<b>MANGE LEDIGE SILLINGER:</b> Det finnes flere tusen jobber som bare venter på å bli besatt. Foto: Colourbox/DinSide
MANGE LEDIGE SILLINGER: Det finnes flere tusen jobber som bare venter på å bli besatt. Foto: Colourbox/DinSideVis mer

Her er det flest ledige stillinger

Disse bransjene byr på flest jobber.

Arbeids- og velferdsetaten (Nav) skal ha landets største oversikt over tilgjengelige jobber på arbeidsmarkedet. Ifølge etaten ligger det en beholdning på 23.530 ledige stillinger per september 2010, noe som er drøyt 3 prosent mer enn for et år siden.

Tusenvis av ledige stillinger som venter å bli besatt der ute er gode nyheter for landets 71.400 arbeidsledige.

LES OGSÅ: Aleksander (24) fikk drømmejobben

Her er det flest jobber

Leter du etter jobb, men ikke har mulighet til å være kresen på hverken yrke eller arbeidsplass, kan det være lurt å begynne med å se hvilke bransjer det er størst etterspørsel etter arbeidstakere.

For i enkelte bransjer en beholdningen av ledige jobber betydelig større enn i andre bransjer:


Butikk-og salgsarbeid topper Navs statistikk over bransjer med flest ledige stillinger. I september var beholdningen av ledige stillinger på hele 3.381 i denne kategorien. Det er en oppgang på 4 prosent fra året før.

Også innen helse, pleie og omsorg, er det mange stillinger å velge mellom. Per september lå beholdningen på 3.025 stillinger, noe som er ganske så likt som for ett år tilbake.

Innen reiseliv og transport er det drøyt 2.680 ledige stillinger, en oppgang på 7 prosent fra året før.

Få lederstillinger

I andre enden av skalaen, altså der det er færrest ledige stillinger, finner vi jordbruk, skogbruk og fiske. Beholdningen i september var på 85 ledige stillinger, nesten ingen, med andre ord, men likevel nær 50 prosent mer enn for et år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 549 lederstillinger var tilgjengelige i september, noe som er en liten nedgang på 5 prosent sammenlinet med 2009. Innen barne- og ungdomsarbeid var det 892 stillinger, mens 927 stillinger innen kontorarbeid var lyst ut.

Tallene under viser Navs beholdning av ledige stillinger per september 2010, fordelt på yrker:

BransjeBeholdning
av ledige stillinger
Sammenliknet
med i fjor
Butikk- og salgsarbeid33814 %
Helse, pleie og omsorg30250 %
Reiseliv og transport26807 %
Bygg og anlegg2265-4 %
Ingeniør- og ikt-fag210217 %
Serviceyrker og annet arbeid189610 %
Industriarbeid18065 %
Undervisning14440 %
Akademiske yrker1065-10 %
Meglere og konsulenter10657 %
Kontorarbeid927-2 %
Barne- og ungdomsarbeid89216 %
Ledere549-5 %
Uoppgitt348-8 %
Jordbruk, skogbruk og fiske8549 %


Gode utsikter

Flere selskaper som jobber med rekruttering forteller at jobbmarkedet er på bedringens vei, og at bedrifter i flere bransjer har signalisert at de vil lyse ut flere stillinger i nærmeste fremtid.

Ifølge Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for fjerde kvartal i år, er det økt optimisme å spore i nesten hele arbeidsmarkedet. Arbeidsgivere i samtlige ni bransjegrupper Manpower har undersøkt forventer positiv utvikling ut året.

Den bransjen som forventer å ansette flest, er transport, kommunikasjon og lagervirksomhet. Arbeidsgivere innen denne kategorien forventer seg en bemanningsvekst på hele 27 prosent.

Innen finans, forsikring, eiendomsmegling og konsulenttjenester er det forventet en bemanningsvekst på hele 19 prosent.

Innen jordbruk, skogbruk, jakt og fiske, en kategori som har svært få ledige stillinger for øyeblikket, ser tiden fremover også lysere ut. Her er det forventet en vekst på 17 prosent.

Oversikt over bransjene som forventer størst bemanningsøkning. Innen transport, kommunikasjon og lagervirksomhet er det forventet 27 prosent bemanningsøkning. Tallene er hentet fra Manpowers Arbeidsmarkedsbarometer for fjerde kvartal 2010.
Oversikt over bransjene som forventer størst bemanningsøkning. Innen transport, kommunikasjon og lagervirksomhet er det forventet 27 prosent bemanningsøkning. Tallene er hentet fra Manpowers Arbeidsmarkedsbarometer for fjerde kvartal 2010. Vis mer


Når du har funnet jobben

Flere stillinger på markedet betyr lite, dersom du ikke presenterer deg på en god nok måte. Er cv-en din mangelfull eller søknaden håpløs kan du se langt etter drømmejobben.

Etter at du har funnet jobben du har lyst til å søke på, og lest gjennom stillingsannonsen nøye, er det viktig å bruke tid på utformingen av cv og søknad.


Det finnes mange forskjellige meninger om hvordan en fin cv skal være - noen foretrekker den litt mer kreative versjonen - mens for de fleste vil det lønne seg å holde seg til en enkel og oversiktlig utforming. Lurer du på hvordan cv-en din skal formes, bør du ta en titt på cv-guide, som hjelper deg godt på vei.

Det er selvfølgelig en rekke retningslinjer å følge når du skal forme søknaden din. Her finner du noen gode tips til hvordan søknaden din kan bli så perfekt som overhodet mulig.

Glem heller ikke at å gjøre et dårlig inntrykk på jobbintervjuet er intet sjakktrekk. Her er det mange som tråkker i salaten, men følger du rådene i denne artikkelen, kan du sørge for å komme deg godt ut av situasjonen.

TIPS OSS! Har du oppskriften på en god cv? Tips DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no eller send en e-post til journalisten.