<B>KOMPETANSEMANGEL:</B> Rundt 11 prosent av norske arbeidsgivere sier de sliter med å finne de rette menneskene til å gjøre jobben. Det viser en stor undersøkelse utført av Manpower. Foto: Colourbox.com/DinSide
KOMPETANSEMANGEL: Rundt 11 prosent av norske arbeidsgivere sier de sliter med å finne de rette menneskene til å gjøre jobben. Det viser en stor undersøkelse utført av Manpower. Foto: Colourbox.com/DinSideVis mer

Her er det mangel på kvalifisert arbeidskraft

Rundt 11 prosent av norske arbeidsgivere sliter med å finne kompetansen de trenger, viser en undersøkelse utført av bemanningsselskapet Manpower.

Ferske tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav) viser at rundt 78.200 nordmenn er registrert som arbeidsledige.

Likevel sliter en rekke bedrifter med å finne kvalifisert arbeidsplass. En undersøkelse utført av bemanningsselskapet Manpower viser at 11 prosent av de spurte arbeidsgiverne sier de har problemer med å finne den kompetansen de trenger.

Og det er enkelte grupper som er ekstra vanskelig å få tak i. Kvalifiserte sjåfører, kokker og økonomiarbeidere er spesielt vanskelig for arbeidstakerne å finne, og heller ikke gode selgere, faglært arbeidskraft eller teknikere er det spesielt overskudd av.

Her ser du topp ti arbeidstakergrupper som norske arbeidsgiverne etterspør akkurat nå:

1. Sjåfører
2. Kokker
3. Regnskaps- og økonomimedarbeidere
4. Selgere
5. Faglært arbeidskraft
6. Teknikere
7. Forskere
8. Ufaglært arbeidskraft
9. Juridisk personell
10. Mekanikere

Lettere enn i fjor

Likevel er det lettere nå enn før å få tak i den arbeidskraften en trenger. I en tilsvarende undersøkelse i fjor svarte hele 19 prosent av arbeidsgiverne at de hadde problemer med å finne kvalifisert arbeidskraft. For to år siden, da arbeidsledigheten var betydelig lavere. oppga hele 40 prosent at de slet med å finne kompetansen de trengte.

Selv om utviklingen i kompetansetørken har med andre ord vært svært god, har Manpower ingen tro på at trenden vil fortsette, og at norske arbeidsgivere fortsatt vil få problemer med å finne kvalifisert arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De økonomiske tidene er på vei opp, og vi får flere offentlige utfordringer som vil kreve økte arbeidskraftressurser. Næringslivet blir mer spesialisert og arbeidsgivernes krav blir mer og mer spesifikke. Dermed vil behovet for folk med spesialkompetanse og spesialutdanning også øke, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

LES OGSÅ: Slik får du ikke drømmejobben

Polakkene sliter

Manpower har i sin undersøkelse spurt rundt 35.000 arbeidsgivere i 26 land om hvor lett eller vanskelig det er å få tak i den rette kompetansen. Bare England og Irland kan vise til bedre tall enn Norge.

I Polen er situasjonen verre. Mye verre. Der sier halvparten av arbeidsgiverne at de sliter med å finne rett arbeidskraft.

Globalt sier arbeidsgivere at det er størst mangel på faglært arbeidskraft, selgere og teknikere.

Topp 10-listen over hvilke kvaliteter arbeidsgivere verden over etterspør skiller seg noe ut fra den norske listen, selv om enkelte av de samme yrkene går igjen på begge listene:

1. Faglært arbeidskraft
2. Selgere
3. Teknikere
4. Ingeniører
5. Regnskaps og økonomimedarbeidere
6. Produksjonsmedarbeidere
7. Administrativt personell
8. Ledere
9. Sjåfører
10. Ufaglært arbeidskraft

LES OGSÅ: Her er topp ti drømmejobber