Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN
Foto: PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAINVis mer

Her er den hemmelige cola-oppskriften

Det var ikke så vanskelig å finne den.

Oppskriften til Coca-Cola har alltid vært erklært superhemmelig. Etter sigende skal det til enhver tid bare være to personer som kjenner ingrediensene i leskedrikken, skriver spaltist i forskningsmagasinet Live Science, Benjamin Radford.

Les også: Er det sant at cola er helsekost?

Han er en kjent skeptiker, som har satt seg fore å knuse flest mulig myter, både i forskningverdenen og hverdagslivet.

Umulig å hemmeligholde

Nå har han altså tatt for seg Coca-Cola. Det første han fant ut var at Coca-Cola-brusen ikke har vært produsert på mange år. Det vi kaller Coke i dag er ikke den samme drikken som var kjent som Coca-Cola classic - den er ikke lenger i produksjon.

Cola kan gjøre deg svak

Benjamin Radford påpeker at det er mer eller mindre umulig å holde ingrediensene i en så mye solgt drikk som Cola-Cola hemmelig. Både fordi forbrukerne er krevende og vil vite hva de inntar, og fordi myndighetene i de ulike land har regler for hva som kan selges i dagligvarehandelen.

Les også: Disse drikkene inneholder flest kalorier

Videre er det nå mulig å i laboratorier anlaysere nærmest hva det skal være, ned til minste bestanddel. Så dagens Coca-Cola er slett ikke så mystisk som produsenten skal ha det til.

Kanskje var det mulig å holde oppskriften hemmelig da drikken ble registrert som varemerke i 1893, men altså ikke nå.

Null kokain

På side 43 i boken «Big Secrets» (1993) av William Poundstone finner du hele ingredienslisten. Også hos nett-oppslagsverket Wikipedia presenteres det som skal være oppskriften.

Ifølge Benjamin Radford inneholder klassisk Coca-Cola vaniljeekstrakt, sitrusoljer og limejuice.

Les også: Cola hjelper ikke mot magevondt likevel

Coca-Cola inneholder ikke kokain, slik ryktene skal ha det til. Brusen inneholder imidlertid ifølge Radford ekstrakter fra kokablader og kolanøtter, som skal ha mildt stimulerende egenskaper.