Her er det noe som ikke stemmer

Ikke la deg lure av tilbud om å motta en gratis bærbar pc fra Sony Ericsson.

En e-post med et svært forlokkende laptoptilbud sirkulerer nå på nettet.

I e-posten er det bilde av det som skal være en splitter ny laptop fra mobilprodusenten Sony-Ericsson. Og best av alt: Du kan få den gratis! Alt du trenger å gjøre er å videresende e-posten til åtte personer, med en kopi til en person som utgir seg for være en Ericsson-ansatt med navn Anna Swelung.

Tilbudet er selvfølgelig for godt til å være sant.

Derfor er det bare tull

Sony Ericsson har nå sendt ut en pressemelding , som bekrefter at det ikke finnes noen bærbar pc fra bedriften, og at e-posten bare er juks og fanteri.

- Sony Ericsson bekrefter at denne e-postkampanjen er en spøk. I tillegg bekrefter vi at den angivelige Ericsson-kontakten ikke eksisterer, melder bedriften på sine nettsider.

Mobilgiganten advarer mot å la seg lure av reklamekampanjer som ikke kommer fra bedriften offisielle kanaler. Og dersom du skulle motta en e-post der du kan vinne en laptop fra selskapet, er det ikke tvil om hva du ikke burde gjøre.

Slik ser e-posten ut, som lokker med gratis bærbar pc fra Sony Ericsson.
Slik ser e-posten ut, som lokker med gratis bærbar pc fra Sony Ericsson. Vis mer


- Vennligst ikke svar eller videresend e-posten dersom du skulle motta den, er det klare budskapet fra Sony Ericsson.

TEST: De beste bærbar-tilbudene akkurat nå

Ikke første gangen

Ifølge nettstedet About.com dukket denne e-postspøken først opp i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da påsto denne Anna Swelung at Sony Ericsson ønsket å ta opp konkurransen med Nokia, som også ville inn på laptopmarkedet. Men som historien har vist, har verken Sony Ericsson eller Nokia satset på laptopmarkedet.

Tidligere har også tilsvarende e-poster blitt distribuert, med lovnader om å motta gratis mobiltelefoner, dersom du videresender e-posten til et visst antall personer. Anna Swelungs e-postadresse finnes også på disse gamle mobiltelefonspøkene, en e-postadresse som ifølge About.com ikke eksisterer.

Les også: Har du fått denne tekstmeldingen?

Svært utbredt

Svindelforsøk på e-post er svært uoriginalt. Flere ganger har DinSide skrevet om falske e-poster, der svindlere utgir seg for å være noen andre enn dem de er.

For en liten stund tilbake sirkulerte en e-post rundt som tilsynelatende stammet fra Norges Bank. Sentralbankens logo og bilde av sentralbanksjef Svein Gjedrem er brukt for å skape trygghet om at meldingen er ekte. Norges Bank har på sine nettsider bekreftet at e-posten er falsk.

DinSide har listet opp en rekke svindelforsøk som har herjet gjennom nettet og e-post den siste tiden. Sjekk listen over hva du bør passe deg for.

Vær skeptisk

Gunnel Helmers, Datatilsynet
Gunnel Helmers, Datatilsynet Vis mer


Konklusjonen er at du bør være skeptisk når du mottar en e-post fra en ukjent avsender som ønsker å gi deg noe gratis.

Ikke nok med at e-post er en svært enkel måte å distribuere falske meldinger på, det er også rimelig enkelt å forfalske. Derfor advarer blant annet Datatilsynet mot å sende ut sensitiv informasjon på denne måten.

- E-post er som et åpent postkort, å sende sensitiv informasjon på denne måten kan man ikke holde på med, sier senior informasjonsrådgiver Gunnel Helmers i Datatilsynet.

Hun sier viktige meldinger bør sendes på gamlemåten, for det vil aldri være trygt å sende personlig informasjon på e-post.

- Å sende konfidensiell informasjon på e-post, ville være som å sende et brev, som ble kopiert ved der hvert ledd på veien til postkassen. E-post er noe helt annet enn å sende et brev i lukket konvolutt, sier Helmers til DinSide.