Her er dine skattefrie inntekter!

Nedtellingen til innlevering av årets selvangivelse har begynt. Pass på at du får fullt utbytte av de skattefrie inntektene! Vi har sett på de viktigste skattefrie inntektene du som arbeidstager kan ha.

For å gi deg en hjelpende hånd når du sitter og svetter over årets selvangivelse gir vi deg i denne artikkelen en oversikt over en rekke skattefrie inntekter.

Nå er det opp til deg å passe på at du ikke blir skattlagt for noe som skal være skattefritt!

Som regel er det en stor fordel at noe er skattefritt, dette slår imidlertid ikke alltid til. Et godt eksempel er salg av bolig.

Selger du din egen bolig etter å bodd i den i mer enn ett år, er den eventuelle gevinsten ved salget skattefri. I dagens marked er dette som regel bare bra, men skulle markedet snu og prisene falle, kan det bli DU som får svi.

Selger du boligen din med tap vil du nemlig ikke ha mulighet til å trekke fra tapet på skatten. Det er kanskje verdt å tenke på før du hiver deg inn i overopphetede budrunder…

Pass på at ikke arbeidsgiver eller ligningkontoret gjør feil

Bilde: Anne Angelshaug
Bilde: Anne Angelshaug
Vis mer

Alle kan gjøre feil, også arbeidsgivere og ligningskontoret. Sjekk alltid lønns- og trekkoppgavene dine!

Har for eksempel din biarbeidsgiver glemt at du kan tjene 1000 kroner uten å måtte skatte av det?

Får du lønns- og trekkoppgave fra en arbeidsgiver som ikke har betalt deg mer enn 1000 kroner, bør varselklokkene ringe. Da skal du nemlig ikke betale skatt, og beløpet skal heller ikke meldes til ligningsmyndighetene...

Artikkelen fortsetter under annonsen

En uerfaren, stresset eller overivrig regnskapsfører kan imidlertid ha trukket skatt for å være ”på den sikre siden”.

Dette kan du lese mer om ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

Har arbeidsgiveren gjort en feil, må du si ifra slik at dette blir rettet, og ligningskontoret får de korrekte opplysningene.

Er det ligningskontoret som har tråkket i salaten må du selvsagt klage skriftlig med en gang.

Inndeling

Vi har samlet de ulike skattefrie inntektene i forskjellige temaer: Bolig, arbeid, barn, og ikke minst samlekategorien ”diverse”.

Diverse inneholder blant annet godbiter om arv, gave, lottogevinster, gjeldsettergivelse og gjeld som er foreldet. Har du lån i Lånekassa bør du også sørge for å lese dette kapittelet.

For å finne det du leter etter må du trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.