Her er de nye betalings-verstingene

Se hvem som ikke vil gjøre opp for seg. Og hvorfor.

De gamle er eldst. Og dårlige betalere, trass god råd, viser tall fra Creditinform.

Sjekk: Hvor mye kan du låne?

11.000 nordmenn over 60 er registrert med så mange betalingsanmerkninger at de regnes som dårlige betalere. Det som skiller disse eldre betalingsvegrerne fra andre, er at de har langt høyere inntekt enn sine jevnaldrende.

I andre aldersgrupper har dårlige betalere lavere inntekt enn de som betaler regningene sine i tide.

Nye låneformer

De over 60 vil ikke lenger spinke og spare, men bruke av den formuen de har jobbet opp. Illustrasjonsfoto: sxc.hu
De over 60 vil ikke lenger spinke og spare, men bruke av den formuen de har jobbet opp. Illustrasjonsfoto: sxc.hu Vis mer


Snittinntekten for eldre med betalingproblemer er 280.000 kroner. Dette er 63.000 kroner mer enn eldre som gjør opp for seg innen fristen, ifølge Creditinform.

– De siste årene har stadig flere godt voksne mennesker etablert seg på nytt. Mange tar nok opp lån igjen etter å ha vært gjeldfrie i mange år. Ikke alle er godt nok forberedt på de økonomiske konsekvensene og derfor får flere betalingsproblemer, sier Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Kaoskontroll: DinSides betalingsplanlegger

Wilhelmsen tror dette kan ha sammenheng med at folk som tjener bra lettere får lån, og tror noe kan skyldes de nye lånene bankene gir mot sikkerhet i nedbetalte boliger.

- Vi ser at de over 60 år som sliter med regningene, har lavere formue enn det som er vanlig i denne aldersgruppen. Det tyder på at de tar opp lån med sikkerhet i hus eller leilighet, sier Wilhelmsen.

Ny kalkulator: Hvor mye er du verdt?

Verst i Asker og Bærum

Bildet av eldre som gjeldfrie, ansvarlige og sikrere betalere enn yngre voksne er altså i ferd med å slå sprekker.

Ser en på andelen pensjonister blant dårlige betalere i kommunene, topper Asker og Bærum statistikkene. Her er over åtte prosent av betalingsverstingene over 60.

I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er denne andelen mellom seks og syv prosent av dem som har fått betalingsanmerkning.

Kilde: Newswire for Aktiv Kaptial