Her er det norske Black Friday-salget

Men ikke alt er gode tilbud.

Noen nettbutikker gir kundene gode Black Friday-rabatter, mens andre kun slår av småpenger på den opprinnelige prisen.
Noen nettbutikker gir kundene gode Black Friday-rabatter, mens andre kun slår av småpenger på den opprinnelige prisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 23. november er det Black Friday i USA, som blant annet gir gunstige priser i en del amerikanske nettbutikker.

– Vi kommer til å ha stor aktivitet i forbindelse med Black Friday. Dagen er kickstart for julehandelen, og flere og flere nordmenn har fått øynene opp for hva dette er. Det blir spennende å se om dette er enda et amerikansk fenomen som har kommet for å bli, sier Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett Group til dinside.no.

Flere norske butikker og kjeder har kastet seg på den amerikanske tradisjonen, og lokker med lave priser i dag. Men hvor gunstige er egentlig de norske tilbudene? Det har DinSide sett nærmere på.

Gode og dårlige rabatter

En kikk på dagens Black Friday-tilbud viser at mens enkelte nettbutikker faktisk setter ned prisene betydelig, er det andre som kun gir symbolske rabatter. Dessuten er det i enkelte nettbutikker vanskelig å se om varene faktisk er satt ned i pris. Dette gjelder blant annet hos Platekompaniet, som varsler Black Friday-salg, men ikke oppgir førpris på flere av varene.

Forbrukerombudet har tidligere uttalt til DinSide at det er et krav i markedsføringen av et tilbud, at man oppgir førpris på varene.

Også Fotovideo.no hadde noen tilsynelatende svært beskjedne rabatter, som "knalltilbudet" på et Nikon 1-kamera. Nettbutikken skrev at de hadde satt ned prisen fra 1.900 til 1.890 kroner, som ga en rabatt på 10 kroner! Senere ble førprisen oppjustert til 2.495 kroner.

Bedre er uansett tilbudet på kameraet Samsung NX20, som er satt ned fra 7.995 kroner til 5.995 kroner.

Elkjøp er en av kjedene som har en betydelig prisreduksjon på en del varer i forbindelse med dagens salg. Blant er en Miele-støvsuger satt ned fra 2.295 til 979 kroner, og en bærbar PC fra Samsungs 7-serie er satt ned fra 8.995 til 5.995 kroner. Også Lenovos IdeaPad 13.3 Ultrabook er betydelig redusert i pris - fra 5.995 til 3.995 kroner.

Et begrenset utvalg av hver vare gjør at en del av salgsvarene allerede var utsolgt klokken 09:30 i morges.

Les også: Hvilken el-kjede er billigst? Sjekk vår pristest

Flere gode tilbud hos Komplett

Også Komplett.no kan vise til flere gode tilbud. Det beste tilbudet, i rene prosent, er for en Logitech joystick-sak for iPad, som er satt ned fra 149 kroner til 49 kroner. Dette tilsvarer en reduksjon på 67 prosent.

Et av de mer interessante tilbudene er blant annet Samsungs 55-tommer som nå er nede i 10.995 kroner, og dermed er satt ned 21 prosent i pris. Du får og en 60-tommers LG-TV for under 10.000 kroner, ned 37 prosent fra opprinnelig pris, og det eminente Logitech diNovo Edge-tastaturet til nærmere 759 kroner - eller 34 prosent billigere.

Nettbutikken har dessuten opptil halv pris på flere Onkyo-forsterkere.

Les også: IKEA åpner nettbutikk - men pass på fraktprisene

Ingen Apple-jubel

Norske Apple Store på nett har vært med på Black Friday-salget i Norge en stund, men tilbudene har sjelden imponert norske lommebøker. I år er intet unntak. Nyeste iPad med retinaskjerm og 16GB lagringsplass koster for eksempel i dag 3.578 kroner mot normalt 3.890 kroner, et avslag på 312 kroner.

iPad touch (fjerde generasjon) koster vanligvis 1.590 kroner, men er i dag satt ned til 1.428, en reduksjon på svært beskjedne 162 kroner.

Har du gått med planer om å kjøpe Apples nye MacBook med 15-tommers retinaskjerm og 2.6 GHz prosessor, så kan du i dag spare 822 kroner. Førprisen er 22.490 kroner, i dag koster maskinen 21.668 kroner. Det er et ganske så usselt tilbud for en så dyr maskin, og kanskje ikke helt i Black Fridays ånd.

Beskjedne avslag på store varer

Nettbutikken Multicom.no har også Black Friday-salg, og her varierer prisavslagene med mellom noen få prosent og 60 prosent. De største avslagene finner du på produkter som allerede koster lite, for eksempel vesker til 139 kroner som nå koster 49 kroner, mens større ting har relativt beskjedne avslag på mellom seks og ti prosent.

Et av de bedre kjøpene du kan gjøre er Samsungs bærbare PC i 9-serien, som vi tidligere har kronet med terningkast seks her i DinSide. Den koster 8.990 kroner (ekskludert frakt), mens den vanligvis ligger på over 11.000 kroner.

Ikke glem frakt

Det er kanskje lett å la seg blende av store prisavslag på rimelige produkter, men ikke glem at frakten kommer i tillegg. Den kan variere kraftig.

Apple Store har for eksempel gratis frakt på produkter over 1.100 kroner, mens komplett, mpx.no og andre nettbutikker kan levere til hentebu for 49 kroner, eller sende postpakker for noen kroner mer.

Har du sett noen gode Black Friday-tilbud? Tips hverandre under artikkelen!

Medansvarlige: Ole Petter Baugerød Stokke og Øivind Idsø