Her er det mye gift

Farlige stoffer i tatoveringsfarger.

- Vi kan ikke si med sikkerhet at de testede fargene er trygge for kundene. Foto: Colourbox.com
- Vi kan ikke si med sikkerhet at de testede fargene er trygge for kundene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenge siden DinSide Helse meldte at danske eksperter gikk ut og advarte mot livsfarlige tatoveringer. Tatoveringer kan gi alvorlige konsekvenser fordi det ikke finnes noen lover og regler rundt bruken av fargestoffer, hevdet ekspertene.

- Når vi ikke vet nøyaktig hva som sprøytes inn i huden, vet vi jo heller ikke om vi om 15 til 20 år plutselig får mange tatoverte med hudkreft, uttalte professor i dermatologi Jørgen Serup, ved Bispebjerg Hospital, til Berlingske Tidende.

Les hele artikkelen her: Tatoveringer kan være livsfarlig

Nå er flere kommet på banen og advarer mot giftstoffer i tatoveringsfarger.

Les også: Sannheten om tatoveringer

Bør overhodet ikke finnes i tatoveringsfarge

En ny test som svenske Kemikalieinspektionen (tilsvarer Klima- og forurensningsdirektoratet i Norge) har utført, og som Dagens Nyheter også har vært med på, viser at flere farger som brukes i tatoveringer inneholder skadelige stoffer.

- Vi kan ikke si med sikkerhet at de testede fargene er trygge for kundene, sier inspektør i Kemikalieinspektionen, Margareta Daho, til Dagens Nyheter.

Av de 31 fargene som ble undersøkt i den svenske undersøkelsen, var det bare fem som «besto» testen, altså 16.1 prosent.

- En oransjefarge inneholdt over åtte ulike metaller og minst fire av disse ligger over Europarådets grenseverdier.

- En svart farge inneholdt over 480 ganger så mye bensopyren som grenseverdiene tillater, melder forbrukerportalen Testfakta.se.

I tillegg fantes det såkalte aromatiske aminer i ti av fargene, som overhode ikke bør finnes i tatoveringsfarger.

Dette kommer fram etter å ha testet bare et utvalg av stoffene. Man testet bare ett eksemplar av hvert fargestoff – kun én gang. Med andre ord kan det finnes stoffer i tatoveringsfarger som kan gjøre enda mer skade, ifølge Daho.

Bivirkninger ved permanent sminke

Hvordan påvirker stoffene kroppen?

Rundt ti prosent av nordmenn har en tatovering av et eller annet slag, og nå lurer sikkert mange på hva slags risiko disse kan utgjøre, hvis tatovøren har brukt omstridte fargestoffer.

- De stoffene vi har lett etter er de aller mest helsefarlige stoffene. Det er dokumentert at tatoveringer kan gi allergiske reaksjoner, men vi vet ikke hvordan stoffene påvirker helsa på andre måter, sier Daho.

Også i Norge sier ekspertene at man bør tenke seg ekstra godt om, dersom man ønsker en tatovering.

- Det er en viss risiko for å tatovere seg. Man risikerer å få sprøytet pigmenter i huden som kan inneholde stoffer som er kreftfremkallende, har Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynets regelverksavdeling, tidligere uttalt til DinSide Helse, som mener det er tryggest å bli tatovert med svart, og ikke røde, gule og oransje stoffer.

Les også: Dropp sydentatoveringen!

De bør kjenne til retningslinjene

Nå skal Kemikalieinspektionen kontakte forhandlere i Sverige, som leverer fargestoffer til tatovørene.

- Det er deres ansvar å påse at det ikke selges farger som kan være farlige for forbrukerne. Jeg mener de som produserer fargene allerede burde kjenne til retningslinjene til Europarådet, sier Daho.

Hos Sveriges Registrerade Tatuerare (SRT) svarer man at det er ingen grunn til uro, men at de ønsker en videre utredning.

- De som jobber seriøst i Sverige følger de retningslinjene som finnes i Europa. Problemet er den parallelle importen, som har økt, sier formann Jens Bergström.

Les også: Krem som fjerner tatovering? Funker det?

I Norge ble det innført nye regler i 2008, som baserer seg på Europarådets anmodninger.