Julegaver 2016

Her er det vi ønsker oss til jul

Mens de fleste ønsker seg reiser og opplevelser til jul, er det også mange som ikke ønsker seg noe som helst. 

REISE I JULEGAVE? Skal vi tro undersøkelsen fra Elektronikkbransjen, er reiser og opplevelser det vi nordmenn ønsker oss aller mest til jul. Samtidig er nytt nettbrett det som topper julegaveønskene innen elektronikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
REISE I JULEGAVE? Skal vi tro undersøkelsen fra Elektronikkbransjen, er reiser og opplevelser det vi nordmenn ønsker oss aller mest til jul. Samtidig er nytt nettbrett det som topper julegaveønskene innen elektronikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I samarbeid med Respons Analyse har Elektronikkbransjen undersøkt hva nordmenn ønsker seg til jul.

Tallene viser at nordmenn i hovedsak ønsker seg reiser og opplevelser i julegave.

Reiser og opplevelser på topp

Øverst på ønskelista kommer reiser og opplevelser, som hele 43 prosent av de spurte ønsker seg. Deretter følger penger og gavekort, forbrukerelektronikk, klær og sko og musikk, film og bøker.

Samtidig svarer hele 20 prosent at de ikke har noen spesielle julegaveønsker. I fjor gjaldt dette 26 prosent av de spurte.

Undersøkelsen viser også at vi regner med å bruke rundt 5.150 kroner på julegavene i år, mens nordmenn i fjor trodde summen ville havne på 5.100 kroner.

Disse dingsene ønsker vi oss

Det er flest kvinner som ønsker seg reiser og opplevelser, mens det er flere menn som gjerne vil ha forbrukerelektronikk til jul.

– Vi ser at smartklokker og -armbånd blir stadig mer populære, og mobilen er fortsatt populær, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Likevel er det nettbrett som ligger på topp blant de som ønsker seg forbrukerelektronikk, til tross for at Elektronikkbransjens statistikk viser et vedvarende fall i salget av nettopp disse produktene. Også Dinside har skrevet om hvorfor vi mener nettbrettsalget faller kraftig.

– Det kan skyldes at dette er produkter man ønsker seg, men ikke nødvendigvis handler selv. Nettbrett er også spesielt populære i ett alderssegment; 65 år og eldre, hvor 24 prosent av de spurte ønsket seg produktet, sier Ottemo.

Samtidig svarer hele 26 prosent at de ikke ønsker seg forbrukerelektronikk til jul.

Dette selger Elkjøp mest av

Er du usikker på hva du skal gi til dine nære og kjære i år, og ikke er gira på reiser og opplevelser, er et tips å gå på Prisjakts oversikt over populære søk akkurat nå.

Vi har også spurt Elkjøp hva de tradisjonelt selger mye av i forbindelse med julen. Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt, sier til Dinside at det er mange produkter som er julegave-gjengangere.

- Mange kjøper mobiler og laptoper, hodetelefoner og forskjellige lyd- eller bildeprodukter, forteller Schmidt og nevner eksempelvis Apple TV og Chromecast som gjengangere under førjulssalget.

Også småelektriske produkter inne helse og velvære selger Elkjøp mye av, som hårfønere, elektriske fotfiler og barbarmaskiner, samt forskjellige typer treningsarmbånd og -klokker.

I tillegg er forskjellig kjøkkenutstyr, som kjøkkenmaskiner og forskjellige kaffemaskiner, populære julegaver.

- Og nå er kaffetrakteren i ferd med å gjøre comeback, etter å ha vært utkonkurrert av mindre kaffemaskiner noen år, sier Schmidt.

De opplever størst pågang på tilbudsdagen black friday (fredag 25. november), både på nett og de fysiske butikkene. I tillegg handler mange på nett den andre uka i desember, mens butikkene fylles av julegaveshoppere spesielt de siste ti dagene før julaften, ifølge Schmidt.

LES OGSÅ:

Hva får du egentlig for pengene når du kjøper nettbrett til noen hundrelapper?
Konker mobilen i kulda? Sjekk disse tipsene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer