<strong><B>SKATTEFRITT:</strong></B> Mange frynsegoder er skattepliktige, men den finnes unntak. Foto: COLOURBOX,COM
SKATTEFRITT: Mange frynsegoder er skattepliktige, men den finnes unntak. Foto: COLOURBOX,COM Vis mer

Her er de skattefrie frynsegodene

Gjerrig sjef? Her er de skattefrie frynsegodene du kan be om.

Publisert
Sist oppdatert

Snart er det tid for lønnsforhandlinger. Mange fokuserer på lønnsøkning, men alternative godtgjørelser i form av frynsegoder, eller naturalytelser som det heter på fagspråket, kan i enkelte tilfeller være vel så gunstige.

Flere frynsegoder anses nemlig som «rimelige velferdstiltak» for de ansatte i bedriften, og er derfor skattefrie.

Les også: Alternativ til lønnsøkning

Disse frynsegodene er skattefrie

<strong><strong>AVIS:</strong></strong> I noen tilfeller kan avis levert hjemme være et skattefritt gode. Foto: COLOURBOX.COM
AVIS: I noen tilfeller kan avis levert hjemme være et skattefritt gode. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


 • Avis: I utgangspunktet er fri avis levert i hjemmepostkassen skattepliktig. Hvis arbeidsgiver betaler flere abonnementer fordi du som ansatt har et spesielt informasjonsbehov, er imidlertid bare ett av abonnementene skattepliktige. Dessuten er fri avis helt skattefri hvis du selv abonnerer på en avis i tillegg.
 • Hjemme-PC: Utlån av PC eller nettbrett til hjemmebruk er ikke skattepliktig så lenge utlånet er begrunnet i tjenstlig behov for slikt utstyr.
 • Trim og trening: Trening er ikke skattepliktig hvis arbeidsgiver innreder et eget trimrom eller dekker bedriftsmedlemskap hvor det organiseres et fellesarrangement for ansatte. Kravet er altså at treningsopplegget skal være et felles opplegg som en betydelig andel av de ansatte skal ha mulighet til å benytte seg av. Dersom du som ansatt får utgifter til medlemskap hos et treningssenter dekket av arbeidsgiveren, må du imidlertid skatte av denne fordelen.
 • Barnehage: Barnehageplass er skattefritt for den ansatte hvis arbeidsgiveren har en eierandel i barnehagen.
 • Bedriftshelsetjeneste: Bedriftshelsetjeneste er ikke skattepliktig hvis den hovedsakelig omfatter forebyggende helseundersøkelser, mindre kurative tiltak, og ved behandling av yrkesskader.
 • Bedriftskantine: Billigere kantinemat regnes som et rimelig velferdstiltak, og er ikke skattepliktig så lenge ansattes bidrag dekker arbeidsgivers utgifter til råvarer.
 • Gratis parkering: Det har lenge pågått en debatt om man skal skattlegge fri parkeringsplass på arbeidsstedet, men foreløpig kan arbeidsgivere tilby sine ansatte gratis parkeringsplass uten at dette får skattemessig effekt. Verdien av subsidierte eller gratis kollektivreiser må derimot arbeidstakerne betale skatt av.
 • Turer og julebord: Opphold på hotell med inntil to overnattinger regnes som et rimelig velferdsgode. Også opphold i utlandet utenfor Norden regnes nå som et rimelig velferdstiltak dersom kostnadene ikke overstiger det som er vanlig i arbeidslivet for et tilsvarende opphold i Norge.

  Julebord, jubileumsfester og lignende som er betalt av arbeidsgiver, er også skattefritt.

 • <strong><strong>FRUKT:</strong></strong> God frukt eller dårlig frukt, skattefritt kan det i alle fall være å få litt ekstra fiber på jobben. Foto: ELISABETH DALSEG
  FRUKT: God frukt eller dårlig frukt, skattefritt kan det i alle fall være å få litt ekstra fiber på jobben. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


 • Gratis kaffe, te, melk, juice og frukt: Arbeidsgiver kan gi de ansatte disse helt gratis uten at det utløser skatteplikt.
 • Bedriftshytte: Bruk av bedriftshytter anses som et skattefritt velferdstiltak hvis alle eller en betydelig gruppe av bedriftens ansatte har lik rett til å disponere hytta. Skattefritaket forutsetter at bedriften har minst ti ansatte som kan bruke hytta.
 • Gratis massasje: Bedriften kan finansiere massasje som forebyggende behandling, så lenge det skjer på arbeidsplassen og utføres av en utdannet massør.
 • Personalrabatt: Så lenge rabatten er forsvarlig og uttaket av varer ikke overstiger det som er normalt privat forbruk, trenger du ikke skatte dersom du får personalrabatt på arbeidsplassens egenproduserte varer eller varer som omsettes i arbeidsgivers virksomhet.
 • Røykeavvenningskurs: Arbeidsgivers dekking av kursavgift på røykeavvenningskurs er ikke skattepliktig.
 • Arbeidstøy: Fri uniform eller annet spesielt arbeidstøy som arbeidsgiver holder og som ville vært fradragsberettiget om arbeidstakeren hadde dekket det selv, regnes ikke som skattepliktig.
 • Gaver: Gaver fra arbeidsgiver er i utgangspunktet skattepliktige, men det finnes visse unntak, blant annet jubileumsgaver under en viss verdi. Se her for nærmere informasjon.
Les også: De beste frynsegodene

Lønner det seg?

Lønner det seg å velge frynsegoder istedet for lønnsøkning? Hvis du har valget mellom en lønnsøkning og en skattefri naturalytelse med samme verdi, vil det i utgangspunktet være mer lønnsomt å velge naturalytelsen siden du må betale skatt av lønnsøkningen.

På den annen side er det verdt å merke seg at skattefrie frynsegoder hverken gir pensjonsopptjening eller feriepengeopptjening, og ikke inngår i sykepengegrunnlaget.

Les også: Regn ut dine frynsegoder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer