To øl fra Grans kom best ut i årets test av juleøl fra butikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
To øl fra Grans kom best ut i årets test av juleøl fra butikk. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Her er det beste juleølet

Se hvilket juleøl du bør handle inn til jul.

Tradisjonen tro har DinSide også i år testet juleøl, både det svake juleølet som selges i dagligvarebutikkene, og det som kun selges på Vinmonopolet.

Så skal du nå ut og gjøre unna julehandelen, bør du ta en titt på årets testvinnere før du setter deg i bilen.

Grans best i test

To juleøl fra butikk fikk terningkast fem og havnet øverst i årets test, begge fra samme bryggeri, nærmere bestemt Grans.

Dette var testvinner Lade Gaards juleøl, tett fulgt av Grans Julebrygg. Disse fikk henholdsvis 43 og 41 av 50 mulige poeng.

Blant polølene var det Ringnes som bør på det beste sterke juleølet.

Her var testvinner Superior Polaris, med Halvors Jul fra Haandbryggeriet på en klar andreplass. Begge disse juleølene fikk en sekser på terningen.

Er du usikker på hvilken type øl du bør kjøpe til julematen, kan du sjekke ut ølekspert Espen Smiths råd om valg av øl til forskjellige typer julemat.

Her kan du lese samtlige testresultater for butikk-ølet og for pol-ølet.

Husk åpningstidene

Skal du handle pol-øl til jul, er det greit å være klar over at juleølet fra de minste produsentene ofte er utsolgt lenge før jul.

Samtidig bør du huske på at det er egne åpningstider på Vinmonopolet før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du ingen stor fan av juleøl fra polet, er du ikke alene. Folk flest drikker nemlig butikkølet, noe som ifølge matforsker Margrethe Hersleth ved Nofima har sin forklaring.

Det sterke juleølet er ofte mer bittert enn butikkølet, som ofte er søtere i smak.

– Særlig er bitterhet en egenskap som kreves «trening» for å like, og jule-øl er ofte bitrere enn vanlig pils, forteller Hersleth.

Hun forklarer videre at av samme grunn vil man like det som smaker søtt mindre, når man lærer å sette pris på mer bitre og komplekse produkter.