Her er Europas feteste

Norge kommer bra ut av det når listen over Europas tjukkeste offentliggjøres. Men det er likevel mange gode grunner til å gå ned noen kilo.

En ny britisk undersøkelse viser hvilke land som er tjukkest i Europa. Her har forskerne blant annet sett på hvor mange prosent av befolkningen i hvert land som lider av overvekt, skriver Expressen.

Storbritannia er det tjukkeste landet i Europa med 23 prosent overvektige. Deretter følger Slovakia og Ungarn, med henholdsvis 22,4 prosent og 18,8 prosent overvektige. Hellas har også 18,8 prosent overvektige. Luxembourg har 18,4 prosent overvektige, Tsjekkia 14,8 prosent, Spania 13,1 prosent, Irland 13 prosent, Tyskland 12,9 prosent og Finland 12,8 prosent.

Noen eksperter mener at overvekt er nåtidens pest.

Sverige følger etter på 11. plass med 9,7 prosent overvektige. Norge, Danmark, Frankrike, Italia, Østerrike og Sveits er de sunneste landene i Europa, med færrest overvektige personer.

Men selv om Norge ligger bra an sammenliknet med resten av Europa, er det overvektige her til lands også: I Norge er én av fire menn og kvinner mellom 16 og 79 år overvektige, med kroppsmasseindeks (BMI) over 27. Andelen svært overvektige, med BMI over 30, er 9 prosent og andelen overvektige barn og unge er mellom 10 og 20 prosent.

Hva er din BMI? Test deg selv her:

Er du blant dem som hele tiden er på slankekur, på evig jakt etter drømmekroppen, så bør du kanskje tenke om igjen. For her er ti enda viktigere grunner til å gå ned i vekt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Mindre snorking.
Hold vekten så slipper du å plage partneren din med snorkelyder om natten. Fett har en tendens til å presse seg mot luftstrupen og forårsake snorking. Ved alvorlig overvekt blir også brystkassen veldig tung som påvirker lungefunksjonen. Normalvektige rammes ikke like ofte av disse problemene.

2. Ballongmagen forsvinner.
Når du går ned i vekt trykker ikke fettet like mye på magesekken. Da kan du oppleve at den tidligere ballongmagen forsvinner og du har mindre risiko for å få sure oppstøt.

3. Blodsukker i balanse.
Hvis du har kontroll på blodsukkeret ditt reduseres risikoen for diabetes type 2. 70-90 prosent av alle som utvikler diabetes i voksen alder er overvektige. Normalvektige spiser vanligvis ikke mer enn de har behov for og dermed overarbeides ikke bukspyttkjertelen. Dermed reduseres risikoen for diabetes type 2, nedsatt syn og nedsatt nyrefunksjon.

4. Bedre fordøyelse.
Som normalvektig kommer tarmsystemet ordentlig i gang, forutsatt at du har et sunt kosthold som består av mye fiber, grønnsaker og proteiner, samt at du sørger for regelmessing trening. Dessuten vil du få bedre ”toalettvaner”, du får færre diffuse mageplager og oppblåstheten forsvinner.

5. Bra for hjertet.
Et sunt kosthold og regelmessig trening bidrar til å redusere for høyt blodfett. Risikoen for hjerte- og karsykdommer, som slag og blodpropp, reduseres. Overvektige har 2-3 ganger så stor risiko for å rammes av hjerteproblemer som normalvektige. Dessuten blir forholdet mellom det gode og dårlige kolesterolet bedre.

6. Penere hud.
Hold vekten og huden holder seg sunnere og penere. Les også: Ny advarsel mot kvisemiddel

7. Lettere pust.
Har du pleid å ta heisen istedenfor trappene? Når du er kvitt de overflødige kiloene kommer du til å spurte opp trappen. For når kroppen er lettere, blir det enklere å røre på seg. Du blir ikke så tungpustet ettersom fettet rundt de indre organene ikke lenger presser like mye på buken som før.

8. Godt for leddene.
Som normalvektig vil det bli lettere å trene og du belaster ikke ledd og ligamenter like mye som før. Trenger du hjelp mot vonde ledd?

9. Redusert kreftrisiko.
Overvektige øker risikoen for å rammes av ulike krefttyper, som prostata- og brystkreft, med 1-2 ganger. Forskere tror at risikoen for å få kreft reduseres når vekten går ned.

Runde barn har også høyere kreftrisiko.

10. Unngå demenssykdommer.
Normalvektige personer i voksen alder rammes ikke i like stor grad av demenssykdommer som overvektige, ifølge en svensk-finsk studie.

Slik går du til krig mot overvekten

 

Mozon.no, 13.10.2006